Det är hundra dagar kvar till Elitloppet – spekulationerna kan börja. Vi listar några av de hetaste hästarna som, förhoppningsvis, dyker upp på Solvalla sista söndagen i maj.

Nog kan det tyckas väl långt kvar till Elitloppet, men årets största travfest ligger bara lite mer än tre månader fram i tiden. Och vägen fram till att startfältet blir klart, brukar vara en stor del av loppet. Frågorna är många, önskemålen desto fler. Får vi se Readly Express i Elitloppet i år? Kommer Bold Eagle att återvända för tredje gången gillt? Hur blir det med USA – och hur blir det med Bazire?

Här är de hetaste kandidaterna (enligt oss):

Readly Express – självklar toppkandidat. Alla vill se honom i Elitloppet, även tränaren Timo Nurmos. Efter sina toppinsatser i Prix d’Amérique och Prix de France ser Readly ut att fortsätta med fler starter i Frankrike innan det kan bli aktuellt med storloppssäsong på hemmaplan. I fjol valde man att i stället fokusera på aveln och avstod sin plats i Elitloppet, i år lutar det åt det motsatta.

Propulsion – hade inte lyckan med sig i Prix d’Amérique i år heller. Direkt efter packade man väskorna och for hem till Sverige igen. Från tränaren Daniel Redéns håll verkar målsättningen vara tydlig – att vinna Elitloppet. Propulsion gjorde i det närmaste rent hus i våra storlopp förra säsongen och travade in mer än elva miljoner. I Elitloppet har det dock blivit två raka silver – i år vill man ta slutlig revansch.

Aubrion du Gers – Jean-Michel Bazire har länge haft en avig inställning till att tävla i Sverige, men i år låter tongångarna annorlunda. Med Aubrion du Gers, som brukar få bära epitetet ”världens bäste valack”, hade han en enorm säsong i fjol då han avslutade den med elva raka segrar. Bazire har varit tydlig med att han önskar en nordisk turné med hästen i år där Elitloppet är huvudmålet. Alla hoppas att det också blir verklighet, i så fall sannolikt med Jos Verbeeck vid tömmarna. En annan drömhäst från samma stall är såklart PdA-vinnaren Bélina Josselyn, men här tycks Bazire vara bestämd.

Bold Eagle – Den franska nationalklenoden har kommit segerviss till Solvalla de två senaste åren, men inte kunnat leva upp till förväntningarna. I fjol försvann ”Örnen” bort redan i försöket då en galopp tog död på drömmarna efter ett startkaos modell större. Då menade kretsen kring hästen att det var sista försöket i Elitloppet, men bland annat huvudägaren Pierre Pilarski har öppnat för möjligheten till ett tredje raka försök.

Perfect Spirit – Ingen häst som vunnit Hambletonian har deltagit i Elitloppet sedan Scarlet Knight gjorde sin sista start i loppet 2005. Det faktumet i sig gör Perfect Spirit till en dröm-kandidat i år. Vid sin första säsong i svensk regi, hos Daniel Redén, visade han också att han är en travare för världseliten. Han vann då åtta av sina elva lopp vilket innefattade både Sprintermästaren och Kungapokalen. Inför sin säsong som femårig är han en av landets hetaste hästar och borde vara given i Elitloppet om man så önskar.

Ringostarr Treb – Ett Elitloppet utan sin titelförsvarare känns aldrig riktigt komplett. Ringostarr Treb klev ut som den stora segerherren i fjol och vann försök och final efter att dessförinnan utskåpat sitt motstånd i Olympiatravet. Säsongen efteråt blev dock mer problemfylld med sporadiska starter och ett misslyckande i VM-loppet. För närvarande verkar ”Ringo” som avelshingst men en plats i Elitloppet bör vara självskriven för fjolårs-vinnaren om han återkommer till tävlingsarenan.

USA-fönstret – Hästar från Nordamerika blir ett allt mer sällsynt inslag i Elitloppet, men kanske kan det bli ändring på det i år. Flera potentiella toppnamn förbereder sina säsonger på andra sidan Atlanten. Åke Svanstedt har menat att stallets stora artist Six Pack inte siktas mot Elitloppet i år, men sedan svenska ägare köpt in sig, kanske en liten dörr står på glänt? Hambo-vinnaren Atlanta gick i veckan ut till försäljning på auktion. Hästen laddas för en ny säsong. Med ”rätt” ny ägare, kanske det finns Elitloppet i tankarna? Trätosystern Manchego fortsätter att tävla i år, i regi Nancy Johansson. Är man sugen på en resa till Sverige med superstoet? Marion Marauder var till-tänkt för Elitloppet förra året men kom igång för sent på säsongen, kanske blir det ett annat fokus i år?

De svenska femåringarna – Svenskfödda femåringar brukar tas försiktigt men hoppas kan man förstås att någon, eller fler, redan i år tar sikte mot det största loppet. Who’s Who stod för en redan klassisk insats när han sopade banan med konkurrenterna i Derbyt och är en av Sveriges mest spännande inför den här säsongen. Men vill man till Elitloppet? Villiam hade en problemfylld säsong i fjol men vaknade till och visade sina enorma resurser i Europaderbyt. Sedan är väl frågan om det kanske inte är Prix d’Amérique 2020 som är det stora målet? Mellby Free var drottningen i kullen i fjol och tjänade hela sex miljoner kronor genom segrar i Stochampionatet och Breeders Crown samt silver i Europaderbyt. Hon har bara 14 starter i karriären, vad väntar i år?

Tio andra Elitlopps-bubblare:

Cyber Lane – avstod i fjol, redo i år?
Double Exposure – dominant bland stona, stora scenen nu?
Ferrari B.R. – ständig supertalang, tar det stora klivet i år?
Looking Superb – PdA-skrällen en annan norsk kandidat.
Makethemark – Vann Jubileumspokalen i fjol.
Nadal Broline – tog bronset förra året.
Tornado Valley – Årets hopp från ”down under”?
Urlo dei Venti – inbjuden i fjol, nu tillbaka efter avstängning.
Uza Josselyn – var med i fjol och ser ut att vara lika bra i år.
Vitruvio – nästa stora italienska stjärna. Vill till Elitloppet.

(Foton: Gerard Forni, Scoop Dyga och ALN).

Vem vinner Elitloppet? Spela hos Unibet! Klicka här.