Sex avdelningar – sex olika vinnare. Men när poängen summerats var det Carl Johan Jepson som hade haft den mest framgångsrika eftermiddagen på Solvalla – och korades till V75 Champion.

En något annorlunda omgång avverkades på Solvalla under lördagen, när Svenska Travligan hade paus och det i stället kördes V75 Champions. Landets femton mest vinnande kuskar inom rikstoton gjorde upp i sex lopp – och det blev en riktigt tajt historia. Samtliga race såg olika vinnare, men bland annat genom seger i stayerloppet med Vincent As som starkt bidragande orsak, var det Carl Johan Jepson som slutligen fick höja bucklan.

– Jag försökte göra så bra ifrån mig i varje lopp och inför det sista så förstod jag ju att jag i alla fall var med i toppen. Det är klart att det är mycket prestige i det här, det är inget att sticka under stol med, det är ju de bästa kuskarna som är med. Det är jättekul att ha fått vinna, sa Carl Johan Jepson.

*****

Anders Eriksson har redan visat att han är en riktigt skicklig sulkyartist och i V75 Lärlingschampion kunde han noteras för en ny fin framgång. Med Ritchie Ås, som här gjorde debut med Erik Adielsson som tränare, var den starkaste till slut i ett händelserikt lopp. Från sjätte utvändigt kunde Eriksson följa med i ryggar på sista bortre och gå till full attack mitt i sista sväng. Ritchie Ås säkrade enkelt segern över upploppet för att gå undan på 1.17,0/2640 meter.

– Jag är oerhört glad, kanske mest för Erik och Hans Adielssons skull, som satt hästen i sådant här fint skick i dag. Det är en stor ära för mig att få köra åt dem. Vi hade ett tråkigt läge i dag och det ville till att det skulle lösa sig för oss, men det gjorde det. Han var bra, hästen kändes stark hela vägen, sa Anders Eriksson i vinnarcirkeln.

*****

Johan Untersteiner slog an tonen med att sätta dit Reijo Liljendahl-tränade Lightningsky som gick en riktigt tung långspurt. Med 600 meter kvar av loppet vreds valacken direkt på i fjärdespår, skaffade sig snabbt greppet om händelserna och höll undan i tät slutstrid mot gott avslutande Hierro Boko.

Årets Kusk Björn Goop fick sköta spakarna bakom Timo Nurmos El Fitzgerald och den femåriga finländskan visade riktigt fina takter då hon avgjorde plättlätt trots en tuff resa. Goop synade dödens på Queen of Sand, kopplade greppet in på upploppet och El Fitzgerald stack sedan bara undan den sista biten.

Kaj Widell blandade sig i striden efter ett händelserikt kallblodslopp. När favoriten Bellfaks slog på en galopp i spets varvet från mål, tog Järvsöodin över. Denne var dock slagen redan in mot sista sväng när det i stället var Guli Tor som fick kommandot. Men från fjärde invändigt hade Kaj lotsat ut Aragon i andraspår – och nu blev det full spruta. Den av Hans Pettersson tränade 21-oddsaren kopplade säkert greppet över upploppet för en överraskande seger.

Kim Eriksson var näste man att agera skrällkusk. Segervapnet var Adrian Kolgjini-tränade Up North som inledde i det andra utvändigt men fick ta dödens när man drog in på sista bortre långsidan. Det var dock inga problem för det fyraåriga stoet. Den ledande favoriten Wind of Victory hade inget att sätta emot och det hade för övrigt ingen annan heller. En övertygande seger.

Magnus Dahléns tuffe Vincent As abonnerar på starter över maratondistans och i stayerloppet slog italienaren till igen för sin ordinarie kusk Carl Johan Jepson. Det såg dock länge mörkt ut för Vincent As som först in vid upploppets början fick upp farten i vida spår. Då gick det å andra sidan fort värre; Einstein Sisu såg ut att gå mot guldet efter ett rejält lopp, men Vincent As avslutade rappt över det tunga underlaget och hann dit på linjen.

Ante och Tina Lisells Perfect Dynamite har visat fin form länge och nu fick valacken verkligen full utdelning. Med Peter Ingves i sulkyn visade det sig vara spel mot ett mål när han efter ett halvvarv tog över ledningen i den avslutande avdelningen. Perfect Dynamite började lämna motståndet över den sista bortre och avståndet drygades bara ut. Dagens mest överlägsna segrare avslutade omgången. (Foton: ALN).