Bélina Josselyn tog en efterlängtad seger i världens tuffaste travlopp och nestorn Jean-Michel Bazire dominerade Prix d’Amérique anno 2019 på alla håll och kanter.

Jean-Michel Bazire drog längsta strået i årets upplaga av världens tuffaste travlopp och efter diskningen i Prix De Belgique var Bélina Josselyn tillbaka som en vinnare efter ett upplopp kommer säkerligen vevas otaliga gånger för det blev verkligen stenhårt in mot mållinjen.

Tidig ledning – Foto: Gerard Forni

Loppet inleddes med att Uza Josselyn tog han om täten och där bakom smög Davidson Du Pont ner i rygg. Readly Express var bra med direkt och många trodde nog att Björn Goop skulle avancera mot ledningen eftersom Jean-Michel Bazire hade hittat ryggen på fjolårssegraren med Bélina Josselyn.

Det draget gjorde istället Franck Ouvrie med Bazire-tränade Davidson Du Pont och när dessutom ytterligare en av stallets hästar, Looking Superb och Alexandre Abrivard kom ner i andra ytter var Readly Express plötsligt omringad av Bazire-hästar.

– Det var inte så mycket att göra man möter ett stall med tre hästar och så kör de i ledningen och hamnar dessutom i rygg på mig. Loppet blev låst för mig på det viset. Han tog dessutom ett felsteg i början av upploppet, sa Björn Goop efteråt.

Hårt i mål – Foto: Gerard Forni

För Readly Express fick syna dödens resten av vägen och där bakom väntade både Belina Josselyn och Looking Superb på anfallsorder. Både Propulsion och Bold Eagle satt långt bak i kön men hade mil fram när det började dra ihop sig.

– Vi blev helt bortkollrade idag. Han gick jättebra till slut men hamnade omöjligt till och var 100 meter efter täten hela loppet. Det är så i racing, sa Daniel Redén efter Propulsions femteplats.

Bazires armada anföll i ingången av slutsvängen och nu gick det undan. Readly Express kopplade greppet om Davidson Du Pont som ändå kämpade tappert hela vägen.

Looking Superb utmanade rejält upploppet när men längst ute i banan flög den franska drottningen fram och slog av både stallkamraten och Readly Express kort före mål.

Abrivard, Bazire och Goop – Foto: Gerard Forni

En både efterlängtad och välförtjänt fullträff för Love You-dottern som slutat tvåa och fyra i Prix d’Amérique de två senaste åren.

Dessutom storslam för Jean-Michel Bazire som alltså inte bara tränar Bélina Josselyn utan även Looking Superb, som sensationellt nog slutade tvåa samt fyran Davidson Du Pont.

Däremellan kilade alltså Readly Express in sig som trea efter en oerhört tapper insats där Ready Cash-sonen fick göra grovjobbet i utvändigt om ledaren hela vägen.

– Han får toppbetyg, tio plus. Hästen fick ett tufft lopp men gjorde det kanonbra. Vi var inte slagna med med många centimeter men det var en annan hästs tur i år, sa Timo Nurmos efter loppet.

Glada miner – Foto: Gerard Forni

Bélina Josselyn vann på 1.11,7/2700 meter och på den tunga segerchecken stod det 450 000€. Därmed passerade hon två miljoner euro i insprungna pengar och denna seger trumfar såklart hennes tidigare största seger som kom i Prix De France i fjol.

Hon blev dessutom första stoet att vinna Prix d’Amerique sedan Moni Maker 1999 och man kan väl säga att ett cirkel slöts här. För även den gången körde Jean-Michel Bazire.

Se loppet här

Läs även: PdA-eftersnacket handlade om omstarter
Läs även: Segermaskinen Face Time Bourbon övertygade
Läs även: Staro Ivy League – spårade runt om
Läs även: Cleangame överlägsen i Prix du Luxembourg
Läs även: Zahra Mil och Goop frälste Jerry Riordan
Läs även: PdA-auktion: Sto klubbades för 410 000 euro
Läs även: Betäckningsrätt såldes för 110 000 euro