På söndag smäller det igen för Readly Express. I Critérium de Vitesse begår den svenske superstjärnan sin debut över sprinterdistans – som i ett viktigt led i matchningen inför Elitloppet.

Heroisk trea i Prix d’Amérique, utklassning i Prix de France. Readly Express har varit kvar i Frankrike sedan succén för en månad sedan och på söndag väntar nästa uppgift, en synnerligen viktig sådan. För bortsett från att det körs om ett förstapris på 76 500 euro i Critérium de Vitesse – är det också första starten över kort distans för Readly Express.

– Jag tror att banan kommer att passa honom jättebra. Nu har han tävlat över lång distans och medel eftersom de flesta av de stora loppen har körts över just de distanserna. Då har jag inte velat stressa upp hästen genom att starta på kort distans. Planen har varit att prova honom över kort distans inför Elitloppet. Det här loppet passar bra och jag kommer att åka ner och köra ett jobb till på fredag och sedan åker hästen till Nice på lördag, säger tränaren Tio Nurmos i en intervju med Kanal 75.

Nytt möte med Bold Eagle

Klassiska sprintern Grand Critérium de Vitesse avgörs på Hippodrome de la Côte d’Azur i Cagnes-sur-Mer på den franska Rivieran. Banan mäter 1300 meter och har ett beryktat långt upplopp. I sin 35:e start i karriären gör Readly Express alltså här debut över engelska milen och i start-listan, som blir definitiv på torsdag, lär även regerande mästaren Bold Eagle dyka upp.

Tillsammans med Propulsion är Readly Express de hittills enda inbjudna hästarna till Elitloppet, ett lopp som ligger elva veckor framåt i tiden. Elitloppet blir Readly Express avskeds-föreställning – efter blir det jobbet som avelshingst på heltid.

– Han kommer att starta ett par gånger till innan Elitloppet men vilk lopp det blir i år inte bestämt. Först gäller loppet på söndag, säger Timo Nurmos till Kanal 75.

(Foton: ALN och Scoop Dyga)

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Promenad gjorde Fortune Mearas till miljonär

Promenad gjorde Fortune Mearas till miljonär

Bara fem hästar till start. 100 000 kronor i förstapris. En borta i galopp direkt. Enkel match för Fortune Mearas.

100 000 kronor väntade på vinnaren i Solvallaserien för fyraåringar på tisdagen, men blott fem hästar var manade till start. Det blev till en välbetald kvällspromenad för Svante Båth-tränade Fortune Mearas.

Med Ulf Ohlsson som förare gjorde Fortune Mearas, som slutade fyra i Uppfödningslöpning som tvååring, comeback i loppet och Dream Vacation-sonen fick en bra start på det nya året. Efter 400 meter gled man till ledningen och kunde sänka farten till 1.17 första varvet. Efter en snabb avslutning, strax under 1.12 sista 500 meterna, lättade Fortune Mearas undan det fåtalet motståndarna och gick över mål på 1.15,1a på 2140 meter. Segern innebar att vinnarhästen passerade en miljon på segerkontot.

Zolly – vass efter galopp

En häst med en ljus framtid för sig presenterade Mattias Djuse i Zolly (e. Zola Boko) som hemförde 70 000 kronor i ett treåringslopp för ston – det trots galopp. Zolly tappade många värdefulla meter in i den första kurvan, men anslöt sist i fältet med varvet kvar. Via fjärdespår ur sista svängen hann stoet ändå fram för att nypa segern på linjen. 1.16,4a/2140 stannade segertiden vid för Zolly som här tog andra segern i sin karriärs femte framträdande.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Jean-Michel Bazire - vintermeetingets dominant
Nästa nyhet
Jean-Michel Bazire – vintermeetingets dominant

Jean-Michel Bazire – vintermeetingets dominant

Vincennes vintermeeting blev Jean-Michel Bazires. Stjärntränaren dominerade under högsäsongen på kolstybben.

Vincennes mytomspunna vintermeeting avslutades i och med lördagens tävlingar. Samtidigt kan det konstateras att Jean-Michel Bazire svarade för ett rekordartat vintermeeting – både som tränare och kusk. Dominansen i vinterns största lopp, Prix d’Amérique där han tränade både ettan Bélina Josselyn, tvåan Looking Superb och fyran Davidson du Pont, var bara grädden på moset.

Som kusk noterade Jean-Michel Bazire nytt segerrekord för vintermeetinget – hela 88 segrar. Det är nära dubbelt så många som tvåan på samma lista, Franck Nivard med sina 48 vinster. Trea blev Eric Raffin med 44 segerdefileringar.

Även i tränarligan kom Bazire att dominera. 71 segrar noterades stallet för, och i tillägg ytterligare 34 placeringar bland de tre bästa vilket på totalt 220 starter gav 47 procent placeringar bland de tre första. Även det en rekordnotering. Franck Leblanc landade som tvåa på samma lista med 36 segrar och Sébastien Guarato trea på 26 vinster.

Bazires stall toppade förstås även statistiken för intjänade pengar, nästan 3,4 miljoner euro körde stallet in totalt under det fyra månader långa vintermeetinget.

Eric Raffin blev meetingets mest vinnande montéryttare.
27 fullträffar räckte för att besegra tvåan Alexandre Abrivard på sina 22.
Tre ryttare delade på bronsplatsen med 15 segrar var, Yoann Lebourgeois, Matthieu Abrivard samt Adrien Lamy.

Vintermeetingets vinstrikaste häst kommer såklart också från Jean-Michel Bazires stall – efter segrar i både Prix d’Amérique och Prix de Paris travade Bélina Josselyn in 594 900 euro.

Segrarna i Grupp 1-loppen under vintermeetinget:

Critérium des 3 Ans: Face Time Bourbon
Prix de Vincennes: Fado du Chêne
Critérium Continental: Eridan
Prix de Cornulier: Bilibili
Prix d’Amérique: Bélina Josselyn
Prix de l’Ille-de-France: Dexter Fromentro
Prix de France: Readly Express
Prix de Centaures: Evangelina Blue
Critérium des Jeunes: Green Grass
Prix de Paris: Bélina Josselyn
Prix de Sélection: Face Time Bourbon

(Foton: Scoop Dyga och ALN)

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Propulsions Elitlopps-plan: "Starta på lite mer"
Nästa nyhet
Propulsions Elitlopps-plan: ”Starta på lite mer”

Propulsions Elitlopps-plan: ”Starta på lite mer”

Propulsion är klar för en ny start i Elitloppet. Ett lopp som sedan länge varit det stora målet för Daniel Redéns hjälte. I år vill man testa ett nytt koncept – med fler starter innan den stora clashen.

Tre år i rad har Propulsion funnits med på startlinjen i Elit-loppets final. De två senaste åren stor i nederlaget som tvåa. Till i år sätts all fokus på att Propulsion ska vara i sin absoluta toppform just då det gäller – sista söndagen i maj. I en intervju med Travronden berättar tränaren Daniel Redén att man i år vill testa ett annat upplägg, något som innebär fler starter än tidigare under våren.

– Det blir ett annorlunda upplägg och han ska få starta på lite mer i år. Tidigare har han kommit i toppform först efter Elitloppet och förhoppning-en är att han ska ha lite varmare olja i kroppen i år, om man säger så. Han ska vara snabbare i muskelfibrerna för det är verkligen sista chansen för honom nu. Allt måste vara 110 procent, säger Daniel Redén till Travronden.

Sex raka – efter Elitloppet

Förra året gjorde Propulsion comeback efter sin tredjeplats i Prix de France genom en start i Gävle i slutet av april. Han hann sedan med ytterligare en start innan han slutade tvåa i försök och final av Elitloppet bakom Ringostarr Treb. Efter det följde en segerrad på sex raka i landets mest penning-täta lopp. När Propulsion får återses på tävlingsbanan i vår, är dock ännu inte bestämt.

Propulsion är tillsammans med Readly Express de två hästar som hittills blivit inbjudna till årets Elitloppet. Den sistnämnde startar i franska Critérium de Vitesse på söndag.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Rekordtryck på restaurangplats till Elitloppet
Nästa nyhet
Rekordtryck på restaurangplats till Elitloppet

Rekordtryck på restaurangplats till Elitloppet

Intresset för Elitloppet är lika stort som vanligt. När restaurangbiljetterna släpptes på måndagen – tog det fyra minuter innan de var slut.

Så här års brukar man få vara på hugget om man ska få en plats på någon av Solvallas restauranger vid någon av Elit-loppets dagar. Så var också fallet även i år – när biljetterna släpptes på måndag morgon tog det fyra minuter för de hugade spekulanterna att rensa bordet.

– Det gick minst lika fort som förra året, vilket innebar att de mest eftertraktade platserna var slut på fyra minuter, säger Solvallas restaurangchef Morgan Lydebring till Kanal 75.

Sedan 2016 görs bokningarna effektivare online. Platserna på klassiska Kongressen, Första parkett och målläktaren är därmed slutsålda för Elitlopps-helgen, men det finns fortfarande andra platser kvar till försäljning vid Solvallas övriga matställen. Huvustadsbanan räknar med att servera uppåt 10 000 sittande gäster under lördagen och söndagen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tips Solvalla: "Djuse har nya chanser i kväll"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson