En årsdebut med mycket mersmak. Makethemark krigade ned en supertapper Sorbet på linjen i Romme-heatet. Men start i Olympiatravet blir det inte – eller?

Första starten på fem månader – vinnare i Gulddivisionen direkt. Petri Salmelas ögonsten Makethemark svarade för en flygande start på säsongen när han vann en stenhård slutstrid mot Sorbet i Romme, den sista uttagningen till Olympiatravet.

Stålmormor Speedy Foxy Vicane kom att anföra loppet och det i bra tempo, första varvet gick på 1.12. Loppets favorit Sorbet fick en jobbig inledning och fick harva i spåren de första 700 meterna innan han kunde ta plats i dödens. Ulf Ohlsson hittade tredje invändigt med Makethemark men därifrån skulle det lösa sig perfekt när West Wing felade 800 kvar och positionen byttes ut mot andra par utvändigt.

Makethemark dröjde till 400 kvar innan det blev full attack. När upploppet var kvar hade Sorbet slagit klorna i ledarinnan, men kvar fanns förstås Bodens stolthet. Makethemark plockade fram sin sylvassa avslutning och fångade in den lejontappre Sorbet till segern på linjen. Segertiden stannade vid 1.11,4a över 2140 meter. Segern innebär också den sista platsen i Olympiatravet nästa lördag, men den väljer man troligen bort. Åbys Jon Walter Pedersen berättade i ATG Live att Petri Salmela bett om betänketid. Blir det ett nej, står valet mellan Handsome Brad eller Sorbet.

– Det blev en sådan årsdebut som vi ville ha, så det spelade inte så stor roll om vi var etta eller tvåa för min del, men vilken häst alltså. Nu är vi klara för Olympiatravet, men vi ska inte dit, det hade vi bestämt på förhand. Det vore inte rätt mot hästen. Vi funderar lite och vi får se, men det kan bli start i Copenhagen Cup. Till Elitloppet är det långt kvar, men det är hästen som bestämmer. Vi hoppas i alla fall att vara med i Norrbottens Stora Pris, sa Petri Salmela efter segern.

Sorbet fick således sin segerrad bruten, men föll med flaggan högt i topp på samma tid som vinnaren. Bakom avslutade redan Olympiatravs-klara Milligan’s School snyggt till tredjepriset medan det var stallkamraten Zack’s Zoomer som blev fyra efter en resa i rygg ledaren.

Månprinsen A.M. tog åttonde raka

Månprinsen A.M. var det ingen som slog på fingrarna den här gången heller. Gunnar Melanders ikon motsvarande förväntningar-na i Dubbelcupens final, hästens andra start för året. Månprinsen A.M. började som sista häst men klev tidigt fram för att syna dödens med varvet kvar. Ledande Rus Can höll emot berömvärt, men blev ett enkelt byte för kungen sista biten som gick undan i mycket lätt stil. Den åttonde raka segern var ett faktum på segertiden 1.20,9/2180 meter – nytt svenskt rekord.

– Han kändes jättefin. Jag körde mest på säkerhet men han fick flytta lite på sig i sista sväng och avgjorde ju väldigt lätt. Jag ville köra fram tidigt för han behövde lite lopp i sig om vi ska vara med i de större loppen, sa Gunnar Melander.

Bizzi Blizz gick på kross

Knallfin vinnare i Klass 1 när Claes Sjöström visade upp formtoppade Bizzi Blizz. Det femåriga stoet styrde tidigt fram i dödens på ledande Twinkle Kronos, kopplade greppet vid utgången av den sista svängen och bara lämnade undan fältet över upploppet. 1.12,1a/1640 meter var vinnartiden. Här blev det galopp direkt i starten för favoritspelade Emile Zola Sisu.

Chapter N. Deo vann i spurten

Stoloppet till Daniel Redén-tränade Chapter N. Deo. Vinnaren slog följe i rygg på favoriten Southwind Feji som gick till kraftfull attack 800 meter kvar. Denna orkade dock inte hålla farten hela vägen, i stället sändes Chapter N. Deo på och kopplade ett säkert segergrepp. Ginny Weasley kom med en flygande avslutning i spåren, men för sent för att hinna förbi. 1.13,8/2160 visade vinnaren.

Storskräll efter diskningsdrama

Klass 2-försöket avgjordes efter dramatik. Först i mål var Quito Lane som spårat hela vägen, men efter att ha gått över i passgång strax före mål valde domarna att diska. Segern nu till jätteskrällen Head For Home som för Rikard N Skoglund gick en snabb avslutning från andra utvändigt. Fredrik Wallin tränar vinnaren som klockades till 1.14,0a/2140.

Global Trust visade styrkan

Välförtjänt vinst i Silver för Global Trust. Jorma Kontio kastade fram den Timo Nurmos-tränade valacken till utvändigt ledaren in på slutvarvet och kom därifrån avgöra på rejält sätt. Tobacco fick sent fritt från rygg på ledaren, men hann inte få upp farten för att utmana. 1.13,3 på 2140 gick vinnaren.

Bucks to Burn avslutade i Brons

Redén och Kihlström avslutade dagen. Bucks to Burn grejade segern i Bronsdivisionen efter en tripp i andra utvändigt. Sign Me Up Too svarade för en heroisk insats, knäckte ledande Ural från dödens, men kunde inte svara Bucks to Burn som i fin stil avgjorde enkelt den sista biten. 1.12,7a på 2640 var segertiden.

(Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Six Pack läcker i kvallopp på Meadowlands

Six Pack läcker i kvallopp på Meadowlands

Världens snabbaste treåring Six Pack lämnade ett riktigt positivt besked när han på Meadowlands kvalade under lördagen.

Efter en strålande säsong som treåring i fjol, med bland annat världsrekordnoteringen 1.07,9a i Kentucky Futurity, är Åke Svanstedt-tränade Six Pack snart redo för en ny säsong på tävlingsbanan. Och det ser lovande ut på förhand.

Under lördagen luftades Six Pack i ett kvallopp på Meadowlands. En uppgift som fyraåringen gjorde i rygg på ledaren, för att mycket enkelt avgöra till ”seger” efter attack ur sista kurvan. Six Pack kom i mål på 1.11,7a över 1609 meter – med sista 400 meterna nedåt 1.06.

Säsongens första stora lopp för de äldre travarna i USA är Cutler Memorial, som avgörs den 4 maj.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Efter showen - Looking Superb till Elitloppet
Nästa nyhet
Efter showen – Looking Superb till Elitloppet

Efter showen – Looking Superb till Elitloppet

Krossen i Prix de l’Atlantique innebar en rosa biljett på studs. Norske fenomenet Looking Superb anslöt till de för Elitloppet klara hästarna under påskaftonen.

Solvallas sportchef Anders Malmrot befann sig på plats i Paris för att se Prix de l’Atlantique på lördagen – och var riktigt nöjd med vad han fick bevittna. Looking Superb imponerade stort när han lämnade fältet på nya löpnings-rekordet 1.10,6 och fick kort senare den sjätte inbjudan till Elitloppet.

Tränaren till den norske sexåringen, som tidigare i vinter slutat tvåa i Prix d’Amérique och vunnit Prix Ténor de Baune, Jean-Michel Bazire har tackat ja till invitationen och kommer därför att ha två hästar med i årets Elitloppet. Sedan tidigare är Aubrion du Gers inbjuden.

– Bazire har tackat ja och det känns fantastiskt att få en norskägd häst med i årets startfält, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot på elitloppet.se.

Klara för Elitloppet är:

Aubrion du Gers
Dijon
Double Exposure
Looking Superb
Propulsion
Readly Express

Läs även: Looking Superb strålande i Prix de l’Atlantique

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Goop vann med Face Time Bourbon - trots galopp
Nästa nyhet
Goop vann med Face Time Bourbon – trots galopp

Goop vann med Face Time Bourbon – trots galopp

Inget verkar kunna stoppa Face Time Bourbon. Trots en inledande galopp kunde Sébastien Guaratos fyraårige kullregent avgöra till seger på Enghien för Björn Goop.

Fyraårige Face Time Bourbon laddas mot Criteríum des 4 Ans om två veckor. Dit kommer hästen med tretton segrar på femton starter. Den senaste togs på lördagens i förberedande Prix Gaston Brunet på Enghien. Det trots att det från början såg allt annat än ljust ut.

Face Time Bourbon kastade sig i galopp kort efter start, tappade värdefull mark men Björn Goop lyckades få hästen i trav igen och undvika en diskning. Det fyraåriga monstret arbetade sig ikapp och kom fram som andra häst i andra-spår. Mitt sista sväng blev det så attack och Face Time Bourbon svarade med en ursinnig avslutning som säkert avväpnade ledande Falcao de Laurma kort före mål. Vinnaren kom i mål på 1.13,5 över 2875 meter och tjänade här 45 000 euro.

Tredje raka för Freyja du Pont

Bland Jean-Michel Bazire många kanoner i stallet kan vi nog börja räkna in Freyja du Pont. I Prix Gaston de Wazières noterades hon med sin tränare i vagnen för den tredje raka seger. Efter en lugn inledning av loppet tog Bazire rejäl sats och körde stoet till ledningen med varvet kvar att trava. Efter det hade Freyja du Pont (e. Quinoa du Gers) full kontroll och kunde behärskat gå undan till seger på 1.16,0 över 2875 meter. En seger värd 45 000 euro.

Bazire-dominans när Valokaja vann

Total Bazire-dominans var det för övrigt i Prix de la Porte  d’Auteuil med 25 200 euro till vinnaren. Här lotsade Alexandre Abrivard in danskfödde Valokaja Hindö till seger före stallkamraten Dreambreaker i vars ledarrygg han gjort merparten av loppet. Tvåa i mål var samma stalls Colonel, som dock blev nedflyttad till fjärdeplatsen. Tvåa i stället därför Dreambreaker. Vinnaren noterade 1.11,4a/2150.

Läs även: Looking Superb strålande i Prix de l’Atlantique

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lekstuga för Lome Brage på Klosterskogen
Nästa nyhet
Lekstuga för Lome Brage på Klosterskogen

Lekstuga för Lome Brage på Klosterskogen

Lome Brage fortsätter sin matchning mot Elitkampen. På påskaftonen blev det en mycket enkel match från spets i Moe Odins Äreslopp.

Norske toppkallblodet Lome Brage laddas för att försvara sin titel i Elitkampen under Elitlopps-helgen och har börjat säsongen klanderfritt. Efter segern i Jacob Meyers senast gällde det på lördagen Moe Odins Äreslopp under Klosterskogens traditionsenliga påsktävlingar – en uppgift som tolvåringen mer eller mindre lekte hem.

Odd Herakles provade att hålla emot från början, men var chanslös när Erlend Rennesvik tryckte på gasen bakom den hypersnabbe Lome Brage. När favoriten väl fått ledningen – var loppet över. Efter att ha varvat i ”lusetempo”, 28,5 första 1000, fanns det ingen som kunde komma i närheten. Lome Brage sprintade undan lätt till seger på 1.25,2a/2100 meter, en seger värd 200 000 norska kronor. Odd Herkales tvåa från rygg ledaren, Roli Eld nöp tredjepriset. Galopp i starten blev det för Ulsrud Tea.

– Elitkampen är det stora målet för oss i år och nu ska han gå tillbaka till Jan-Olov Persson i veckan för att fortsätta laddas dit. Jag tror att det enda Persson är rädd för att Järvsöfaks världsrekord är i fara…, sa tränaren Anders Lundström Wolden i vinnarcirkeln.

Gigant Invalley i Klosterskogen GP

Påskaftonens huvudrace Klosterskogen Grand Prix såg en fin vinnare i Gigant Invalley. Hästen som senast besegrade Lionel fixade förstapriset på en kvarts miljon norska, genom att offensivt köra sig till ledningen efter 400 meter avverkade. Ett ryck över sista bortre långsidan blev sedan det vinstgivande draget. Robert Berghs Montdore kämpade väl utvändigt om ledaren, men var utan makt att ta sig förbi. Gigant Invalley, styrd av Gunnar Austevoll vann på 1.14,0a/2100 över 800-metersbanan.

Gretzky B.R. fortsätter övertyga

Förra årets Derby-vinnare Gretzky B.R. var klar favorit i Habibs Minneslopp och hade för Magnus Teien Gundersen inga problem att hemföra årets andra raka seger. Gretzky B.R. stack till ledningen, fick lugna ned tempot en bit och satte gasen i botten över sista bortre. Transcendence och Robert Bergh klev fram i dödens efter en tappstart, gjorde ett rejält race, men var utan chans att utmana den fine femåringen i spets som vann loppet på 1.13,4a/2100.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Looking Superb strålande i Prix de l'Atlantique

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson