Readly Express vände ut och in på motståndet i Prix de France och kommer troligen fortsätta att starta nere i Frankrike. Sedan hoppas tränaren Timo Nurmos att man ställer siktet mot Elitloppet.

En heroisk prestation i Prix d’Amérique där man föll på mål-snöret byttes till en gruvlig revansch två veckor senare när Readly Express lade motståndet på rygg i Prix de France. Insatserna på Vincennes har imponerat på alla och nu vill Timo Nurmos se stallets fixstjärna göra fler starter på fransk mark.

– Hästen var jättefin men det har jag också känt i jobben hela tiden efter Prix d’Amérique. Han vann med propparna kvar och Björn (Goop) sa att det fanns en sekund sparad i mål. Det hade regnat hela dagen och banan var lite småtung. Dessutom blåste det storm i Paris, säger Timo Nurmos efteråt i en intervju med Kanal 75.

Förra året vände Readly Express hem till Sverige igen efter segern i Prix d’Amérique, men i år verkar det som om man vill fortsätta matcha honom i Frankrike. Sedan tidigare har Critérium de Vitesse (10 mars) nämnts som en trolig uppgift, men nu menar tränaren att det också kan bli start i Prix de Paris, styrketestet över 4000 meter som körs på Vincennes den 23 februari.

– Vi kollar lite hur det känns i veckan. Om hästen har återhämtat sig bra är det inte omöjligt att det blir Prix de Paris också. Det blev inget riktigt lopp i söndags och han hade så mycket krafter kvar så det kan bli Prix de Paris också, säger Timo till Kanal 75 och reflekterar även över Critérium de Vitesse:

– Eftersom hästen aldrig gått några 1600 meters-lopp så tänkte jag även att vi ska prova nu inför i år då han ska börja starta över 1600 meter. Jag vill börja lära honom. Om vi först ska starta i Critérium de Vitesse, så blir det i så fall det första sprinterloppet för honom.

Readly Express blev tidigt inbjuden till Elitloppet i fjol, men påbörjade också arbetet som avelshingst. Något som i slut-ändan omöjliggjorde en start i Solvallas sprinterkalas. Att både verka inom aveln och ladda mot Elitloppet fungerar inte, menar Nurmos men han hoppas att det till i år blir en satsning mot Solvalla för hästen som många kallar världens bästa.

– Jag hoppas och tror att ägaren tar beslutet om att starta i Elitloppet. Det har tagit hårt på hästen varje år när han betäcker och det tar flera månader innan man kan träna och komma till formen. Det är en helt annan värld när hingstarna är i aveln. Om man betäcker några ston är en sak, men inte när man betäcker 80 till 100 ston. Det är ett heltidsjobb, säger Timo till Kanal 75 och fortsätter:

– I aveln kan han vara i många år till efter tävlingskarriären. Men nu är han sju år och det här året och nästa är hans bästa i karriären. Jag tycker därför det är lite synd att be-täcka nu när han är färdig.

(Foton: Gerard Forni, Scoop Dyga och ALN).

Läs även: Readly Express var överlägsen i Prix de France