Axevalla. Lopp 4 – spelstopp 15.00

Spetsstriden: Osäkert hur 2 Straight Flush kan öppna men snabbast är 6 Eraja Jaam som nog tar spets om man vill. Blir det släpp ligger 7 Persimmon Face bra till.

Loppanalys: Ett riktigt fint litet lopp där 9 Milord blir mitt val. Valacken har visat fin form på sistone; återkom mer än godkänt efter en galopp näst senast och såg pampig ut när han avgjorde lätt i 1.12-fart sista 800 i spåren senast i Eskilstuna. Hade då exakt samma läge som i dag, vilket borde passa prima över den för hästen gynnsamma distansen.

4 Sato är kanske fältets bästa i grund och botten, om än inte helt att lita på. Såg mycket bra ut när han vann i början av januari för att sedan tidigt fela bort sig i ett försök på rikstoton därefter. Har varit ifrån ett tag inför den här starten men tränar bra.

6 Eraja Jaam är fältets luring. Femåringen kan öppna riktigt snabbt och laddar kusken för att komma dit lär man nog också få ledningen. Gjorde comeback senast i Bjerke, men galopperade bort sig före start varför insatsen blev intetsägande. Rapporterna är dock goda och det är inte alls uteslutet att han leder runt om.

7 Persimmon Face är grundkapabel och var rejäl vid segern senast, blir högintressant om man kommer till en bra position nu. 8 Evan Williams Sisu är vann tuffa sällskap, men har inte begåvats med något kul läge här, det måste klaffa. 2 Straight Flush har en stor tvångsprissumma på sig, men har i sina två starter i Sverige visat farter som duger långt i klassen.

Spelförslag: 9 Milord känns mycket formstark för dagen och har en bra uppgift här. Spelar vinnare hos Unibet till oddset 3.90.

Axevalla. Lopp 5 – spelstopp 15.22

Spetsstriden: 1 Brottarn har gått i ledningen flera gånger tidigare och med bara tre hästar på start är det troligt att han körs där igen.

Loppanalys: Christer S A Karlsson har en riktigt fin travare i 10 Erwin som givetvis blir stor favorit här. Sexåringen ståtar med nio segrar på sjutton starter och är ett ämne för större uppgifter än dagens. På Åby senast gjorde Erwin comeback, efter ett längre uppehåll och operation, och det såg klart lovande ut. Hästen fick ett sparsamt lopp i rygg ledaren men gick bra till slut i en riktigt snabb avslutning som trea, och det mot starkt motstånd. Det här motståndet är Erwin normalt huvudet högre än, men det är heller ingen enkel uppgift med dubbla tillägg och många att runda…

…Därför testar jag en annan idé. Nämligen 9 Shutter Island som lär dela ut bra pengar på spelet. Stoet har definitivt betydligt bättre form än raden; gick en bra avslutning på Solvalla för två starter sedan och hade nästan säkert vunnit senast i Mantorp om hon inte rullat över i galopp mitt i sista svängen. Här har Shutter Island ett mycket spännande läge med ensamt springspår på tillägg och till på köpet med Peter Untersteiner i vagnen. Kan bli svårfångad för Erwin.

1 Brottarn borde ta hand om täten här och lär i så fall köras där. Drog i spets hela vägen vid karriärens hittills enda seger och kom då i mål på en låg 1.16-tid. Det duger en bit även nu.

Spelförslag: Kör en rövare och spelar emot favoriten genom vinnare och plats på 9 Shutter Island till oddsen 9.00 och 2.40 hos Unibet.

Axevalla. Lopp 6 – spelstopp 15.44

Spetsstriden: 2 Raj’s Messiah öppnar snabbt men kanske inte körs i spets i comebacken, med Stole the Show struken kanske 7 Rapide Cash laddas och kan överta?

Loppanalys: Ett svårlöst race där jag till sist fastnar för 7 Rapide Cash. Att det här är fältets bästa häst, är jag tämligen säker på. Ready Cash-dottern har vunnit två av sina fem lopp hittills och då visat stil som lär ta henne en bit upp i klasserna. Det här är förvisso första starten på mer än ett år då Rapide Cash varit ifrån på grund av problem med ett knä. Hästen kommer dock väl förberedd med både kval- och provlopp innanför västen. Stoet öppnar hyggligt, kommer hitta en bra position, och uteslutet är det inte att hon kan hitta till ledningen.

Ulf Stenströmer har två hästar med i loppet som båda borde räknas tidigt. 1 Elche avslutade vasst till seger näst senast och höll bra från dödens efter det. Lär inte hålla spets, men får ett bra lopp. 4 Amelia återkom efter litet uppehåll senast, sändes då fram i ett försök att få täten, men fick i stället trava i dödens sista varvet. Höll under omständigheterna fullt godkänt och lär ha gått framåt ytterligare nu.

10 Barista Oak har ännu inte upplevt segerns sötma på sju starter men är oftast med där framme och slåss. Valacken är en kvick avslutare och är med i striden igen om det blir lite fart på kalaset.

Glöm heller inte 11 Zolaseva som visade fina takter i höstas och nu gör comeback.

Spelförslag: Jag väljer att gå på 7 Rapide Cash här och spelar vinnare till oddset 5.50 hos Unibet.

Axevalla. Lopp 7 – spelstopp 16.06

Spetsstriden: 1 Luna Lovegood och 2 Sotika är båda snabba ut, men så är också 6 Global Wireless och jag tror man släpper den till denna.

Loppanalys: 6 Global Wireless har i och för sig bara en seger på tio starter hittills men var å andra sidan vid den, Jägersro i slutet av sommaren, riktigt fin. Helt ohotad i ledningen då med 1.12 sista 500 och gott om krafter kvar. Global Wireless är med andra ord en för klassen mycket kapabel sort. Stoet hade problem med halsen under fjolåret men har opererats och kommer väl förberedd för årsdebuten. Hon har tidigare visat att hon kliver iväg riktigt snabbt och trots att det finns andra kvicka hästar invändigt tror jag man hittar till täten in i första sväng här. Jag bygger tipset utifrån det scenariot.

4 Frederique K. är det första motbudet. Gjort två starter i nya regin och skött det bra från tråkiga spår, senast en riktigt bra avslutning i spåren. Vid hennes enda seger i karriären ännu var hon riktigt bra och det är en häst som har mycket fart i sig. Tidigt från bra läge nu.

Både 1 Luna Lovegood och 2 Sotika är hästar som är bättre än vad deras rader ger sken av och båda har också fått riktigt bra spår. Antingen det är ledningen eller vinnarhålet som gäller nu, kan de vara värda att passa för de som spekulerar.

Spelförslag: 6 Global Wireless är bästa hästen och kommer väl förberedd. Jag tror på seger och spelar vinnare till oddset 2.40 hos Unibet.

Axevalla. Lopp 8 – spelstopp 16.28

Spetsstriden: 8 Carbureightr är förvisso mycket snabb ut men känns långsökt att han kör i tät här. 2 Ekebo Caf kan gå iväg bra, men mest troligt är det 3 Nisse Sånna i spets.

Loppanalys: Fältets bästa häst är nog utan tvekan 12 Blue Mustasche. Raden skvallrar förvisso inte om någon toppform, men den är missvisande. Hästen har vunnit var tredje av sina 21 starter och hade haft en seger till sist om olyckan inte varit framme. Blue Mustasche drog då i hårt tempo och hade segern på gaffeln när det blev plötsligt galopp hundra kvar. Hästen har fortsatt träna på bra efter det och kommer till loppet i fin författning. Han har i och för sig tagit sina flesta segrar från ledningen, men är en stark och rejäl sort som fungerar bra bakifrån också. Jag förväntar mig en offensiv styrning och tror det här är vinnaren.

3 Nisse Sånna har inte samma rutin men börjat karriären bra. Senaste segern, i mitten av januari, var mycket bra när han trots press under vägen lämnade sällskapet från ledningen. Till den positionen är det sannolikt han hittar igen och blir då inte enkel att plocka ned.

6 Bransbys Juke Box är även han ett motbud. Galopperade i starten senast men har visat formen i starterna före. Näst senast gick han en stark avslutning, gav ledaren en ordentlig press genom den sista svängen, men kom aldrig förbi. Stefan Söderkvist är skicklig och hittar säkert en fin position från springspåret.

Spelförslag: Bästa hästen är 12 Blue Mustache och jag tror han rundar fältet trots läget. Spelar vinnare till oddset 5.25 hos Unibet.

Axevalla. Lopp 9 – spelstopp 16.48

Spetsstriden: Ingen tar en längd på 2 Miss Pastis om denna vill, men över lång distans kanske det skulle bli bäst med en rygg? I så fall sitter 3 Sobel Jasmine i ledningen.

Loppanalys: Fint lopp för de fyraåriga stona där 3 Sobel Jasmine och 9 Procolate sticker ut. Dessa båda möttes också senast i ett rikstotolopp på Jägersro förra helgen och var jämnspelade. Det slutade i en startgunga för Sobel Jasmine medan Procolate imponerade stort efter att övertagit spets och sedan lämnat motståndet. Med det i åtanken känns Procolate som vinnaren igen – men jag tror på omvänt scenario. Sobel Jasmine såg dunderfin ut i sin årsdebut som hon kunde vinna trots att hon låg på i ledningen. Stoet är snabbt ut och jag kalkylerar med att hon kommer till ledningen här, i så fall för Procolate det tuffare att vinna än förra gången. Den senare är dock en riktigt fin variant som nog kan finnas med i årgångsloppen vad det lider, men läget missgynnar gentemot Sobel Jasmine.

Riktigt ett tvåhästarslopp är det faktiskt inte. Man får inte glömma 10 Fantasia Sisu som visat farter som konkurrerar med de två tidigare nämnda. Hon var riktigt vass som tvåa mot kulltoppar näst senast. Inför det här har hon dock varit borta ett par månader och toppformen finns där knappast.

Spelförslag: Min idé säger att 3 Sobel Jasmine leder runt om. Jag spelar vinnare till oddset 2.00 hos Unibet.

Axevalla. Lopp 10 – spelstopp 17.08

Spetsstriden: 2 Super Grabben är blixtsnabb men efter långt uppehåll blir det nog lite defensivare nu, varför 3 Peder Mykla lär göra sitt yttersta för att hålla ut 6 Star Costashorta.

Loppanalys: Det är logiskt att tro att 6 Star Costahorta får bära ett klart favoritskap här, det är en riktigt fin travare från Untersteiners stall. På Mantorp senast gjorde valacken årsdebut och det var en klart bra sådan; öppnade tufft för att överta ledningen och höll sedan säkert hela vägen. Vill såklart till spets även den här gången och lär laddas dit men det är startsnabba konkurrenter innanför och det finns stor risk att det inte lyckas. Från dödens minskar nog chanserna en hel del.

Jag sätter i stället mina slantar på 3 Peder Mykla som lever mycket på just sin startsnabbhet. Han provade rikstoton senast, men kom inte in i loppet från bakspår. Har varit ifrån ett par veckor efter det men brukar funka bra efter vila och nu är läget närmast perfekt. Peder Mykla är mycket kvick från början och mitt tips baseras på att han håller ut Star Costashorta och väl i ledningen biter han allt som oftast ifrån sig väldigt bra. Bra chans leda runt om.

5 Seek And Destroy är en het kandidat för dem som kanske spekulerar i för tuff körning från början. Gick en god spurt näst senast och i ett STL-lopp på Mantorp senast blev fuxen fast invändigt med alla krafter i behåll. Lär hitta en bra position nu och kan bli väldigt giftig i avslutningen.

Spelförslag: Gamblar lite och tror 3 Peder Mykla håller spets och sedan leder hela vägen. Spelar vinnare hos Unibet till oddset 4.50.

Samtliga spel till Axevalla:

Lopp 4: vinnare 9 Milord till 3.90
Lopp 5: vinnare&plats 9 Shutter Island till 9.00 och 2.40
Lopp 6: vinnare 7 Rapide Cash till 5.50
Lopp 7: vinnare 6 Global Wireless 2.40
Lopp 8: vinnare 12 Blue Mustache till 5.25
Lopp 9: vinnare 3 Sobel Jasmine till 2.00
Lopp 10: vinnare 3 Peder Mykla till 4.50

Oddsen är hämtade på Unibet vid tiden för publicering av tipsen och kan komma att ändras.

Spelredaktör: Daniel Olsson