Efter ett uppehåll på ett halvår är Ringostarr Treb snart tillbaka. Comebacken planeras till påskhelgen. Och uteslutet är det inte att det blir titelförsvar i Elitloppet.

Inte sedan VM-loppet i oktober har Ringostarr Treb beträtt tävlingsbanan, men snart lär vi får se den vindsnabbe italienaren igen. Sedan en tid är nioåringen med tretton miljoner kronor på banken åter hos Jerry Riordan och tränaren var till freds med stjärnan i ett banjobb nyligen, skriver Travronden.

Något titelförsvar i Olympia-travet blir det inte för Ringostarr Treb, det är deklarerat sedan tidigare, men det ser ut att bli start på hemmabanan Halmstad i samma vecka. På annandag påsk körs Yngve Larssons Memorial med 100 000 kronor till vinnaren – där sker sannolikt årsdebuten för Ringostarr Treb. Om det blir laddning mot Elitloppet för den regerande mästaren avgörs senare.

– Ägarna har sagt till mig att jag får bestämma fullt ut och det känns skönt. De säger att om jag tycker att vi ska avstå och sikta på andra större lopp i år så har jag deras fulla förtroende och det står bakom mig. Det känns skönt såklart, säger Jerry Riordan till Travronden.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Svensk Travsport ändras – gjort klart med ny vd

Svensk Travsport ändras – gjort klart med ny vd

Svensk Travsport ändrar om sin organisation. Maria Croon har rekryterats som ny verkställande direktör. Samtidigt kommer tjänsten som generalsekreterare att avvecklas.

Efter en rekryteringsprocess har Svensk Travsport funnit en ny vd. Det skriver förbundet i ett pressmeddelande. Maria Croon, 50, tillträder posten som Svensk Travsports vd vid månadsskiftet augusti, september. Hon har en lång bakgrund inom media och kommunikation och kommer närmast från vd-uppdraget hos Lokaltidningen Mitt i Stockholm. Maria Croon har också ett stort intresse för hästsport och familjen har fött upp travhästar, skriver man i pressmeddelandet.

– Jag är oerhört glad över förtroendet och jag ser mycket fram emot att få vara med och utveckla en sport som är så etablerad och omtyckt som travsporten. Att leda mot den svenska travsportens vision ”att uppnå världens bästa travsport som är attraktiv för alla” förpliktigar, säger den tillträdande vd:n.

Svensk Travsport står inför en omorganisation sedan det numera fungerar som ett aktiebolag. Den tillförordnade vd:n Ulf Hörnberg fortsätter på sin post till det nya tillträdet och kommer efter det att inneha rollen som vice vd, med ett operativt ansvar för sportkontoret. Tjänsten som general-sekreterare, vilken i dag innehas av Johan Lindberg, kommer att avvecklas.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Säkert för Perfect Spirit och Conrads Rödluva
Nästa nyhet
Säkert för Perfect Spirit och Conrads Rödluva

Säkert för Perfect Spirit och Conrads Rödluva

Daniel Redén luftade två av stallets kronjuveler när det på Örebrotravet avverkade tävlingar av toppklass på torsdagen. Något som slutade i säkra segrar för såväl Perfect Spirit som Conrads Rödluva.

På lördag får vi återse Propulsion på Umåker, men redan under torsdags-kvällen kunde publiken njuta av några av landets bästa djur på Örebrotravet. För Perfect Spirit var det i ett snabblopp med 50 000 kronor till vinnaren dags för första starten som femåring – en uppgift som amerikanen fixade lätt.

Örjan Kihlström sände fram den tidigare Hambo-vinnaren för att överta ledningen från en också årsdebuterande Monark Newmen efter 600 meter och var efter den manövern omöjlig att stoppa för kvällen. Efter 1.10 sista halvvarvet lättade Perfect Spirit undan över upploppet för att passera mål på 1.12,6a/2100 meter.

Ingen lurar Conrads Rödluva

Kihlström var förstås också pilot bakom Conrads Rödluva som i Breeders Crown för fyraåriga ston gjorde årets första start. Redéns Oaks-dominant var på hugget direkt. Efter att ha inlett loppet i andra par utvändigt skickades hon på för att ta över täten efter 1500 meter. Första varvet gick efter moderata 1.17 och då skulle det förstås bli svårt att snuva kulldrottningen. S.G. Maleficent gjorde dock ett rejält försök; kom snabbt fram utvändigt i sista sväng och såg ett ögon-blick ut att ikläda sig rollen som vargen, men det var en syn-villa. Conrads Rödluva kontrade tillbaka för att till slut vinna säkert på 1.15,1a/2100 med sista 500 i underkant 1.10.

Evalute fortsätter övertyga

En annan som ser fram mot pokalkvalen med tillförsikt är Stefan Melander-tränade jänkaren Evaluate. Efter att vunnit sin Sverige-debut visade han framtassarna på nytt i Breeders Crown för fyraåriga hingstar och valacker. Även här Örjan Kihlström vid tömmarna, som efter en resa som trea i andraspår gick till hastig attack efter ett varv travat och övertog taktpinnen. Därefter hade Evaluate allt under kontroll – för att sticka ifrån till seger på 1.14,1a/2100 före Global Withdrawl.

Treårig talang från Korpi

I BC för treåriga ston presenterade Pekka Korpi en läcker merca. Muscle Mass-dottern Mascate Match är alltjämt obesegrad i fyra starter efter att ha haft uppvisning i loppet. Mascate Match gled till spets ur den första kurvan och gjorde sedan loppet i ensamt majestät i ledningen. Klockorna visade på 1.15,5a/2100 med gott om krafter kvar för framtiden.

Custom Colt höll undan

Norskt blev det i BC för de treåriga killarna. Henry Rorgermoen är det som tränar Custom Colt som understödd av Eirik Höitomt såg till att leda från start till mål. Offshore Dream-hingsten höll upp tät från innern och fick 800 meter kvar favoriten Bythebook utvändigt om sig. Den senare bjöd en rejäl match men förbi ledaren gick det inte att komma. Custom Colt höll starkt undan med minsta marginal på 1.14,1a full distans.

(Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Karriären i fara för Call Me Keeper - ny skada
Nästa nyhet
Karriären i fara för Call Me Keeper – ny skada

Karriären i fara för Call Me Keeper – ny skada

Det blir ingen comeback under torsdagen för Call Me Keeper. I stället kan tävlingskarriären vara till ända sedan hästen slagit upp en tidigare skada.

Sjufaldige miljonären Call Me Keeper skulle under torsdagen på Örebrotravet ha gjort sin första start på nio månader, men har blivit struken. Anledningen är att den av Daniel Redén tränade nioåringen slagit upp en gammal skada. Call Me Keeper har tidigare varit borta på grund av en gaffelbands-skada.

– Tyvärr fick vi stryka Call Me Keeper till kvällens start, det är hans tidigare skada som slagits upp igen och han kan ha gjort sin sista start, meddelar tränaren på Twitter.

Call Me Keeper har i sin karriär vunnit 24 av 57 starter och tjänat drygt sju miljoner kronor. Bland meriterna märks segrar i Jämtlands Stora Pris och Seinäjoki-Race samt stora framgångar i Frankrike. Hästen har också deltagit i både Prix d’Amérique och Elitloppet. Call Me Keeper är avelsgodkänd med betyget högt skattat avelsvärde.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Åbys vill locka fler - mer pengar till matlapparna
Nästa nyhet
Åbys vill locka fler – mer pengar till matlapparna

Åbys vill locka fler – mer pengar till matlapparna

Det största banorna har svårt att locka hästar till sina lopp. Därför vill Åbytravet nu prova ett nytt grepp. Prisskalan ska premiera ”matlapparna”.

Under maj månad till och med juli kommer Åbytravet att testa en ny prisskala. Det berättar Svensk Travsport om. Testet innebär mer pengar till de så kallade ”matlapparna”, placeringarna tre till sex, fast på bekostnad av ett något mindre pris till andraplatsen och ett eventuellt sjundepris. Priserna till vinnarna förblir oförändrade.

– Vi behöver fler hästar i loppen. Alla pratar om att prispengar är viktigt men loppen med högst förstapriser har ofta lägst antal hästar anmälda. De största banorna har svårt att locka tävlande till propositionerna trots att vi erbjuder mer prispengar än grannbanorna. Jag tror att vi behöver förändra prisfördel-ningen lite och vill testa nu i sommar, säger sportchefen Jon Walter Pedersen.

Prisförändringen antas i vardagsloppen, med förstapriser på 30 000 respektive 35 000 kronor. Den nya prisskalan omfattar mer pengar än den tidigare, varför Åby flyttar en del pengar från de större loppen till vardagsditon. Banan har budgeterat en halv miljon kronor extra för vardagsloppen i år. Propositionerna för maj till och med juli är korrigerade.

Exempel på den nya prisskalan:

Normal prisskala för lopp med 35 000 kr i förstapris:
1: 35 000 kr
2: 17 500 kr
3: 10 800 kr
4: 7200 kr
5: 4500 kr
6: 3200 kr
7: (3200 kr)
samt 500 kr till oplacerade eller diskade

Åbys test maj-juli för lopp med 35 000 kr i förstapris:
1: 35 000 kr
2: 15 000 kr
3: 11 000 kr
4: 7500 kr
5: 6500 kr
6: 6000 kr
7: (1500 kr)
samt 500 kr till oplacerade eller diskade

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Cleangame är på jakt efter femte raka segern

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson