Det händer en hel del i trav-världen för närvarande, som sig bör med drygt fem veckor kvar till Elitloppet. Redan i afton får vi se bland andra Lionel och Volstead putsas inför kommande stora uppgifter i Dartster F:s lopp på Solvalla.

Just detta Dartster F:s lopp, som körts under den titeln sedan 2002 (det ersatte då O’Ke Hanovers lopp för övrigt) har ofta visat sig intressant inför Elitloppet. Till exempel värmde Nuncio upp med seger här inför sina starter i Elitloppet både 2015 och 2016 och 2014 stod Panne de Moteur som vinnare, för att sedan bli tvåa i Solvallas Internationella Elitlopp.

…Fast nu var det egentligen inte det som var ämnet i den här bloggen. Utan hästen som loppet har kommit att bli uppkallat efter. Dartster F. alltså. Den härlige travaren som i början av 1980-talet tjusade travpubliken – och förresten var på vippen att själv vinna Elitloppet.

Dartster F., en son efter Dartmouth, född 1976, tränades och kördes i samtliga sina 79 starter (av vilka han segrade i 40) av Olle Hedin. En häst och en tränare som därefter närmast ha kommit att alltid nämnas i samma andetag.

Dartster F. inledde sin karriär starkt. Började fyraåringssäsongen med fem raka segrar och stod senare faktiskt som segrare i Kungapokalen (ett lopp som vid den här tiden, 1980, betalade 35 000 kronor till vinnaren) men var inte med i Derbyt (det som Mustard ju vann).

Som femåring utvecklades hästen än starkare och avslutade det året med att vinna SM och sedan bli trea efter Express Gaxe i Åby Stora Pris innan han vid sitt enda Frankrike-besök tog segern i EM för femåringar på Vincennes.

Det var förstås något som lovande gott inför sexåringssäsongen. Den som kom att bli hästens i särklass främsta och som inbringade för tiden högst imponerande 1,1 miljoner kronor i prispengar (drygt hälften av vad han sprang in under hela sin karriär).

Det är också nu som Dartster F. gör starten som han troligen är mest berömd för – det till trots att han ”bara” slutade tvåa. Elitloppet 1982 alltså.

Den på förhand stora favoriten inför Elitloppet det här året kom, som nästan alltid, från Frankrike. Vi snackar såklart om Idéal du Gazeau med sin ständige ciceron Eugene Lefèvre.

”Idealen”, tidens motsvarighet till Bold Eagle, kan vi väl ändå säga, hade två år tidigare tagit en lätt seger i Elitloppet. 1981, året då han också tog sin första Prix d’Amérique-seger hade han dock i Elitloppets final fått nöja sig med sjätteplatsen efter en minst sagt krånglig resa. I stället var det då landsbrodern Jorky som fick triumfera på Solvalla.

Fast när Jorky till 1982 års upplaga lämnat återbud tycktes vägen ligga öppen för Idéal du Gazeau att bärga sin andra titel. Svenskarna hopp sattes emellertid främst till Dartster F., som sagt var rejält toppad för den stora uppgiften.

Idéal du Gazeau och Dartster F. skulle dock mötas redan i försöket. Men det skulle inte få den utgång som man kanske trott. Hedin stack direkt till ledningen med sin Dartster F. som sprintade undan i härligt spänstig stil utan att någon egentligen kom i närheten.

Idéal du Gazeau gjorde loppet som första häst i andraspår, nöp andraplatsen men var aldrig nära. Något som förstås fick upp det blågula hoppet avsevärt. Monsieur Lefèvre hade dock aldrig kört en meter på sin häst och fransmannen var helt belåten med att avancera till finalen.

Än bättre blev det i det andra försöket. Björn Lindblom kunde enkelt efter ledningen hela vägen ta segern med uppstickaren Nino Blazing (20 gånger på toton) före en kvickt avslutande Snack Bar.

Hoppets låga lyste klar då det blev dags för final. Mycket riktigt, precis som i försöket blåste Dartster F. till spets från sitt innerspår. Idéal du Gazeau kördes, också som i försöket, lugnt fram i dödens. När man travade ut över den sista bortre långsidan såg Dartster F. fortsatt knallfin ut där framme, kanske skulle den förste svenskfödde vinnaren sedan Ego Boy nu vara ett faktum?

Nej tyvärr. Kort senare stod det klart att Lefèvre hade lurat upp svenskarna på läktaren. Det var en helt annan version av Idéal du Gazeau som avslöjade sig det sista halvvarvet. Dartster F., eleganten, han fajtade vad han kunde för att stå emot fransmannen och mjölksyran, men ”Idealen” var den klart starkaste sista biten och kunde måtta in segern. Knappt men säkert, som det bruka heta. Dartster F. fick helt enkelt nöja sig med silvret runt halsen.

Här kan du se en riktigt fin video, vilken inkluderar såväl försöken som finalen och så lite intervjuer som grädde på moset. Mycket nöje.

Fast Dartster F. skulle faktiskt få revansch på sin baneman några månader senare. Då Finlandia-Ajo skulle avgöras (loppet kördes i slutet av september då). I finalen lyckades Olle Hedin se till att Idéal du Gazeau, som var titelförsvarare, förblev fast i ryggen. Fransosen fick aldrig chansen och Dartster F. kunde ta, vad som ekonomiskt blev hans största framgång.

Dartster F. tävlade också 1983, som sjuåring, innan karriären fick avslutas i begynnelsen av 1984. Han återkom till Elitloppet 1983. Samma lycka hade han dock inte här. Han blev utslagen redan i försöket efter en för tung resa i dödens på Ianthin, fransmannen som sedermera skulle stå som segrare.

Fast en liten tröst skulle Dartster F. ändå få – samma dag. Nämligen i Elitloppet Consolation. Tröstfinalen innehöll bara fem hästar och det blev en lättknäckt nöt för den gode Dartster. Nu fick han gå i sin favoritposition ledningen och släppte aldrig någon nära. Det kan du titta på här.

Noterbart i sammanhanget är att segertiden i Consolation faktiskt blev bättre än i ”stora” finalen. Dartster F. travade den engelska milen efter 1.13,1a. För Ianthin i Elitloppets final räckte det med 1.13,2a för att skörda guldet.

Dartster F. skulle också, innan han slutade, hinna med en resa till USA. Han fanns faktiskt med i Roosevelt International (VM-loppet alltså) 1983. Tyvärr slutade han sist felfri, där Idéal du Gazeau (vem annars) ju vann före Legolas – och Elitloppsvinnaren Ianthin. Fast det där är ju en sådan klassiker så vi kan väl kika på den också…

Dartster F. fortsatte sedan som avelshingst, finns noterad som far åt drygt 350 svenskfödda avkommor där fine First Sid varit den mest framgångsrike.

Dartster F. gick ur tiden 1998. För övrigt samma år som Idéal du Gazeau.