Det var Kraffts foder som orsakat de positiva dopningsprov som visat spår av cannabidiol. Det visar nu producentens egna analyser.

När flera hästar i Frankrike fastnade i dopningskontroller för Cannabidiol (CBD) fann man också att den gemensamma nämnaren tycktes vara att alla ätit samma foder. Producenten Krafft sände därmed flera prover för analys i början av april och provsvaren visar nu också att Kraffts foderprodukter var kontaminerade med CBD.

Krafft skriver i ett pressmeddelande att man också kunna spåra orsaken till ett parti lusern, en form av hö, vilken man importerat från två olika bolag inom EU. Krafft skriver att de utländska leverantörerna är välmeriterade och producerar stor mängd råvara som exporteras över hela världen.

– Under normalår använder Krafft svenska råvaror men efter den torra och varma sommaren 2018 var det nödvändigt att importera lusern eftersom den svenska skörden inte räckte till. Krafft har köpt cirka fyra procent av leverantörernas årliga produktion. Vilket innebär att andra hästfoder-producenter, som köpt från samma leverantör, troligen också är drabbade av kontaminerad råvara, skriver Krafft.

Kontamineringen av hästfodret, menar Krafft, är att betrakta som något som behöver kartläggas globalt. Under ett möte på onsdagen deltog representanter för bland annat Svensk Travsport och Svenska Ridsportförbundet som därmed är informerade om analysernas provsvar.

Läs även: Foderhärvan: Krafft påskyndar provsvaren
Läs även: Foder orsaken till flera dopningsfall i Frankrike?

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Jättetalangen Axl Rose gjorde rent hus i Milano

Jättetalangen Axl Rose gjorde rent hus i Milano

Alessandro Gocciadoro var i farten igen på torsdagen när han med den svenskuppfödde ultratalangen Axl Rose gjorde rent hus i Gran Premio Nazionale i Milano.

Det är Johan Sjöstrand och Magnus Jernemyr som är upp-födare till Axl Rose som fortsätter att fylla i kostymen som Italiens bästa treåring. På torsdagen kom nästa storlopps-seger när han för sin tränare Alessandro Gocciadoro vann årgångsklassikern Gran Premio Nazionale på La Maura-banan.

”Gul kusk” styrde tidigt fram Axl Rose mot ledningen och när farten sattes upp ordentligt över den sista bortre föll motståndarna bort, en efter en. Love You-treåringen kunde till slut vinna överlägset på segertiden 1.12,3a/2250 meter och tjänade genom vinsten 54 750 euro.

Du kan se loppet här via La Mauras webbsida.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nu är det färdigtävlat för B.B.S. Sugarlight
Nästa nyhet
Nu är det färdigtävlat för B.B.S. Sugarlight

Nu är det färdigtävlat för B.B.S. Sugarlight

En av norsk travsports mest lysande karriärer är till ända. Nu är det färdigtävlat för B.B.S. Sugarlight.

Den svenskfödde B.B.S. Sugarlight köptes till Norge tidigt och inledde karriären utan att sticka ut, men kom så småningom att klättra genom klasserna och utvecklas till en häst i värld-seliten. Något som gjorde i dag tioårige valacken omåttligt populär. Men nu är karriären definitivt slut. Efter ett försök att få hästen tillbaka ytterligare en säsong, togs beslutet.

– Alla äventyr har ett slut och nu har B.B.S. Sugarlight kom-mit till sitt. Jag är evigt tacksam för det vi har upplevt tillsammans. Nu ska han få ett värdigt och gott pensionärsliv, säger tränaren och ägaren Fredrik Solberg till Trav og Galopp-Nytt.

B.B.S. Sugarlight tjänade under sin karriär 9,5 miljoner kronor och vann 26 av sina 116 starter. Bland de största framgångarna märks segern i Olympiatravet 2015 och Oslo Grand Prix samma år.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tips Bollnäs: "Vi tror på Sjöströms Jaguar"
Nästa nyhet
Tips Bollnäs: ”Vi tror på Sjöströms Jaguar”

Tips Bollnäs: ”Vi tror på Sjöströms Jaguar”

Bollnäs. Lopp 4 – spelstopp 19.30

Spetsstriden: 4 Papidoux vill nog till front men kan få lurigt ta sig förbi en felfri 3 R.K. Rapida som har ett mycket bättre spetsläge.

Loppanalys: Lite trixigt lopp då fältets två bästa hästar båda återkommer efter längre frånvaro. 4 Papidoux visade fin stil i starterna för Nicklas Westerholm i somras, särskilt vid segern då det blev lätt trots dödens sista varvet. Här är valacken dock åter efter en knäoperation och en frånvaro på sju månader och även fast hästen kommer väl förberedd är det sällan någon enkel uppgift. 7 Mellby Collector har en än längre bortavaro, startade senast under Elitlopps-helgen i fjol. Tävlade då konstant i Silverdivisionen och kapacitet i mängder finns för klassen. Efter det långa uppehållet finns det dock anledning att tro att det kan behövas något lopp i kroppen.

Bästa spelet tycker jag i stället är 8 Ebony Boko som är bra igång för dagen. Han har gjort stabila insatser på sistone men hamnat lite i skuggan bakom väldigt bra vinnare. Avslutade fullt godkänt näst senast som tvåa efter grymme Milliondollarrhyme och höll klart okej från dödens i senaste starten. Ebony Boko kommer med bevisad form och borde i ett litet fält ha goda chanser till seger.

3 R.K. Rapida kan vara luringen här. Har en allt annat än smickrande rad, men är klart bättre än vad den ger sken av. För två starter sedan såg hon ut att gå mot en säker seger när hon plötsligt flög i galopp in i sista sväng. Felfri nu och kanske från ledningen, kan det gå vägen.

Spelförslag: Med något tveksamma favoriter borde 8 Ebony Boko ha en bra möjlighet. Spelar vinnare till oddset 2.85 hos Unibet.

Bollnäs. Lopp 5 – spelstopp: 19.52

Spetsstriden: Kan bli rejäl körning här då såväl 1 East Doris, 3 Kavata Käll och 4 Lady Rubinstein är mycket snabba ut. Jag sätter dock litet plus för den förstnämnda.

Loppanalys: Här lär nog mycket avgöras i starten, det är flertalet ekipage som säkert vill till spets över den korta distansen. Efter övervägande väljer jag att sätta min tro till 1 East Doris som var riktigt fin vid segrarna i höstas. Hon gjorde comeback senast, gick då i ledningen och var tidigt slagen av hästen som senare vann, men höll farten fullt godkänt hela vägen. Med det loppet borde hon gått framåt en hel del. East Doris är mycket kvick ut men i kraft av innerspåret baserar jag mitt tips på att hon ändå lyckas hålla ut sina konkurrenter från start.

4 Lady Rubinstein är kanske bästa hästen på kapacitet. Har gjort en start för sin nye tränare Oscar Berglund men var inte till sin fördel då, sjukdom satte ned stoet. Har fortsatt att träna på bra efter det och ska förstås ses med chans nu oavsett om hon kommer till ledningen eller inte.

3 Kavata Käll är också en som lär sändas från början. Från spets var hon mycket bra vid segern i Gävle i början av februari då hon försvarade sig väl efter en snabb öppning. Varit sjuk efter det, men nu fått en race i kroppen. Chans om hon kommer före East Doris.

Blir det tokkörning från början kan såklart hästarna i kön blanda sig i striden. Först i åtanke får man då ha 7 Beam Me Up Scotty som var rejäl vid två raka i vintras samt 6 Min Vilja som visade kvaliteter i fjol som treåring men nu återkommer efter ett uppehåll.

Spelförslag: Mitt tips är att 1 East Doris håller ledningen och sedan stannar där. Spelar vinnare till oddset 5.25 hos Unibet.

Bollnäs. Lopp 6 – spelstopp 20.14

Spetsstriden: 1 Quantum Marmelade är ensam på start men lär nog släppa ganska snart, troligt är 3 Winnertakesitall först framme, möjligen utmanar 4 Wilmer West.

Loppanalys: 3 Winnertakesitall är alls ingen tokig sort för klassen och det här borde vara en bra chans för seger, något som saknas ännu i år på sex starter. Hästen var mycket bra för fyra starter sedan när han trots en tuff resa i dödens kopplade greppet om ledaren, men fick se sig spurtslagen i sista steget. En insats i paritet med det nu och han ska vara svår att rå på. Läget borde vara gynnsamt; Ohlsson kör nog framåt så snart det går.

13 Västerbo Margaux var riktigt vass vid tre raka segrar i höstas, men efteråt har det strulat med galopper och stoet har också varit struken inför tilltänkta starter. Det är en rejäl variant det här, som tål att göra grovjobb själv men samtidigt är det ingen lockande uppgift då hon står småhårt inne i loppet, är i avsaknad av lopp och har många hästar att runda.

6 Inca är intressant, en riktigt välstammad fyraåring som ännu inte fått det stämma helt och väntar ännu på första segern. Den var på väg att komma senast, då hon nådde upploppet i klar ledningen men tappade aktionen. Återkommer nu efter ett längre uppehåll och blir förstås spännande att se igen.

Spelförslag: Borde vara en bra uppgift för 3 Winnertakesitall som jag tror tidigt tar ledningen och stannar där. Spelar vinnare till oddset 2.25 hos Unibet.

Bollnäs. Lopp 7 – spelstopp 20.36

Spetsstriden: 4 Torpa Pål kan öppna väldigt snabbt och är spetsfavorit, men lär utmanas av 6 Zulu Lynet.

Loppanalys: Ett ganska så trevlig kallis-race där 4 Torpa Pål ändå ska vara hästen att slå. Han hade en strålande period förra året när han ståtade med sex raka segrar, i de flesta fall offensivt körd framåt tidigt. Gjorde comeback efter ett par månader senast och var okej då utan att glänsa, men bör ha gått framåt mycket med det loppet. Torpa Pål är riktigt kvick när han laddas iväg bakom bilen och det sannolika scenariot är att han leder det här runt om.

6 Zulu Lynet är nog det tuffast motbudet, både om spets och segern. Galopperade bort sig tidigt senast men har svarat för flera rejälta prestationer före det. Är snabb ut och vill nog fram till ledningen, men jag är lite tveksam om man lyckas.

2 Månremus är också en motkandidat. Vunnit fem av sina sexton starter och kapabel när det funkar. Har ett lopp i kroppen och ett perfekt läge bakom bilen nu.

Finns flera bakom som säkert kan blanda sig i striden vid favoritfall. 9 Svärting A.C. är loppets varning på stan; gick verkligen starkt efter startgalopp senast och kommer i toppform. 1 Läckra Lennart står måhända lite tufft inne i loppet men avslutar sylvasst med rätt resa. 10 Bäcklös Tamlin brukar vara med där framme och nafsa, de dagar han travar felfritt.

Spelförslag: Jag tror 4 Torpa Pål är bästa hästen och når han ledningen blir han svårfångad. Spelar vinnare till oddset 3.35 hos Unibet.

Bollnäs. Lopp 8 – spelstopp 20.56

Spetsstriden: 6 Jaguar Dream kan öppna hiskeligt snabbt när han laddas, och så blir fallet tror jag.

Loppanalys: Litet men starkt startfält för fyraåringarna. Bästa spelet är 6 Jaguar Dream som lär stå inför en mycket intressant säsong. Gick lite bakom kullens bästa i fjol men avslutade säsongen med att vara fyra i Breeders Crown-finalen. I årsdebuten senast bjöds hästen ett fint lopp och avslutade piggt bakom en överlägsen Evaluate när det blev fritt över upploppet. Jaguar Dream har tidigare öppnat väldigt fort och i det här lilla fältet antar jag att det bli full laddning för spets och sedan tror jag fuxen stannar där till mål.

4 Frenchnorwegian Id är mycket kapabel i grunden, vilket han visade senast. Efter ett par starter i Frankrike i vinter var han tillbaka på Umåker senast och efter en lite bökig inledning avslutade han mycket bra i en snabb avslutning där han utmanade fine Hill Street. Borde vara än bättre med det loppet nu och utmanar mitt tips.

7 No Matter vann en E3-final i fjol, men fick inte det att stämma i avslutningen av säsongen. I sin comeback senast galopperade hon på upploppet utan att ha chans på segern. Måste nog vara bättre nu för att räcka, men det kan givetvis stoet vara med lopp i kroppen. 3 Cesar F.C. såg strålande ut vid segern senast, men möter nu betydligt hårdare motstånd.

Spelförslag: 6 Jaguar Dream drar mot ledningen och blir svårfångad. Spelar vinnare till oddset 1.90 hos Unibet.

Bollnäs. Lopp 9 – spelstopp 21.15

Spetsstriden: 1 Creator Scoop provar att hålla ut 2 Enge Barack och utifrån testar 6 Happy Ending.

Loppanalys: Halvlurigt sprinterlopp där 2 Enge Barack ändå känns som bästa hästen. Vid segrarna tagna i november var valacken riktigt fin, vann då lätt efter att ha kört sig till ledningen. Har fått ett par månaders tävlingspaus, men lär vara bra förberedd inför det här. Enge Barack öppnar snabbt och från det här perfekta läget är det väl troligt att Djuse sänder framåt för att försöka komma till täten. Då är mycket vunnet.

1 Creator Scoop är nog hästen som i så fall utmanar om ledningen och därmed segern. Sjuåringen har visat mycket fin form under våren, tog en lätt seger från spets näst senast och var nära att göra om en identisk bedrift där efter. Håller han upp ledningen mot Enge Barack här, är rollerna ombytta.

6 Happy Ending kan vara en rysare. Uppträdde klart positivt senast när han eldade på i bra tempo i spets och höll hela vägen. Visade sig då också kvick från start men mer tveksamt om man kommer till front nu, vilket gör att chanserna decimeras en aning.

Möjliga kantbollar är 4 Hershey’s Kisses som har gått bra en längre tid och går starkt till slut med lopp på rulle samt 9 Framante som var duktig vid segern efter ett kortare uppehåll senast, sämre läge nu.

Spelförslag: Tipset bygger på att 2 Enge Barack tar täten, ska vara mycket bra chans i så fall. Spelar vinnare till oddset 3.25 hos Unibet.

Samtliga spelförslag Bollnäs:

Lopp 4: vinnare 8 Ebony Boko till 2.85
Lopp 5: vinnare 1 East Doris till 5.25
Lopp 6: vinnare 3 Winnertakesitall till 2.25
Lopp 7: vinnare 4 Torpa Pål till 3.35
Lopp 8: vinnare 6 Jaguar Dream till 1.90
Lopp 9: vinnare 2 Enge Barack till 3.25

Oddsen är hämtade från Unibet vid publicering av tipsen och kan komma att ändras.

Spelredaktör: Daniel Olsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Pokalkvalen på Åby: Campo Bahia fortsätter att övertyga
Nästa nyhet
Pokalkvalen på Åby: Campo Bahia fortsätter att övertyga

Pokalkvalen på Åby: Campo Bahia fortsätter att övertyga

Ett trekejsarslag i Kungapokalen mellan Campo Bahia, Attraversiamo och Evaluate? Och vem ska kunna lägga krokben på Conrads Rödluva? När uttagningarna till pokalloppen kördes på Åby, gick det mesta planenligt.

Kvalen till Kungapokalen såg tre stora favoriter – alla tre infriade. Först ut var Svante Båth-tränade Attraversiamo, E3-vinnare och Kriterie-trea i fjol. Med Erik Adielsson i vagnen blev det en säker historia till slut. Efter att i en kvick inledning börjat i andra utvändigt sändes favoriten framåt för att överta täten med varvet kvar – sedan blev det spel mot ett mål på 1.12,6a.

I finalen stöter man på Stefan Melanders elegante jänkare Evaluate. Tredje Sverige-starten slutade så som de tidigare två – med seger. En mycket enkel sådan, ska tilläggas. Örjan Kihlström körde till och övertog efter 600 meter och sedan var det samma melodi som för Attraversiamo. Evaluate hade full kontroll hela vägen för att korsa mållinjen på 1.13,2a.

Frågan är dock om inte Campo Bahia är hästen att slå i finalen. Här inledde Conrad Lugauers Kriterie-tvåa från bakspår men efter att den hypersnabba inledningen, där Zephyr Kronos öppnade 06,7/500, bedarrat tog Campo Bahia sats och synade dödens 1200 meter kvar. Efter att ha lagt press på ledaren i sista sväng var segergreppet kopplat tidigt. På snabba 1.12,1a gick Campo Bahia undan lätt.

Till finalen i Drottning Silvias Pokal kommer Conrads Rödluva med sex raka – och som storfavorit. Kvällens uttagning blev en promenad i parken för Daniel Redéns kvicka fuxa. Örjan Kihlström sände fram ”Rödluvan” till täten efter 700 meter och stack undan med behag över upploppet för att fastställa segertiden till 1.13,8.

En utmanare i finalen är Racing Brodda. Den av Mattias Djuse tränade Prodigious-dottern kördes till säker seger av Rikard N Skoglund. Racing Brodda bjöds en angenäm tripp i andra utvändigt, sändes på 600 meter från mål och hade lagt segern till handlingarna redan in på upploppet. 1.13 blankt tiden här.

Kvalens knall kom i sista uttagningen. Kevin Oscarsson spetsade och släppte med Zeta Wise As och utnyttjade open stretch på bästa vis. Länge ledande, comebackande Felicity Shagwell fick ge sig den sista biten när den Fredrik Linder-tränade Zeta Wise As påpassligt tog karriärens första viktoria. Det på 1.14,1.

Kungapokalen efter lottning och spårval:

1 (4) Thrust Control – Stefan Melander
2 (2) Attraversiamo – Svante Båth
3 (1) Campo Bahia – Conrad Lugauer
4 (3) Evaluate – Stefan Melander
5 (6) Brothers N. Arms – Stefan Melander
6 (7) Baritone Artist – Markus B Svedberg
7 (10) Townshend Broline – Peter Untersteiner
8 (11) Zephyr Kronos – Daniel Redén
9 (5) Ferrari Sisu – Conrad Lugauer
10 (8) Zeus Bi – Fredrik Linder
11 (9) Night Rhythm – Daniel Redén
12 (12) Derby Simoni – Thomas Madsen

Drottningpokalen efter lottning och spårval:

1 (2) Zeta Wise As – Fredrik Linder
2 (1) Racing Brodda – Mattias Djuse
3 (3) Conrads Rödluva – Daniel Redén
4 (4) Felicity Shagwell – André Eklundh
5 (5) Zeta Kronos – Björn Goop
6 (6) Zourane Kronos – Timo Nurmos
7 (10) Convivial Church – Daniel Redén
8 (11) Miss Sober – Robert Bergh
9 (7) Intake – Jörgen S Eriksson
10 (8) DancingQueenDiablo – Peter Untersteiner
11 (9) Activated – Fredrik Wallin
12 (12) Dallas As – Robert Bergh

Häst – tränare. (Inom parentes, ordning i vilken man valde spår). Finalerna körs på Åby den 11 maj.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Peace of Mind italienskt bidrag i Finlandia-Ajo

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson