Ferrari B.R. gjorde två starter i höstas, men sedan blev det tyst igen. Allt är dock bra med det norska fartmonstret som laddas mot en comeback till våren.

Numera sexårige Ferrari B.R. har varit en ständig snackhäst, inte minst sedan han redan som fyraåring slog världsrekord, men fjolåret blev inte fullt vad man hade hoppats. Muscles Yankee-sonen inledde med två raka segrar innan en skada satte stopp. Ferrari B.R. gjorde sedan comeback i oktober, vann direkt, men föll sedan tungt igen i starten efter.

Planer fanns före det på att eventuellt tävla i Frankrike i vinter, men efter att hästen ströks inför en tänkt start i början av december har inget hörts från Ferrari B.R. Nu kommer dock goda rapporter från tränaren Per Oleg Midtfjeld som hoppas att stallets stjärna ska vara tillbaka till Unionstravet hemma på Momarken 23 mars.

– Alla proverna har varit bra nu. Vi kör intervaller två gånger i veckan och nu har det också varit stabila vinter-förhållanden. Ferrari B.R. ser rytmisk och fin ut. Han står ju inne i svensk silverdivision, men vi siktar mot start här hemma i Steinlagers Äreslopp. Det tror jag kan bli en passande uppgift, säger Per Oleg Midtfjeld till tgn.no.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Norge för Lome Brage men återvänder till Persson

Norge för Lome Brage men återvänder till Persson

Elitkampen-vinnaren Lome Brage återvänder till Norge. Men bara för en kort period – till våren återgår han till Jan-Olov Perssons regi som innebar stora framgångar förra säsongen.

Norska toppkallblodet Lome Brage flyttades förra våren till Jan-Olov Persson stall och säsongen blev hästens mest framgångs-rika hittills. Det med 1,2 miljoner kronor intravat och bland annat segern i Elitkampen på meritlistan. Nu är den tolvårige elithästen tillbaka i Norge – men bara temporärt.

Lome Brage har hämtats hem av ägaren för att följa samma upplägg som blev till succé i fjol. Hästen ska stå en månad på Sundby gård, ett rehabiliteringsstall, innan han går till Anders Wolden Lundström i vars regi tanken är att inleda vårens tävlande – innan han går åter till Jan-Olov Persson.

– Det blir samma upplägg som i fjol. Då kom han också till mig på vintern efter ett uppehåll på Sundby gård. Han startade i Moe Odins Äreslopp på Klosterskogen under påsken och i Jacob Meyers innan han reste till Persson i Sverige. Så ska han göra också i år, säger Anders Lundström Wolden till tgn.no.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
E3 stärker priserna - en miljon kronor till vinnaren
Nästa nyhet
E3 stärker priserna – en miljon kronor till vinnaren

E3 stärker priserna – en miljon kronor till vinnaren

Möjligheterna för treåringarna är bättre än någonsin. I den hårda konkurrensen ökar nu också E3 förstapriset till en miljon kronor.

Treåringseliten slås samman med Breeders Course och bjuder en miljon kronor till vinnaren när finalen körs under Elitloppet. I höst avgörs förstås Kriteriet – där en premie-chansad vinnare kan berikas med fyra miljoner kronor.

Nu ökas också förstapriset i samtliga E3-finaler, skriver travronden.se. Sedan 1997 har E3 återkommit för de i Europa födda treåringarna och efter att i fjol delat ut 925 000 kronor till vinnarna i vardera av de fyra finalerna, ökas den summan i år till en miljon kronor jämnt. Dessutom ingår för första gången de långa E3-finalerna i år i premiechansen, något som alltså kan ge dubbla pengarna.

Årets långa E3-finaler avgörs i Eskilstuna den 29 juni och de korta på Örebrotravet den 17 augusti.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Leblanc: Ingen PdA-start för Erminig d'Oliverie
Nästa nyhet
Leblanc: Ingen PdA-start för Erminig d’Oliverie

Leblanc: Ingen PdA-start för Erminig d’Oliverie

Det är en häst färre i kampen om de sista platserna i Prix d’Amérique. Det sedan Franck Leblanc deklarerat att femåriga stoet Erminig d’Oliverie inte ska starta.

Femåriga Erminig d’Oliverie var en av de 24 hästar som fanns kvar i listan när anmälningarna till Prix d’Amérique stängdes på måndagen. Tränaren Franck Leblanc har en tid varit i ”valet och kvalet” kring om stoet som tillhört kullens absoluta topp ska vara med i loppet, men till Paris-Turf meddelar han på tisdagen att det inte blir en start och att man i år i stället siktar mot femåringsloppen och en eventuell PdA-start nästa år.

Därmed är för närvarande 23 PdA-intressenter kvar. Erminig d’Oliverie, som tillsammans med Critérium Continental-ettan Eridan, var en av två anmälda femåringar hade haft en given plats i loppet men lämnar nu alltså den till förfogande. Den av Philippe Allaire tränade Charly du Noyer nu definitivt klar för start, om man så önskar.

Läs även: 24 hästar kvarstår i Prix d’Amérique

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Återblick: Prix d'Amérique - de fem senaste åren
Nästa nyhet
Återblick: Prix d’Amérique – de fem senaste åren

Återblick: Prix d’Amérique – de fem senaste åren

För fem år sedan stod Maharajah för bragden. I fjol var det Readly Express som besegrade Bold Eagle i en oförglömlig upplösning. Prix d’Amérique avgörs igen på söndag – vi återblickar på de fem senaste upplagorna.

Sedan 1920 har Prix d’Amérique avgjorts på Vincennes kolstybb. Otaliga odödliga stjärnor har passerat revy genom loppets historia. Bland dem fem svenskfödda vinnare. Hur gick det egentligen vid de fem senaste tillfällena? Vi gör en återblick på Prix d’Amérique 2014-2018 i väntan på årets batalj. (Glöm inte klicka på vinnarna för att se loppen).

2018: Readly Express – Björn Goop
Segertid: 1.11,2, Tränare: Timo Nurmos
2:a Bold Eagle 3:a Propulsion

Nu skulle Bold Eagle skriva historia. Att vinna Prix d’Amérique tre år i följd hade ingen gjort sedan Ourasis dagar. Men den franske ikonen hade två tuffa konkurrenter från Sverige. Medan Propulsion fick en tung inledning, i vida spår fram mot ledningen för att senare överlämna till Bird Parker, hade Björn Goop kunnat hitta en perfekt resa som tvåa i andraspår med Readly Express. Det fanns dock ett litet dilemma; klistrad som ett frimärke i rygg fanns just Bold Eagle. Fem hundra meter från mål klev Readly Express in i matchen, forcerades snabbt framåt via tredjespår för att snart skaffa sig grepp om händelserna. Fast bakom tassade förstås ”Örnen”, in på upploppet kom den patenterade speeden igen och, för ett ögonblick, såg svensken ut att tappert få ge sig. Men Readly Express är utrustad med en tigers hjärta, vägrade ge slaget förlorat och kontrade sig tillbaka till segern i sista stegen. Björn Goop hade infriat ytterligare en stor dröm och kunde inte hålla tårarna tillbaka efteråt. Segeryra svenskar hade fått se ännu en blågul triumf i loppet, den femte svenskfödda vinnaren i PdA-historien.

2017: Bold Eagle – Franck Nivard
Segertid: 1.11,2, Tränare: Sébastien Guarato
2:a Bélina Josselyn 3:a Lionel

Dominansen fortsatte från Bold Eagle. Kejsaren hade fortsatt stapla segrar sedan segern förra året och var naturligtvis ”allas” vinnare även det här året. Uppdraget var tydligt: att upprepa Ready Cashs bedrift att ta andra raka PdA-segern. Men den här gången körde Franck Nivard ett mer avvaktande lopp; han litade helt enkelt helt på sin häst enorma fartresurser. Timoko, här i sitt sista framträdande i PdA, såg till att farten hölls uppe i täten. Bold Eagle bidade sin tid utvändigt mitt i fältet, tassade med i ryggar. Avgörandet kom in genom sista sväng när Jean-Michel Bazire ”hittade” fritt i tredjespår med Bélina Josselyn som i ett nafs kastade sig fram för att överta kommandot. Bold Eagle kunde perfekt gå med i rygg och Franck Nivard inväntade bara rätt ögonblick. En bit in på upploppet fick Bold Eagle spela ut sin fruktade speed och loppet var avgjort. Bazire slog uppgivet med näven i luften medan Nivard jublande försvann undan. Uppdraget slutfört. Förra årets rekord putsade med ytterligare två tiondelar. Lionel nöp starkt åt sig bronspengen, före stallkamraten Propulsion som obarmhärtigt blivit utputtad i spåren vid positionskriget i sista sväng.

2016: Bold Eagle – Franck Nivard
Segertid: 1.11,4, Tränare: Sébastien Guarato
2:a Timoko 3:a Oasis Bi

Fransmännen hade fått fram en ny superstjärna. Bold Eagle hade haft blickarna på sig sedan början och i stort sett städat rent hus i årgångs-loppen. Nu var den stora stunden inne för arvtagaren till pappa Ready Cash. ”Örnen” spelades till storfavorit och trots att han ännu var tidigt på femåringssäsongen visade han att redan var bäst i världen. Franck Nivard avancerade resolut sin stridsvagn framåt via spåren för att efter halva distansen överta täten från Timoko. Efter den manövern var loppet över, skulle det visa sig. Genom sista sväng satt Nivard med ”ett ton” i tömmarna, kastade konstant blickar över axeln som för att säga: ”kom ni bara”. Men ingen kom. In på upploppet lade Bold Eagle in en extra växel, sprintade undan i oberörd stil och klev definitivt upp på tronen som Frankrikes (och kanske världens) bästa travare. Segertiden 1.11,4 passerade det tidigare löpningsrekordet med en halv sekund. Den outröttlige Timoko gick fortsatt starkt från rygg på vinnaren och tog hand om andrapriset i kampen mot den härligt avslutande Oasis Bi.

2015: Up And Quick – Jean-Michel Bazire
Segertid: 1.12,2, Tränare: Franck Leblanc
2:a Voltigeur de Myrt 3:a Timoko

Revanschen skulle inte vänta på sig för Up And Quick. Nu som sjuåring stod han på sin karriärs topp och var den givna favoriten att vinna. Svenskarnas hopp sattes bland annat till Mosaique Face som med Pierre Vercruysse i vagnen direkt satte iväg mot ledningen för att sätta upp ett stenhårt tempo. Jean-Michel Bazire, som var ute efter sin tredje PdA-seger tog det dock kallt och lät Up And Quick säkert få arbeta sig fram som första häst i andraspår för att skugga den rusande ledaren. När så Mosaique Face blev nödd att kasta handduken i sista sväng, satte Bazire in den avgörande stöten. Up And Quick forsade mot spets, gick undan några längder och hade på några få steg avgjort. Segern var hemma. Bakom avslutade 100-oddsaren Voltigeur de Myrt strålande och höll i kampen om andrapris undan för Timoko, utrustad med Björn Goop i sulkyn. Den unge Gabriele Gelormini blev så lycklig över sitt silver att hans ”segergest” överglänste vinnarens.

2014: Maharajah – Örjan Kihlström
Segertid: 1.13,3, Tränare: Stefan Hultman
2:a Up And Quick 3:a Yarrah Boko

Ett starkt minne för de svenskar som fanns på plats. Maharajah gjorde sin fjärde raka start i PdA och efter att haft stora förväntningar på sig de tidigare tre åren, slog den nu nioårige fajtern ur underläge den här gången. Egentligen var det inte så många som trodde att han ”hade det” fortfarande, men Stefan Hultman hade satt stallets kronjuvel i bästa skick och Örjan Kihlström såg till att köra ett så perfekt lopp som det var möjligt. ”Marre” var redo för sin karriärs sista stora kraftansträngning, att ta slutlig revansch på Vincennes. Kihlström körde till tidigt, men bara för att släppa till Up And Quick som gjorts till favorit före den dubble mästare Ready Cash som fick gå fram i dödens. Det blev till en perfekt lösning för svensken, för när Ready Cash som slagen felade ur sista sväng och ledaren gasade undan kom luckan. Det här var ögonblicket Maharajah hade väntat på genom hela karriären, på starka klev han förbi Up And Quick i spurten, en lerig Kihlström sträckte körspöet i luften och svenskarna på läktaren exploderade.

(Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Propulsion mot Prix d'Amérique: "Ready to rumble"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson