Sist i väg, utsvarad i tredjespår och resten av loppet i dödens. Inga problem för Propulsion. Stridsvagnen infriade i Olympiatravet – vem ska kunna slå honom i Elitloppet?

Det verkar helt enkelt inte finnas något som kan stoppa Propulsion. Olympiatravet blev ett blytungt lopp för den stora favoriten, men till slut stod åttaåringen återigen som vinnare. I denna sin sista säsong på tävlingsbanan är Propulsion bättre än någonsin – Elitloppet ligger fyra veckor framåt i tiden.

– Enormt. Det ska ju inte gå att vinna efter ett sådant här lopp. Men han är unik. Jag vill aldrig jämföra hästar, men han tillhör de allra bästa hästarna som jag kört, sa en närmast tagen Örjan Kihlström efter sin tredje seger i loppet.

Hur gick det då till? Jo, Propulsion var inte alls med i tätkörningen utan kom iväg sist utvändigt. Det medan Cyber Lane blixtrade till ledningen. Örjan Kihlström tog snart sats och rundade fältet framåt, men blev utsvarad av Muscle Hustle som synat dödens. Först med varvet kvar kunde Propulsion nå fram utvändigt om ledaren.

Det blev dock inget hinder för jänkaren. Genom sista sväng fick Cyber Lane obarmhärtig massage och var in över upp-loppet ett slaget rov. Invändigt på open stretch kom Handsome Brad loss efter en resa i vinnarhålet, och innanför den avslutade fransyskan Bahia Quesnot vasst. Det gällde dock slaget om silvret – Propulsion var ohotad.

– Det blev ju inte bra det där loppet, jättetufft. Man är så grymt stark, vilken kämpe alltså. Det finns så många växlar i den här hästen. Att han tävlat i eliten så många år, det går inte att tro. Han tuggar ner dem, helt fantastiskt, menade tränaren Daniel Redén.

Propulsion bärgade pokalen efter att ha gått över mål på 1.10,9a/2140 meter och belönades för det med 1,5 miljoner kronor. För Ulf Stenströmer-tränade Handsome Brad, körd av Carl Johan Jepson blev det silversuccé som tvåa, före mycket positiva Bahia Quesnot. Cyber Lane tröttnade sista biten och fick se sig förbisprungen av stallkamraten Day or Night In om fjärdepriset. För Milligan’s School slutade äventyret oturligt med en startgalopp. Här ser du loppet.

Mellby Free direkt i årsdebuten

 Björn Goops toppsto Mellby Free, tvåa i Derbyt i fjol, gjorde årsdebut mot starkt motstånd i Lovely Godivas lopp – men det visade sig bli en enkel match för den sexfaldiga miljonärskan. Mellby Free kom till spets in i första kurvan, fick varva efter 1.17 och var efter det helt ohotad. Mycket positiv årsdebut värd 300 000 kronor, som vanns på 1.14,5 över 2140.

Knock out i Olympiastayern. Loppet kom enbart att handla om en häst då Whipped Eggs och Örjan Kihlström tidigt gick till spets och drog undan med åtskilliga längder. Femåringen höll ett jämnt och hårt tempo hela vägen och trots att Antonio Trot gick en tung långsida, blev segern helt över-lägsen. 1.14,2 över 3140 meter travade hästen tränad av Robert Bergh.

Conrad Lugauers maffige Norton Commander var tillbaka som vinnare. I Klass 1-försöket gick fuxen en kraftfull sista bortre för att jobba sig fram – och koppla enkelt grepp om ledande Deep Pockets. Tuffingen visade 1.13,8a över 2140 meter med Marc Elias i jollen.

I Silverdivisionen presenterade han sig igen, Alessandro Gocciadoro. Varieta’ Luis fick jobba 600 meter i tredjespår innan han kom ned i rygg ledande Milliondollarrhyme. Ledaren kämpade urtappert, såg ut att gå mot segern, men blev upphunnen av italienaren kort före mål. Två topp-insatser – segertiden läckra 1.10,3a/1640.

Klass 2 kördes över stayerdistans – och fick se två oddsare göra upp till slut. Jörgen Westholm körde Remarkable Feet i rygg ledande Viking Brodde, kopplade grepp om denne över open stretch men fick se upp sista biten för Zizou som kom med en flygande finish. Remarkable Feet hade dock målfotot till sin fördel och höll undan på 1.15,8/3140 meter.

Gocciadoro show även i Bronsdivisionen. Harran Boko tog emot italienske Vincero’ Gar och duon öppnade första 500 i 08-tempo och varvet på 1.10. Med 600 kvar lämnade Gocciadoro rygg ledaren, tog över täten kort senare och var efter det aldrig i närheten av förlust. Ruskig insats av fem-åringen som här tog femte raka segern – på 1.12,0a full väg.

Solos lopp för kallbloden avgjordes tidigare på dagen och fick se Bilbo B.S. sticka till ledningen direkt för Carl Johan Jepson – en position som han sedan höll hela vägen till mål. Skräll blev det i Olympiastayern. Här avgjorde Den of Warlock mycket enkelt till slut för Kristine Kvasnes efter en rejäl långspurt.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Aubrion du Gers tog 14:e raka i sprinterdebuten

Aubrion du Gers tog 14:e raka i sprinterdebuten

Aubrion du Gers gjorde debut över den engelska milen och grejade också sin fjortonde raka seger – men inte med någon större marginal.

Jean-Michel Bazires supervalack Aubrion du Gers gjorde under lördagen en högintressant start. För första gången provade den för Elitloppet klare hästen distansen en engelsk mil. Det som jättefavorit i Critérium de Vitesse de Basse Normandie på Argentans 1300-metersbana där man tävlar i högervarv.

Aubrion du Gers, med tränaren i sulkyn, inledde i dödens, övertog ledningen efter 600 meter för att kort senare över-lämna till Billie de Montfort. Det dock temporärt; när man travade in genom den sista svängen satt favoriten åter i ledningen.

Över det 350 meter långa upploppet vreds Billie de Montfort på igen från ledarryggen och såg faktiskt ett tag ut att kunna hota ledaren, men Aubrion du Gers sträckte på sig för att till slut ändå vinna säkert med en halv längd till godo. Det var således den fjortonde raka segern för den nioårige kanontravaren, som passerade mållinjen på 1.13,5a/1609. En seger värd 40 500 euro.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kan Disco Volante hota italienarna i Lotteria?
Nästa nyhet
Kan Disco Volante hota italienarna i Lotteria?

Kan Disco Volante hota italienarna i Lotteria?

Mycket pengar och prestige står på spel när klassiska italienska storloppet Gran Premio della Lotteria avgörs den 1 maj. Disco Volante är ett av de svenska hoppen i loppet.

Cirka en kvarts miljon euro går till vinnaren av Gran Premio della Lotteria när storloppet avgörs på onsdag, den 1 maj. Startlistorna till de tre försöksheaten är nu klara. Topp tre från varje heat går till finalen som körs senare under samma dag på Agnano-ovalen i Neapel.

Två svensktränade hästar finns med i jakten på guldet. Stefan Melander-tränade Disco Volante kommer från snygg seger på 1.10,2 och provar lyckan i Italien. Det är Björn Goop som ska köra sexåringen som dock tvingas inleda längst ut bakom vingen. I samma försök finner vi fjolårets vinnare Urlo dei Venti.

Björn Goop är också anlitad som kusk bakom Stefan P Pettersson-tränade Dupree som i sitt försök ställs mot bland andra Timone Ek som vann Lotteria för två år sedan, samt Jean-Michel Bazires Bel Avis. Bazire kommer också med Abydos du Vivier som i ett annat heat möter tuffingen Vitruvio som efter detta kan vara en aspirant på Elitloppet. I samma heat tävlar forne svenske Kriterie-vinnaren Deimos Racing (Goop kör) och fransyskan Tessy d’Eté, senast trea i Prix de l’Atlantique.

Här är startlistorna:

Försök 1, 1600 auto:

1 Urlo dei Venti – Antonio di Nardo
2 Ultra Wind Bi – Gabriele Gelormini
3 Lover Face – Robin Bakker
4 Arazi Boko – Alessandro Gocciadoro
5 Attack Diablo – Federico Esposito
6 Specialess – And. Vitagliano
7 Pantera del Pino – René Legati
8 Disco Volante – Björn Goop

Försök 2, 1600 auto:

1 Abydos du Vivier – Jean-Michel Bazire
2 Deimos Racing – Björn Goop
3 Ursa Caf – Antonio Esposito
4 Ua Huka – René Legati
5 Vitruvio – Alessandro Gocciadoro
6 Very Joy – Gaetano di Nardo
7 Tessy d’Eté – Enrico Bellei
8 Voltaire Gifont – Pietro Gubellini

Försök 3, 1600 auto:

1 Bel Avis – Jean-Michel Bazire
2 Vivid Wise As – E Loccisano
3 Vernissage Grif – G Riccio
4 Sonia – René Legati
5 Timone Ek – Roberto Vecchione
6 Dupree – Björn Goop
7 Tina Turner – G Lo Verde
8 Vanesia Ek – Pietro Gubellini

Senaste vinnarna Lotteria:

2018: Urlo dei Venti – Enrico Bellei
2017: Timone Ek – Enrico Bellei
2016: Oasis Bi – Johnny Takter
2015: Vincennes – Roberto Andreghetti
2014: Mack Grace Sm – Roberto Andreghetti

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nio klara: Finlandia-Ajo blir nästa lopp för Sorbet
Nästa nyhet
Nio klara: Finlandia-Ajo blir nästa lopp för Sorbet

Nio klara: Finlandia-Ajo blir nästa lopp för Sorbet

Sorbet bjuder Readly Express upp till dans. Var Daniel Redéns topptravare tävlar nästa gång är nu avgjort – det blir Finlandia-Ajo.

Daniel Redén-tränade Sorbet har fått en kanonstart på säsongen. Senast på Romme fick han förvisso segerraden bruten men tjänade samtidigt en tapperhetsmedalj som målfotoslagen av Makethemark. Sorbet var aktuell för den sista platsen i Olympiatravet, men valde att avstå.

I stället blir det en resa till Helsingfors. Kretsen kring Sorbet har tackat ja till start i Finlandia-Ajo som körs på Vermo nästa lördag. Det skriver Ravinetti. Åttaåringen blir därmed den nionde hästen klar för Finlands största lopp, sedan på torsdagen även franske Drole de Jet tagit plats i loppet.

Klara för Finlandia-Ajo är:

Eridan
Chief Orlando
Drole de Jet
Next Direction
Pastore Bob
Peace of Mind
Readly Express
Sorbet
Top of the World

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Efter analyserna: Kraffts foder var kontaminerat
Nästa nyhet
Efter analyserna: Kraffts foder var kontaminerat

Efter analyserna: Kraffts foder var kontaminerat

Det var Kraffts foder som orsakat de positiva dopningsprov som visat spår av cannabidiol. Det visar nu producentens egna analyser.

När flera hästar i Frankrike fastnade i dopningskontroller för Cannabidiol (CBD) fann man också att den gemensamma nämnaren tycktes vara att alla ätit samma foder. Producenten Krafft sände därmed flera prover för analys i början av april och provsvaren visar nu också att Kraffts foderprodukter var kontaminerade med CBD.

Krafft skriver i ett pressmeddelande att man också kunna spåra orsaken till ett parti lusern, en form av hö, vilken man importerat från två olika bolag inom EU. Krafft skriver att de utländska leverantörerna är välmeriterade och producerar stor mängd råvara som exporteras över hela världen.

– Under normalår använder Krafft svenska råvaror men efter den torra och varma sommaren 2018 var det nödvändigt att importera lusern eftersom den svenska skörden inte räckte till. Krafft har köpt cirka fyra procent av leverantörernas årliga produktion. Vilket innebär att andra hästfoder-producenter, som köpt från samma leverantör, troligen också är drabbade av kontaminerad råvara, skriver Krafft.

Kontamineringen av hästfodret, menar Krafft, är att betrakta som något som behöver kartläggas globalt. Under ett möte på onsdagen deltog representanter för bland annat Svensk Travsport och Svenska Ridsportförbundet som därmed är informerade om analysernas provsvar.

Läs även: Foderhärvan: Krafft påskyndar provsvaren
Läs även: Foder orsaken till flera dopningsfall i Frankrike?

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Jättetalangen Axl Rose gjorde rent hus i Milano

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson