Prix d’Amérique gick precis i mål – då börjar arbetet med årets Elitloppet. I år är förhoppningarna stora att man ska kunna locka franske giganten Jean-Michel Bazire till Solvalla.

Jean-Michel Bazire blev tveklöst den store seger-herren när Prix d’Amérique summerats. Förutom att själv kört vinnaren Bélina Josselyn, tog hans stall både andra- och fjärdeplatsen genom Looking Superb och Davidson du Pont. En av de som var på plats i Paris för att bevittna fransmannens bravader var såklart Solvallas sport-chef och Elitlopps-generalen Anders Malmrot.

– Det är inga klartecken som ges efter sådan här helg precis. Det blir mer att man pratar med så många som möjligt på stallbacken och hör hur de olika tränarna tänkt sig säsongen med flera av de här topphästarna, säger han i en intervju med Kanal 75.

Just Bazire och Elitloppet har under flera års tid varit ett ”mission impossible”. Den franske ikonen som vunnit Elitloppet både 2007 och 2008 har inte deltagit i loppet sedan 2011, då som kusk bakom Wishing Stone. Anledning till han därefter stått över ska ha varit att han ansett sig som orättvist behandlad av den svenska domarna. Till i år är dock tongångarna mer positiva – kanske dyker Bazire och hans armada upp på Solvalla i slutet av maj?

– Jag hoppas ju det. Jag tycker tongångarna är bättre nu än i fjol då det ett tag lät som att det var stängt med alla hans hästar. Sedan vilken det blir eller om det blir någon häst från Bazires stall, ja det är ju för tidigt att uttala sig om, säger Anders Malmrot till Kanal 75.

Förutom PdA-vinnaren Bélina Josselyn som förstås står högt på önskelistan, har även tvåan norske Looking Superb dykt upp som en bubblare. Båda hästarna siktas nu mot Prix de France och för Looking Superbs del är han en mycket het kandidat för Oslo Grand Prix till sommaren, skriver tgn.no. Men Bazire har fler hästar som kan bli Elitlopps-aktuella än så; Prix de Luxembourg-ettan Cleangame är en. Monstervalacken Aubrion du Gers en annan – och här har tränaren tidigare tydligt markerat att man är intresserade av Elitloppet.

– Cleangame som han vann med på lördagen var ju helt fantastisk. Och så vet vi ju att han har Aubrion du Gers kvar i stallet som han ska årsdebutera med senare, säger Anders Malmrot till Kanal 75.

Vad gäller andra stora namn från Prix d’Amérique deklarerar Daniel Redén att man siktar Propulsion till en ny start i Elitloppet och Readly Express är såklart ett givet inslag om kretsen kring hästen så önskar. Däremot är en ny tripp till Solvalla, i alla fall i dagsläget, inte aktuellt för Bold Eagle. Men man öppnar en teoretisk dörr för nästa år. (Foton: Gerard Forní och J-P Martini/ALN).

Läs även: Prix d’Amérique: Bélina vann – succé för Bazire
Läs även: Bazire har Elitloppet i sikte med Aubrion du Gers

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Blir det avel i stället för tävling i vår för Lionel?

Blir det avel i stället för tävling i vår för Lionel?

Det blev ingen lycka för Lionel i Prix d’Amérique. Nu bär det av hemåt igen och kanske blir det fokus på avel i stället för tävling i framtiden för norrmannen.

För fjärde året i följd var norske stridsvagnen Lionel en av deltagarna i Prix d’Amérique, men liksom i fjol blev äventyret utan framgångar. Lionel slutade i det slagna fältet och några fler starter i Frankrike blir det inte den här vintern.

Norrmannen gör stallkamraten Propulsion sällskap och åter-vänder hemåt igen. För Lionels del kan det bli en längre tävlingspaus framöver. I stället för att fortsätta att tävla till våren, med de största loppen hemmavid i åtanke, kan det bli en sejour som avelshingst.

– Det kan vara avel. Det är något jag måste prata mer med Daniel Redén om. Men vi är eniga om att Lionel går direkt hem till Sverige igen och där tar vi en grundlig veterinärcheck och så får vi se. Men jag tror kanske det blir avel i vår ändå. Intresset är stort och vi har tid att förbereda. Karriären för Lionel är inte över, men kanske ska vi ändra på planerna och lägga in en avelsperiod i stället för lopp, det kan vara bra för honom, säger ägaren Göran Antonsen till tgn.no.

Läs även: Prix d’Amérique: Bélina vann – succé för Bazire

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Prix d'Amérique-eftersnacket handlar om omstart
Nästa nyhet
Prix d’Amérique-eftersnacket handlar om omstart

Prix d’Amérique-eftersnacket handlar om omstart

Eftersnacket till Prix d’Amerique så här dagen handlar inte bara om Bazires stora framgång. Det är även en del syrliga tongångar att starten inte borde har släppts iväg och en trotjänare lägger dessutom skorna på hyllan.

Bold Eagle hamnade långt i fältet och kom aldrig in i matchen. ”Örnen” spurt till sjätteplatsen var fullt godkänd men tränare Sebastien Guarato dundrar tillbaka.

Guarato – Foto: ALN

Vi blev lurade. Det verkade bli omstart, men sen släppte de iväg den ändå och Franck Nivard hamnade väldigt långt ner. Bold Eagle gick 1,06 i uppförsbacken medan de avslutade 08 där framme. Carat Williams, Valko Jenilat och Billie Du Montfort kom också iväg för dåligt för att kunna vara med och slåss om prisplaceringar. Eridan var den enda av mina om fick en bra start, men han tappade travet till slut, säger Sebastien Guarato till Travronden.

Pierre Pilarski – Foto: ALN

Nu är siktet ställt på Prix De France om två veckor men längre fram i horisonten drömmer såklart många travälskare om en revansch i Elitloppet för den franske kejsaren.

– Om jag själv fick bestämma skulle vi starta i år, men de övriga delägarna är inte lika sugna på det. Men dörren är inte helt stängd, säger Pierre Pilarski i samma intervju med Travronden.

Det blev heller ingen större lycka för Daniel Redéns duo Propulsion och Lionel.

Lionel – Foto: ALN

-Det blev ett konstigt lopp för de som drog iväg där framme fick ett försprång och många trodde det skulle bli omstart. Lionel hamnade i fjärde invändigt och gick väl okej. Han känner väl till den där banan vid det här läget och det känns som han mest gjorde det han skulle, säger Pär Pergenius till travnet.se om Lionel.

Lionel slutade oplacerad men är anmäld till Prix De France. Givetvis är även Propulsion med i listorna till loppet där prissumman uppgår till 350 000 euro.

-Örjan fick mest sitta och täcka sina position. Speciellt när han tvingas göra det så pass långt bak i fältet  så blev det inte bra. Hästen gjorde det bra men vi får konstatera att vi har stolpe ut härnere, säger Daniel Redén till Travronden.

Bird Parker – Foto: ALN

Däremot blir det inte mer tävlande för Bird Parker som slutade oplacerad i årets upplaga i Prix d’Amerique. Ready Cash-sonen har sprungit in 2 079 705 euro och vann bland annat Prix De Paris i fjol.

För den svenska publiken är han dock mest känd för fullträffen i Harper Hanover lopp 2016 där han vann på världsrekord. Nu blir det avel på heltid enligt tränare Phillipe Allaire, skriver Sulkysport.

 Läs också ”Succé för Bazire när Bélina Josselyn vann Prix d’Amérique 2019”

 

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Dags för finaler på Åby - de möts i Gulddivisionen
Nästa nyhet
Dags för finaler på Åby – de möts i Gulddivisionen

Dags för finaler på Åby – de möts i Gulddivisionen

Kommande lördag är det finaler på Åby och STL Gulddivisionen har lockat tio hästar.

Med 400 000 kronor till vinnaren blir lördagens Gulddivision givetvis sevärd och bland annat får publiken återse succéstoet Speedy Foxy Vicane som vann i Kalmar så sent som i lördags.

Även Robert Bergh-tränade Nimbus C.D. kastas in i hetluften och bland övriga deltagare märks bland annat Zenit Brick, Sorbet, Timone Ek, Dante Boko och On Track Piraten

Åby Arenas lopp – STL Gulddivisionen
2140 meter autostart 
Förstapris: 400 000 kr

1. On Track Piraten – Hans R Strömberg
2. Art On Line – Carl Johan Jepson
3. Speedy Foxy Vicane – Kim Eriksson
4. Dante Boko – Adrian Kolgjini
5. Highspeed Call – Ulf Ohlsson
6. Timone Ek – Thomas Uhrberg
7. Nimbus C.D – Robert Bergh
8. Elian Web – Jorma Kontio
9. Sorbet – Örjan Kihlström
10. Zenit Brick – Björn Goop

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Mantorp
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Mantorp

Måndag: V64-tips till Mantorp

Omgången: Jackpot på Mantorp och det väntas bli runt 4,5 miljoner till ensam vinnare. Vi spelar med en spelvärd spik som inte alls är favorit, och har råd att gardera alla storfavoriter.      

Spikarna: 9 Shutter Island (V64-1) känns mycket spelintressant till runt 10% av insatserna. Intrycket som fastlåst på V75 näst senast var vasst, och blir det bara bra fäste biter speeden bra över upploppet bland osäkra/veka betrodda hästar. Fräck chanspik!    

V6-förslaget är på 2.268 kronor (V6).
9 Shutter Island (res 3-6)
3-7-8 (res 11-12)
1-5-10-4-7-8 (res 11-2)
11-1-3-15-9-10 (res 12-4)
1-2-5 (res 6-7)
5-3-8-11-12-1-10 (res 15-14)

1x3x6x6x3x7 = 2 268 kr

DD-förslaget
1,2 – 5 x 500 kr

1000 kr

V64-1

A: 9 B: 3-6-10-1-2-5 C: 11-8-12

Spetsstrid: Symphonic Ida är klart snabb och nedstruken ett hack måste spetschansen vara stor.        
                 
Loppanalys: 9 Shutter Island känns spännande som lite spelad, det är en fartfylld häst i detta ganska klena lopp. Hon såg riktigt taggad ut som fastlåst näst senast i bättre gäng än detta på V75. Senast var hon dålig, men banan hade varit helt fel för att passa henne menar tränaren. Två strykningar passar perfekt vi tycker det ska vara vettig chans att hon spelar ner dessa inte alltför modiga hästar. Bra startrygg dessutom. Kul drag och chansspik!

3 Xanthis April är favorit, men hon är svår och det känns lite bräckligt. Hon hoppade efter 200 meter senast och det krävs inte mycket för att hon ska göra bort sig. Hon har bra form, och gick mycket bra slutvarv näst senast. Spelvärdet är lågt som osäker favorit.

10 Vichy Grif är ganska fartfylld, och hängde med på bra tid senast. Fått pusta lite och formen är knappast på topp.

1 Xylonia G.T. kommer från Lennartssons formstall och sådant ska alltid passas, form slår klass! Nu borde hon bli över från start och måste ha tur.

Ledningen bör 6 Symphonic Ida ta hand om, men hon har varit borta några månader och kanske inte står hela vägen då, om man nu testar från spets.   

 

V64-2

A: 3-7-8 B: 11-12-3-5 C: 1-9-4

Spetsstrid: Amelia är lite svårbedömd från start, men det är en kvick häst som var rätt bra ut i tidigare regi. Det är lågprocentare runt henne och Jepson kan säkert köra till ledningen.

Loppanalys: 3 Amelia blir favorit sedan 6 Bearday blev struken vid lunchtid. Nu ser det bra ut för Stenströmers nyförvärv som verkar träna bra och man har kört ett 20-jobb på banan. Visade bra takter hos Johan i första starterna och vann två lopp, men tappade sedan stilen. Det luktar ledningen och vinst, men vi tar med två motbud.

8 M.T.Montpeller är en reslig häst som ser ut att lägga mycket mark under sig. Han vann två lopp, men kom in i dålig period och nu är det tre raka galopper. Jörgen ligger lite lågt, men efter favoritstrykningen kanske Kajjan sänder på lite mer och det är säkert en av loppets mest kapabla hästar, bara spelad runt 10%.

7 Quantum Yankee tar vi också med. Kördes till ledningen med linjestart senast och stred tappert mot en Bergh-häst (Nyhet) som var för tuff men det var 20-30 meter ner till övriga och liknande insats räcker långt här. Näst senast gick han i spåren i snabbare avslutning där täten sprang 14 sista 500.  

 

V64-3

A: 1-5-10 B: 4-7-8 C: 11-2-9-6-12

Spetsstrid: Cool Moves har varit snabb flera gånger och med Söderkvist i vagnen ska spetschansen vara god om felfritt. Kanske kan Kent P rygga och komma farande från bakspår med mycket kvicka Pastorns Lady?      

Loppanalys: 10 Pastorns Lady är favorit, trots att det är bakspår och detta är en spetshäst. Från ledningen strider hon bra och har varit 1-2-1-1 i den positionen, och hon brukar hålla undan även om det ser kritiskt ut runt sista kurvan. Nu har man bra startrygg i 5 Cool Moves som är startsnabb och de runt är inte så kvicka, så kanske kan Kent rygga och överta i första kurvan? Lite långsökt är det såklart, och det hade varit mer kul om det varit en skräll man jobbat in det scenariot med…

1 Kom Leia får tipset, det kanske kan bli ledarryggen för osnabb är hon inte. Vid segern speedade hon snyggt upploppet ner och bet i på norsken, och täta starter är hennes bästa gren.

Nämnda Cool Moves är väldigt strulig och brukar straffa ut sig själv. Nu är det ändå lite kul att lyfta honom i tunt lopp och med spetschans som kuskförstärkt. Han såg rätt så formstark ut senast och det var inte tomt vid galoppen runt 550 kvar.      

V64-4

A: 11-1 B: 3-15-9-10-12-4 C: 5-6-13-7-14-2

Spetsstrid: Listas Tinge Ling var snabb från spår 5 till ledningen vid segern. Gör vad som går för att spetsa, men möter någon snabb. Främst Choco Garline utmanar rejält tror vi.

Loppanalys: 1 Listas Tinge Ling är mycket klar favorit, trots att hon inte travade sista 300 metrarna senast. Man skyller på banan, och det såg ut att vara mycket material i den och runt sista kurvan försvann fästet. Kom tillbaka vettigt på upploppet, men det var inget vidare lopp och innerspår kan innebära strul denna gång. Nu är det ihåligt detta lopp med och finns spetschans helt klart om inte annat i andravågen, men ändå måste storfavoriten garderas.

Vi var länge inne på att göra något av 11 Palais Bourbon som är hästen i loppet. Såg mycket fin ut efter snällt upplägg efter vila näst senast. Det skulle fixas julpengar senast, men han hann inte på dem via spåren sista 500 och hans 14,5 sista 700 räckte bara till matlapp. Ändå var det rätt bra intryck på honom över upploppet där det bet hyfsat. Nu har han varit ifrån dryg månad och frågan är hur statusen är? Springer han 14 sista 700 nu så tror vi han grejar det.

Det är endast dessa som är spelade över 10%. Närmast kommer 3 Choco Garline som segade sig förbi utan att övertyga senast. Kanske kan ställa till det för favoriten på visad startsnabbhet. Det finns frågetecken på favoriten och vårt drag och vi betalar för ett gäng ospelade. 

 

V64-5

A: 1-2-5 B: 6-7-8-9 C: 3-4-11-12

Spetsstrid: In Line Tooma är mycket startsnabb, laddas trots spåret? Kan någon av de mer betrodda överta i så fall är frågan?

Loppanalys: 5 Andy Pandy One är nästa klara favorit, och han var verkligen bra på V75 senast då han städade av dem redan över sista långsidan och vann överlägset och avstannande. Nu kör tränaren mot talangen Anders Eriksson och det finns lite dödensrisk vilket vore tufft.

Bättre drag finns då han är för stor favorit. 1 Aragorn Hoss är spännande då man kommer över från Finland, men kapabel herre. Nu har varit mycket problem med den här, men ändå rätt förutsättningar. Han blev väldigt entömd sista 300 senast han startade och gick inte att släppa av helt på upploppet, men stark såg han ut. Ohlsson upp är jätteplus och har man fått till hästen är han absolut bra nog att slå dem med fritt.

2 Amphibian Madness var väldigt bra vid segern då bra skalle visades upp i frän duell upploppet ner. Behövde säkert senaste loppet och nu kan bli perfekt med spår 2 och flera snabba som bör ge tempo på loppet. DD-spel med dessa båda. 

 

V64-6

A: 5 B: 3-8-11-12-1-10-15-14-13-2 C: 7-4-9

Spetsstrid: Mest intresserade bör vara Glide Marke och Grose Photo och med bättre spår håller vi den förste som spetsfavorit, och visst kör Ohlsson där sedan.

Loppanalys: Skum spårtrappa avslutar där vi fick råd med fem streck, men hade gärna haft fler för det är hästar som inte vinner så ofta och lägre klass. Det kan vara så enkelt som att 3 Glide Marke spetsar hem loppet, spetsfavorit ses han som. Men även om han visat fin form på sistone så har han inte gjort bra lopp senaste gångerna han körts i ledningen. Kanske släpper Ohlsson till och med? Nu händer det sällan å andra sidan.

På DD spelar vi med 5 Grose Photo även om denne var sjuk senast och inte alls räckte på V75 före det. Det låter vettigt från Uffe nu och borde bli spets eller ledarryggen och han kan ramla först för sylvasse Jepson som gör i princip alla rätt i vagnen.   

8 Isla de Pinos står illa till och var inte jättebra senast, men det är Kim upp och han var ute i två V75-lopp i rad före senast och bör känna sig starkare här och lill-feeling finns för hästen.

11 Perfect Gede är stark och rejäl och har haft form under hösten med två segrar. Nu har det varit paus 5-6 veckor, men det brukar gå bra och han kan mata ner alla.

12 Symphonic Lincoln vinner inte så ofta men likt hela stallet så sitter formen där. Hakade på bra i ledarryggen senast och trots kanske sämsta spåret i en spårtrappa så finns vettig chans, det kommer inte gå fort över upploppet för täten är känslan.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Segermaskinen Face Time Bourbon övertygade

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson