Att ston vinner Gulddivisionen tillhör inte vanligheterna numera, men Speedy Foxy Vicane är å andra sidan inte någon vanlig häst. På lördag hoppas tränaren David Källgren att hans dröm ska fortsätta med en finalseger.

Tioåriga Speedy Foxy Vicane är inne på sin sista säsong på tävlingsbanan men hon har aldrig varit bättre än hon är i dag. Förra lördagen gjorde hon sin andra start i Gulddivisionen och efter en vass avslutning invändigt bärgades en över-raskande seger. Stålmärren verkar inte upphöra att förvåna. För tränaren David Källgren, med b-licens vid Vaggeryd, har ”Foxy” kommit att spela en högst betydelsefull roll.

– Jag har haft henne hos mig sedan hon var ett år. Det har varit en lång och mycket lärorik resa för mig. Hon har verkligen lärt mig mycket. Speedy Foxy Vicane är en dröm, säger David Källgren till Travnet.

Speedy Foxy Vicane har startat sedan hon var tre år, med ett uppehåll på grund av skada under 2015. Under hösten och vintern har hon trots sin ålder lyckats ta ytterligare ett kliv uppåt. Efter tre segrar i Silverdivisionen under hösten, har hon nu även etablerat sig i högsta klassen. Hur kan det komma sig?

– Hon har egentligen haft tre bra säsonger bakom sig nu där hon tävlat mot bra hästar, ute på V75 mycket och så. Det verkar som att hon lyft sig med det. Hon har fått pusta lite och ta igen sig efter vintern varje år och vårt mål varje gång har varit att ha henne på topp till Sto-SM och det var vi också lyckats med. Det är mycket som kan häxa under vägen, men hon har fortsatt på den formvågen och det är sällan man får så bra utdelning som vi fått nu.

Segern senast i Kalmar var skön såklart?

– Det värmde förstås. Det är ju sådant här man gått och drömt om, att få vara med om. Det är stort för mig som en liten tränare med bara fem hästar.

Att Speedy Foxy Vicane är en tuffing är redan bevisat. Långa resor och täta starter verkar inte ta på tioåringen nämnvärt. Medan andra hästar behöver ta igen sig mellan loppen verkar hon nästan toppa formen genom att starta vecka-vecka – så som fallet är på lördag.

– Hästen verkar trivas med att starta med en veckas mellan-rum. Som i november när vi var på Romme och vann, det var en resa på hundra mil för oss, och hon gick ut och vann igen i Eskilstuna veckan efter. Eller Solvalla-starten senare, det var en tuff och dålig resa hem men hon vann igen en vecka senare. När hon blir trött, blir hon bättre. Har hon gått trött i mål i ett lopp verkar hon toppa formen till starten efter, till skillnad från någon annan häst som jag haft i alla fall.

Och senast visade hon startsnabbhet också?

– Jag tror det lite är orsaken också till att vi har kommit dit som vi gjort med henne; vi har inte gasat för fullt med henne varje gång. Hon har varit lite stänkrädd och velat springa fortare än hon kan tidigare och det är nog bara en handfull gånger i hennes karriär som vi verkligen tryckt av henne. Det kostar också på hästarna att göra de där öppningarna, men jag hade den här lördagens lopp i bakhuvudet inför förra starten och jag sa till Kim att jag gärna ville se henne på innerspår.

Ska vi tro på vinstchans igen på lördag?

– Det är svårt att bedöma chansen, men jag tycker att hon gjort två bra lopp i Gulddivisionen nu och visade både på Jägersro mot väldigt bra hästar och senast att när hon får sitt lopp, så är hon vass alltså. Hästen har gått i 07-tempo sista 400 i tidigare starter och hon är nog allra bäst när hon får gå med full fart in i mål, men Åby är en bana där det finns många alternativ och det gäller att vara lite listig där. Vi är försiktigt optimistiska, kan vi säga i alla fall.

För Speedy Foxy Vicane är det här alltså den sista säsongen på banan. I fram-tiden hägrar en ny karriär som avelssto, men ännu finns mycket ogjort. De tre senaste åren har hon funnits med i Sto-SM (var trea 2016) och förhoppningen är att stå på startlinjen även i år. Det skulle vara ett fint avslut för hedersmärren.

– Jag önskar bara att hon kan starta på, får vara frisk och hel under den här sista säsongen. Allt från och med nu är egentligen bara en bonus. Men en långsiktig målsättning är att vi ska ha henne på topp för Sto-SM i höst igen, vi har siktat mot det de tre senaste åren och det vore kul att lyckas med det igen. Men det är långt dit ännu och vi tar en start i taget nu, säger David Källgren. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Hjälten ska hedras – Järvsöfaks besöker Solvalla

Hjälten ska hedras – Järvsöfaks besöker Solvalla

Nästa helg är det Hästgalan i Stockholm och V75 Champions på Solvalla. Då får banan också besök av en högst celeber gäst – Järvsöfaks ska hedras.

I samband med Hästgalan nästa fredag körs också STL med V75 Champions på Solvalla lördagen den 9 februari. Huvudstadsbanan har också gjort klart med en speciell gäst. Världens genom tiderna bästa kallblod Järvsöfaks gästar banan som han vann fem raka Elitkampen på. Strax efter dagens första lopp kommer publiken få tillfälle att träffa och hylla ”Faksen”.

– Järvsöfaks röstades fram till årets kallblod tolv år i rad och blev även årets häst vid tre tillfällen. Det känns jätteroligt att under Championdagen få hedra en riktig champion, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot i ett pressmeddelande.

Järvsöfaks, som slutade att tävla 2009, kom under sin karriär att vinna 201 av sina 234 starter och tjänade strax över 21 miljoner kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Cornulier-ettan Bilibili får stå över bonuschansen
Nästa nyhet
Cornulier-ettan Bilibili får stå över bonuschansen

Cornulier-ettan Bilibili får stå över bonuschansen

Prix de Cornulier-vinnaren Bilibili hade chans på bonus i söndagens Prix de l’Ille-de-France men avstår att starta. Därmed avgörs loppet med blott nio hästar.

Laurent-Claude Abrivards Bilibili har varit vinterns stora vinnare i den franska montécirkusen och har tidigare vunnit både Prix du Calavados och senast det största sadelloppet Prix de Cornulier. När det på söndags rids det avslutande racet i ”le Triptyque” hade Bilibili därmed haft chans på en bonus om 100 000 euro vid en seger, men montéstjärnan tvingas stå över Prix de l’Ille-de-France.

– Tränaren tyckte inte hästen kändes bra i träningen tidigare i veckan och bestämde att inte ställa upp i söndagens lopp. Vi vill inte ta några risker. Bilibili kommer nu ägna sig åt avel för att komma tillbaka till oktober, berättar ägaren Jean-Pierre Barjon för Equidia.

Inte heller loppets titelförsvarare Traders finns med i start-listan, hästen står över efter sitt intensiva tävlande med både Prix de Cornulier och Prix d’Amérique de två senaste veckorna. Därför är Prix de l’Ille-de-France, med 76 500 euro i förstapris, en öppen affär på söndag där bland andra Cornulier-trean Dexter Fromentro skönjs i startlistan.

Här är startlistan:

2175 volt

1 Daélia de Vandel – Matthieu Abrivard
2 Codie de Beaulieu – Mathieu Mottier
3 Daytona Jet – Mathilde Collet
4 Super Fez – Jean-Yann Ricart
5 Cassate – Adrien Lamy
6 Dexter Fromentro – CamilleLevesque
7 Valse de Rêve – Guillaume Martin
8 Dragon du Fresne – Alexandre Abrivard
9 Alpha Saltor – Damien Bonne

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Operation för OGP-vinnaren - tillbaka till våren
Nästa nyhet
Operation för OGP-vinnaren – tillbaka till våren

Operation för OGP-vinnaren – tillbaka till våren

Evil Enok M.E. korades till vinnare i Oslo Grand Prix i somras, men har fått stå över en längre tid på grund av en operation. Förhoppningen är att vara tillbaka lagom till storloppssäsongen.

Noralf Bräkken-tränade Evil Enok M.E. kom in som tvåa i hemlandets största lopp Oslo Grand Prix i juni, men tillskrevs senare segern värd 1,5 miljoner norska kronor sedan målettan Urlo de Venti blev diskad på grund av ett positivt dopningsprov. Evil Enok M.E. startade sedan i Jubileumspokalen och Sundsvall Open Trot, men har inte tävlat sedan det senare loppet i slutet av augusti.

Tankar fanns på Frankrike i vinter, men i stället blev det en operation i en kota som genomfördes i december. Nu är sexåringen med cirka tre miljoner på kontot snart redo för uppträning igen och man hoppas att vara tillbaka till våren och sommarens stora uppgifter.

– Han är en fint byggd och lättränad häst, så vi tror att det är möjligt att få honom tillbaka på tävlingsbanan till april. Det som är en utmaning är att inte är den enklaste häst att ta det lugnt med, han vill gärna springa fortare än kusken vill, säger Kristin Bräkken till Trav og Galopp-Nytt. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Frankrike travlandet med flest dopningsprover
Nästa nyhet
Frankrike travlandet med flest dopningsprover

Frankrike travlandet med flest dopningsprover

Totalt togs det 54 115 dopningsprov i UET-länderna förra året – 117 av dem var positiva. Frankrike är det land där det tas flest dopningsprov.

Den europeiska travunionen UET har publicerat statistik för antalet dopningsprover vilka tagits i de till förbundet anslutna länderna under 2018. Siffror som travservice.dk tagit del av.

UET:s stormakt Frankrike är föregångslandet vad det gäller dopningsprover, visar statistiken. Där tas systematiskt tester inte bara i samband med lopp, utan också vid kvallopp och träning. Totalt kördes i Frankrike 11 183 lopp förra året och det togs 16 845 dopningsprover. Det vill säga, cirka en tredj-edel kommer från utanför tävlingslopp. 39 positiva prover togs i Frankrike 2018.

För svensk del togs prover vilka motsvarar nästan hälften av samtliga lopp avverkade, 49 procent. Där ligger man före de nordiska grannländerna; i Norge 27 procent, Finland 24 procent medan Danmark inte motsvarar högre än 12 procent av körda lopp. Tyskland ligger emellertid före, här tas prover i 78 procent av loppen.

Flest antal positiva prover, sett i förhållande till antalet tagna, påträffades i Malta. 82 prover togs på 602 lopp (14 procent) – 12 av dem var positiva. I Italien togs 9961 dopningsprover förra året varav 23 befanns positiva.

Samtliga länder håller sig inom ramarna för vad UET:s regelverk säger, i lägst 10 procent av alla lopp som körs ska dopningsprover tas.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Torsdag: V64-tips till Åby

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson