För fem år sedan stod Maharajah för bragden. I fjol var det Readly Express som besegrade Bold Eagle i en oförglömlig upplösning. Prix d’Amérique avgörs igen på söndag – vi återblickar på de fem senaste upplagorna.

Sedan 1920 har Prix d’Amérique avgjorts på Vincennes kolstybb. Otaliga odödliga stjärnor har passerat revy genom loppets historia. Bland dem fem svenskfödda vinnare. Hur gick det egentligen vid de fem senaste tillfällena? Vi gör en återblick på Prix d’Amérique 2014-2018 i väntan på årets batalj. (Glöm inte klicka på vinnarna för att se loppen).

2018: Readly Express – Björn Goop
Segertid: 1.11,2, Tränare: Timo Nurmos
2:a Bold Eagle 3:a Propulsion

Nu skulle Bold Eagle skriva historia. Att vinna Prix d’Amérique tre år i följd hade ingen gjort sedan Ourasis dagar. Men den franske ikonen hade två tuffa konkurrenter från Sverige. Medan Propulsion fick en tung inledning, i vida spår fram mot ledningen för att senare överlämna till Bird Parker, hade Björn Goop kunnat hitta en perfekt resa som tvåa i andraspår med Readly Express. Det fanns dock ett litet dilemma; klistrad som ett frimärke i rygg fanns just Bold Eagle. Fem hundra meter från mål klev Readly Express in i matchen, forcerades snabbt framåt via tredjespår för att snart skaffa sig grepp om händelserna. Fast bakom tassade förstås ”Örnen”, in på upploppet kom den patenterade speeden igen och, för ett ögonblick, såg svensken ut att tappert få ge sig. Men Readly Express är utrustad med en tigers hjärta, vägrade ge slaget förlorat och kontrade sig tillbaka till segern i sista stegen. Björn Goop hade infriat ytterligare en stor dröm och kunde inte hålla tårarna tillbaka efteråt. Segeryra svenskar hade fått se ännu en blågul triumf i loppet, den femte svenskfödda vinnaren i PdA-historien.

2017: Bold Eagle – Franck Nivard
Segertid: 1.11,2, Tränare: Sébastien Guarato
2:a Bélina Josselyn 3:a Lionel

Dominansen fortsatte från Bold Eagle. Kejsaren hade fortsatt stapla segrar sedan segern förra året och var naturligtvis ”allas” vinnare även det här året. Uppdraget var tydligt: att upprepa Ready Cashs bedrift att ta andra raka PdA-segern. Men den här gången körde Franck Nivard ett mer avvaktande lopp; han litade helt enkelt helt på sin häst enorma fartresurser. Timoko, här i sitt sista framträdande i PdA, såg till att farten hölls uppe i täten. Bold Eagle bidade sin tid utvändigt mitt i fältet, tassade med i ryggar. Avgörandet kom in genom sista sväng när Jean-Michel Bazire ”hittade” fritt i tredjespår med Bélina Josselyn som i ett nafs kastade sig fram för att överta kommandot. Bold Eagle kunde perfekt gå med i rygg och Franck Nivard inväntade bara rätt ögonblick. En bit in på upploppet fick Bold Eagle spela ut sin fruktade speed och loppet var avgjort. Bazire slog uppgivet med näven i luften medan Nivard jublande försvann undan. Uppdraget slutfört. Förra årets rekord putsade med ytterligare två tiondelar. Lionel nöp starkt åt sig bronspengen, före stallkamraten Propulsion som obarmhärtigt blivit utputtad i spåren vid positionskriget i sista sväng.

2016: Bold Eagle – Franck Nivard
Segertid: 1.11,4, Tränare: Sébastien Guarato
2:a Timoko 3:a Oasis Bi

Fransmännen hade fått fram en ny superstjärna. Bold Eagle hade haft blickarna på sig sedan början och i stort sett städat rent hus i årgångs-loppen. Nu var den stora stunden inne för arvtagaren till pappa Ready Cash. ”Örnen” spelades till storfavorit och trots att han ännu var tidigt på femåringssäsongen visade han att redan var bäst i världen. Franck Nivard avancerade resolut sin stridsvagn framåt via spåren för att efter halva distansen överta täten från Timoko. Efter den manövern var loppet över, skulle det visa sig. Genom sista sväng satt Nivard med ”ett ton” i tömmarna, kastade konstant blickar över axeln som för att säga: ”kom ni bara”. Men ingen kom. In på upploppet lade Bold Eagle in en extra växel, sprintade undan i oberörd stil och klev definitivt upp på tronen som Frankrikes (och kanske världens) bästa travare. Segertiden 1.11,4 passerade det tidigare löpningsrekordet med en halv sekund. Den outröttlige Timoko gick fortsatt starkt från rygg på vinnaren och tog hand om andrapriset i kampen mot den härligt avslutande Oasis Bi.

2015: Up And Quick – Jean-Michel Bazire
Segertid: 1.12,2, Tränare: Franck Leblanc
2:a Voltigeur de Myrt 3:a Timoko

Revanschen skulle inte vänta på sig för Up And Quick. Nu som sjuåring stod han på sin karriärs topp och var den givna favoriten att vinna. Svenskarnas hopp sattes bland annat till Mosaique Face som med Pierre Vercruysse i vagnen direkt satte iväg mot ledningen för att sätta upp ett stenhårt tempo. Jean-Michel Bazire, som var ute efter sin tredje PdA-seger tog det dock kallt och lät Up And Quick säkert få arbeta sig fram som första häst i andraspår för att skugga den rusande ledaren. När så Mosaique Face blev nödd att kasta handduken i sista sväng, satte Bazire in den avgörande stöten. Up And Quick forsade mot spets, gick undan några längder och hade på några få steg avgjort. Segern var hemma. Bakom avslutade 100-oddsaren Voltigeur de Myrt strålande och höll i kampen om andrapris undan för Timoko, utrustad med Björn Goop i sulkyn. Den unge Gabriele Gelormini blev så lycklig över sitt silver att hans ”segergest” överglänste vinnarens.

2014: Maharajah – Örjan Kihlström
Segertid: 1.13,3, Tränare: Stefan Hultman
2:a Up And Quick 3:a Yarrah Boko

Ett starkt minne för de svenskar som fanns på plats. Maharajah gjorde sin fjärde raka start i PdA och efter att haft stora förväntningar på sig de tidigare tre åren, slog den nu nioårige fajtern ur underläge den här gången. Egentligen var det inte så många som trodde att han ”hade det” fortfarande, men Stefan Hultman hade satt stallets kronjuvel i bästa skick och Örjan Kihlström såg till att köra ett så perfekt lopp som det var möjligt. ”Marre” var redo för sin karriärs sista stora kraftansträngning, att ta slutlig revansch på Vincennes. Kihlström körde till tidigt, men bara för att släppa till Up And Quick som gjorts till favorit före den dubble mästare Ready Cash som fick gå fram i dödens. Det blev till en perfekt lösning för svensken, för när Ready Cash som slagen felade ur sista sväng och ledaren gasade undan kom luckan. Det här var ögonblicket Maharajah hade väntat på genom hela karriären, på starka klev han förbi Up And Quick i spurten, en lerig Kihlström sträckte körspöet i luften och svenskarna på läktaren exploderade.

(Foton: ALN).