Det är snart dags igen för Hästgalan. Förra årets främsta aktörer inom travsporten ska prisas på fredag kväll.

Sedan 1958 har Årets Häst utsetts i svensk travsport. På fredag ska det avgöras vem som var vår största fyrbenta artist under förra året. Svenska Hästsportjournalisters klubb har utsett de fyra som är nominerade men svenska folket kan också rösta, SHK:s och folkets röster fördelas jämt.

Readly Express, som vann Prix d’Amérique förra året, tog titeln redan för 2017 års prestationer och är återigen en av de nominerade. Han utmanas av Propulsion som hade en sagolik säsong på banan, förra årets Elitlopps-vinnare Ringostarr Treb och stoet Mellby Free som hade stora framgångar i de största årgångsloppen bland fyraåringarna.

Örjan Kihlström har utsetts till Årets Kusk vid hela åtta tidigare tillfällen, han har chansen igen efter sitt vinstrikaste år i sulkyn någonsin. Björn Goop (med fem tidigare titlar) utmanar tillsammans med den allsvenska championen Ulf Ohlsson och Carl Johan Jepson som båda är ute efter sin första Årets Kusk-utmärkelse.

Björn Goop kan också bli Årets Tränare, men konkurrensen är stenhård då Daniel Redén och Timo Nurmos efter resultat-mässiga kanonår, samt Elitlopps-vinnaren Jerry Riordan står för motståndet. Av de fyra nominerade är det tidigare bara Timo Nurmos (2006) som erhållit titeln.

Daniel Redén kan för övrigt få en riktigt trevlig Hästgala; förutom att han är nominerad till Årets Tränare och har Propulsion som en av kandidaterna till det ädlaste priset, finns också Conrads Rödluva nominerad till både Årets Sto och Årets Treåring samt Heavy Sound i kategorin Årets Äldre. (Foton: ALN).

För att rösta på Årets Häst: Klicka här.

Nominerade i samtliga kategorier:

Årets Häst:
Mellby Free
Propulsion
Readly Express
Ringostarr Treb

Årets Kusk:
Björn Goop
Carl Johan Jepson
Örjan Kihlström
Ulf Ohlsson

Årets Tränare:
Björn Goop
Timo Nurmos
Daniel Redén
Jerry Riordan

Årets Komet:
Rebecca Dahlén
Magnus A Djuse
Marc Elias
Emilia Leo

Årets Äldre:
Heavy Sound
Makethemark
Pastore Bob
Readly Express

Årets Sto:
Conrads Rödluva
Darling Mearas
Mellby Free
Run Chica Run

Årets Kallblod:
Eld Rask
Månprinsen A.M.
Stjärnblomster
Tekno Eld

Årets Fyraåring:
Mellby Free
Selmer I.H.
Villiam
Who’s Who

Årets Treåring:
Betting Gangster
Conrads Rödluva
Global Welcome
Inti Boko

Årets Tvååring:
Belker
Bythebook
Global Adventure
Trix on Line

Dessutom delas under galan ut följande utmärkelser: Helen Anns Pris, Jim Fricks Pris, Årets Uppfödarbragd och Stig H:s stipendium.

Senaste vinnarna Årets Häst:
2017: Readly Express
2016: Nuncio
2015: Delicious
2014: Maharajah
2013: Nahar
2012: Sebastian K.
2011: Brioni
2010: Iceland
2009: Torvald Palema
2008: Commander Crowe

Vem blir Årets Häst? Spela hos Unibet! Klicka här.