Presenterade Stefan Melander nästa stora jänkarstjärna på Solvalla? Fyraårige Evaluate såg i vilket fall läcker värre ut när han enkelt tog hem Kentucky Fibbers lopp i årsdebuten.

USA-importer och Stefan ”Tarzan” Melander är alltid en intressant kombo och den senaste i raden var Evaluate. Fyraåringen efter Andover Hall tävlade i fjol för Marcus Melander och slutade bland annat femma i Hambletonian. Tisdagens årsdebut, och premiär över medeldistans, lovade mer än väl inför framtiden.

Första starten sedan slutet av oktober skedde i Kentucky Fibbers lopp på Solvalla där Evaluate med tränaren själv i vagnen hamnade i andra utvändigt. Den likaledes årsdebuterande Canari Match bar rollen som favorit och anförde fältet. ”Tarzan” dröjde till 400 meter kvar innan han sände sin jänkare till attack – men då bet det strålande. Evaluate hade direkt in över upploppet kopplat greppet om ledaren och seglade undan med flera längder.

– Han var fantastiskt fin. Det kan bli en fin häst det här, vi får hoppas det i alla fall, även om man inte ska blåsa upp sig för mycket på det här loppet, sa Stefan Melander efter segern.

I mål stannade klockorna på 1.12,8a/2140 meter efter 11,5 sista 500. Förstapriset var 100 000 kronor. Efteråt menade Melander att man nu tar sikte mot Kungapokalen, men att det lär behövas ytterligare något lopp före det. Evaluate tog 5:e segern i 20:e starten och har på kontot 2,4 miljoner kronor.