Dramatik, tappade skor och en resa i dödens. Inget stoppade Propulsion den här gången heller. I första starten sedan Prix d’Amérique lämnade Daniel Redéns gigant ett häftigt besked för framtiden när han plockade hem pokalen i Guldbjörken.

Uppladdningen inför Guldbjörken på Umåker var kanske inte optimal för Propulsion. Den stora favoriten tappade skon, inte bara en gång utan två, i värmningen och det blev brått att få dojorna på plats. Fast inget verkar bekomma det åtta-åriga travarmonstret – som sedan trots en resa i dödens ändå städade av motståndet för seger på nytt banrekord.

– Det är en helt fantastisk häst, alltså. Det spelar ingen roll vad man gör med honom nästa, han springer på ändå. En otrolig häst, helt enkelt, menade kusken Örjan Kihlström.

Muscle Hustle och Robert Bergh gjorde sitt yttersta för att ge Propulsion en match – och lyckades bra.

Muscle Hustle drog till ledningen och efter att ha öppnat första 500 i 1.10-tempo fick han den stora favoriten utvändigt om sig. Tempot såg ledaren till att hålla fortsatte uppe och när man travade genom sista kurvan var loppet helt förvandlat till en tvåhästarsduell.

Bergh satsade allt på ett kort och gav sin springare full gas genom svängen, Kihlström styrde ned i rygg och ett litet ögonblick såg det ut att kunna bli favoritfall. Men när upploppsrakan kvarstod sändes Propulsion på igen och när tussarna rycktes 150 kvar var det som en knock out-slag. Muscle Hustle föll onekligen med flaggan i topp, men för-vandlades till lejonets rov den sista biten.

”Vilken jävla häst det är!”

– Det finns ju inte att han ska vinna med det där loppet. Vilken jävla häst det är, jag älskar honom. Jag har tränat honom mycket hårdare nu, det här är ju hans sista säsong och jag måste få honom om möjligt ännu bättre. Aktionen är inte helt klockren ännu, men det kommer med tiden. Han har haft väldigt mycket träning inför det här, pustade Daniel Redén ut efter loppet.

Propulsion kom i mål på 1.11,3a/2140 meter vilket innebar ett nytt banrekord på Umåker. Det här var hästens första start sedan Prix d’Amérique och närmast väntar Olympia-travet, dit Propulsion redan varit inviterad. Därmed borde dagens tvåa Muscle Hustle, ligga bra till för den biljett till Åbys storlopp som stod på spel i denna den tredje del-tävlingen.

Härlig årsdebut för Son of God

Fina femåringar visade upp sig i Berth Johanssons Memorial och loppet utvecklades till fartfest. Hotshot Luca klämde sig till spets efter 500 meter men fick strax senare Transcendence utvändigt om sig och denne såg till att hålla farten uppe. Transcendence höll strålande den tuffa löpningen till trots, men bakom tassade Örjan Kihlström med Son of God som enkelt kunde avgöra över upploppet. Den Daniel Redén-tränade Derby-trean fick en smakstart på säsongen, inkasserade 200 000 kronor och vann på 1.12,3a/2140. Favoriten Milliondollarrhyme smög i rygg på vinnaren, men fick sin dag sumpad när han 350 meter kvar rumplade till och flög i galopp.

Segerjubel när Tangen Haap vann

Ett segervrål som hördes över hela banan bjussade Björn Karlsson på vid målgång i Vårbjörken. Tangen Haap laddas mot Elitkampen och visade här att han har pappren i ordning. Trots ett tråkigt tolftespår lyckades man hitta tredje utvändigt vilket passade prima i det tuffa tempot. 300 kvar blev det full attack, några steg senare var segergreppet kopplat. Snygg seger på 1.22,1a/1640 meter.

Klass 2 blev en galoppfylld historia. En som dock höll sig i trav hela vägen var Twice Kronos som med sin tränare Petter Lundberg i jollen fick en bekväm resa mot segern – det enligt klassiska receptet spets och slut. 1.15,3/2640 noterade valacken.

Få hästar kan spurta så som Mika Haapakangas fine Mr Golden Quick. Efter att ha bidat sin tid i kön skickade kusktalangen Magnus A Djuse på valacken via femtespår ur sista sväng och Mr Golden Quick svarade med en avslutning i den högre skolan för att på ritsen fånga in tappre ledaren Island Life i Silverdivisionen. 1.13,1a/2640 var vinnartiden.

Finsk seger i Klass 1. Roberto Diver kom till Umåker med ett fint facit men var ändå inte särskilt betrodd. För Iikka Nurmonen bar det tidigt iväg mot ledningen och där stannade sexåringen till mål. Roberto Diver gjorde ett ryck genom sista sväng, krafterna tröt förvisso sista biten men segern, den var aldrig i fara. 1.13,9 full väg var tiden.

Dagens häftigaste upplösning kom i Brons. Ulf Ohlsson satt bakom Marcus Lindgrens Hierro Boko som såg fastlåst ut i tredje utvändigt men hittade fritt mellan hästar på upploppet. Femåringen bet till med en sylvass avslutning för att kort före mål fånga in Havbergs Knight som plockat ned den ledande Corroded. Vinnaren travade över mål på 1.11,6a/1640 meter.

(Foton: ALN).