Det blev stor uppståndelse när Hambletonian-vinnaren Atlanta i veckan gick ut till försäljning på auktion. Anledningen till händelsen är en schism mellan tränaren Rick Zeron och övriga delägare.

Tidigare i veckan lades Atlanta ut på nätauktionen OnGait me utropspriset en halv miljon dollar. Det fyraåriga stoet, som är tänkt att fortsätta tävla även i år, vann Hambletonian i fjol och är en kandidat till årets häst i USA. Därför var det förstås många som höjde på ögonbrynen när hästen nu är till salu.

Anledningen till försäljningen är en schism mellan ägarna. Stoet köptes som ettåring av Rick Zeron, som är hästens tränare, tillsammans med Holland Racing Stable, Howard Taylor och Brad Grant som då hade 25 procent var. Senare, under förra året, sålde Zeron 20 procent av sin del till Crawford Farms men behöll 5 procent.

– Vi säljer för att upplösa partnerskapet. Vi har en delägare som äger fem procent som måste lämna. Enda sättet, eftersom han tycks tro att han äger och kontrollerar hästen och att vi övriga bara är med på resan, är att sälja henne på auktion. Det är en stor skam, säger Brad Grant till harnessracing.com.

Rick Zeron ådrog sig tidigare i år en avstängning på sex månader sedan han brutit mot reglementet på flera punkter, bland annat ska tränaren ha förfalskat etiketter på mediciner, inte haft giltiga recept för mediciner och försök till mutbrott. En dom som Zeron överklagat.

– 95 procent av ägarskapet vill se hästen flyttad. Rick kan inte träna eller tävla med hästen på bland annat Mohawk och Meadowlands, stoet har flera stora lopp på de banorna.

Atlanta flyttades tidigare i veckan till tränaren Tony Alagnas stall, men hämtades helt sonika tillbaka av Rick Zeron. Därefter beslöt man att låta supertravaren gå ut på auktion. Högsta bud för närvarande är på en miljon dollar.

– Vi kunde inte komma överens om priset så vi får se vad marknaden erbjuder. Vår förhoppning är att hon får stanna kvar men om priset blir tillräckligt högt, antar jag vi säljer. Jag kommer inte låta henne gå billigt. Vi fyra delägare som vill ha henne kvar har enats om ett pris för att stanna, men går det över det så, lycka till nästa ägare, säger Brad Grant till harnessracing.com.

Läs även: Hambo-vinnaren Atlanta – säljs på auktion
Läs även: Falska etiketter – Zeron stängs av ett halvår