Ett starkt besked inför Elitloppet. Readly Express gjorde sin debut över sprinterdistans – och svarade med att vinna Critérium de Vitesse på sylvassa 1.08,9.

Temperaturen inför Elitloppet steg på söndagen med ett antal grader. Readly Express lämnade ett ruskigt starkt besked när han i Cagnes-sur-Mer på den franska Rivieran krigade sig till segern i den klassiska sprinteruppgörelsen Critérium de Vitesse. I denna sin första start över kort distans – tog svensken guldet genom att tangera löpnings-rekordet på magnifika 1.08,9a över engelska milen.

– Han var otroligt bra, vi visste vi hade ett tråkigt läge men han har känts så fin och jag har varit optimistisk. Allt gick bra och det löste sig under loppet, vi visste att det skulle bli ett tufft lopp för honom i dag. Nu åker han hem på onsdag och så ska vi kolla igenom. Det är Elitloppet som är det stora målet för oss, men det blir nog några lopp innan det, sa tränaren Timo Nurmos efter segern.

Tungt fall för Bold Eagle

Readly Express, utrustad med Björn Goop i sulkyn, började loppet från innerspåret och kunde därifrån inte vara med i spetskörningen, utan kom i den vindsnabba inledningen iväg som sjätte häst vilket sedermera blev till tredje utvändigt.

I stället var det Dijon som smällde till spets för sin tränare Romain Derieux. Titelförsvararen Bold Eagle laddades av Franck Nivard, pressade i ett försök att få överta, men ledaren var bestämd vilket föranledde Bold Eagle att få göra hela loppet i dödens. Det blev en övermäktig uppgift för den franske kejsaren, som redan in i sista sväng signalerade att slaget var förlorat. Bold Eagle stannade helt och galoppera-de även uppgivet på upploppet.

Utnyttjade det långa upploppet

Readly Express däremot tog upp jakten på den undflyende Dijon. I sista kurvan tog man rygg på Bahia Quesnot som stormade fram utvändigt om ledaren. Dijon hade dock fortsatt ett klart grepp om händelserna när man nådde in över upploppet. Men det är ett synnerligen långt sådant, skulle återigen bevisas. Nu blev det full fart på Readly Express – svensken arbetade sig meter för meter närmare och kort före målgång hade favoriten också kopplat greppet om den tappre ledaren.

Segertiden blev strålande. Readly Express passerade mål på 1.08,9a/1609 meter. Noteringen är en tangering av det löpningsrekord, tillika banrekord, som Bold Eagle travade förra året. Vinnaren belönades med 76 500 euro i förstapris.

Dijon strålande som tvåa

Sexårige Dijon, som vann EM för femåringar i fjol, höll strålande från ledningen som tvåa och stärkte sina aktier betänkligt inför presumtiva starter i de nordiska storloppen. Dijon klockades till 1.09,0 och samma tid noterade brons-medaljören, stoet Bahia Quesnot som också hon stod för en mycket stark insats. Uza Josselyn tog hand om fjärdepriset efter en resa i rygg på ledaren.

För det andra svenska hoppet i loppet, Jörgen Westholm-tränade Unique Juni blev det dock ingen succé. Hon var efter en resa som fyra på innerspår utan chans att blanda sig i tätstriden och gick över i galopp strax före målpassagen med diskning som följd.

Här kan du se loppet

(Foton: Scoop Dyga)