Kan monté vara modellen för Carabinieri? Efter att ha varit stark tvåa under sadel i Paris på söndagen figurerar den svenska hästen nu i anmälningslistorna till Prix de Cornulier.

I Grupp 3-loppet Prix Djérid (40 500 euro) på söndagen gjorde Peter Untersteiner-tränade Carabinieri debut i monté. Det resulterade i en mersmakande andraplats när han med Franck Nivard i sadeln följde ledande favoriten Boss de Meleuc i rygg för att bli tvåa på 1.13,6/2200 meter över Vincennes lilla bana (se loppet här). Redan till den här helgen kan betydligt större uppgifter vänta för den svenske åttaåringen.

När anmälningstiden till Prix de Cornulier, montésportens största slag, gick ut på måndag förmiddag var Carabinieri en av de totalt 22 anmälda hästarna. Med cirka 5,3 miljoner kronor på kontot kommer Carabinieri att ha en säker plats i loppet, om man önskar att starta.

De i övrigt hetaste namnen inför Prix de Cornulier som avgörs på söndag den 20 februari, är förra årets vinnare Traders, de två senaste årens bronsmedaljör Bilibili som kommer från seger i genrepet Prix du Calvados samt Briac Dark. Den senare, som varit femma i Prix d’Amérique två år i rad, gjorde också positivt debut under sadel som trea. Den samlade prissumman i Prix de Cornulier uppgår till 650 000 euro och startlistan blir definitiv på torsdag. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Gulddivisionen utan Propulsion – men med Piraten

Gulddivisionen utan Propulsion – men med Piraten

Ingen Propulsion med i startlistan till Gulddivisionen på Solvalla den här lördagen, men publiken får ändå se en spännande match mellan bland andra On Track Piraten och Zenit Brick.

Tidigare har tränaren Daniel Redén menat att lördagens Gulddivisionen, även Bulwarks lopp, på Solvalla var ett tänkbar genrep inför en eventuell start i Prix d’Amérique för Propulsion. Men så blir det inte – Propulsion finns inte med i den definitiva startlistan och kommer i så fall att gå direkt mot Paris om man väljer att starta i loppet den 27 januari.

Gulddivisionen får dock se ett trevligt fält ändå. On Track Piraten, som var hästen som besegrade just Propulsion senast, gör årets första start i jakt på nya STL-segrar och han möter Zenit Brick. Timo Nurmos åttaåring har inlett vintern starkt och redan hunnit med tre segrar i högsta klassen sedan i november, senast på Bergsåker. Intressant debut i klassen gör också Disco Volante. (Foto: ALN).

Här är startlistan:

2140 auto

1 Sir Q.C. – Jorma Kontio
2 Zenit Brick – Mika Forss
3 Archangel Am – Adrian Kolgjini
4 Disco Volante – Ulf Ohlsson
5 Elian Web – Ville Karhulahti
6 West Wing – Rikard N Skoglund
7 Sorbet – Örjan Kihlström
8 On Track Piraten – Hans R Strömberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Eskilstuna
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Eskilstuna

Måndag: V64-tips till Eskilstuna

V64 Eskilstuna 14 januari

Omgången: Eskilstuna, eller Sundbyholmstravet, kör veckans första V64. Det är typisk vinteromgång utan större klass på loppen, men jag har letat upp en mycket spelintressant spik!.

Spiken: 1 Wake Up America (V64-1) är loppets roliga speldrag och som strecken sitter är det givet för mig att chansspika till under 10%!

Utgångarna: 2 Guilty Pleasure (V64-2) tror jag sticker till ledningen för Kontio, och sedan ska han kunna styra hem ett dåligt lopp med för stor favorit.
6 Blytung Am (V64-6) var bra vid överlägsen seger och han sticker ut i loppet tycker jag.

V64-förslaget är på 2016 kronor (V6).

1 Wake Up America (2-6)
2/ 1-3-6-7 (4-5)
2-11-5-11-4-3-1-9-7 (12-6)
5-2-6-1 (9-8)
10-1-12-11 (5-2)
6/ 7-12-11-5-2-8-4-9 (3-1)

1x1x9x4x4x9 = 1296 kr
1x5x9x4x4x1 = 720 kr

DD-förslaget på 1.000 kronor:

10 – 6 x 700 kr
11,12 – 6 x 150 kr

V64-1

A: 1 B: 6-4-8-9 C: 3-2-7-5

Spetsstrid: Wake Up America är spetshästen i mina ögon med endast två på start och nu bör man testa där.

Loppanalys: Rutinerade guldhästar ska till 20 meter, och det är ett lurigt lopp då man ska gissa formen på dessa gamla rävar. 

Första starten på tio månader gör 6 Kadett C.D. och han är otroligt svårbedömd med tanke på det och att det är Isabella Bergh i vagnen. Han gjorde fem starter i vintras och var ute mot bra hästar och tog hem ett andrapris som bäst, bakom en viss Zenit Brick. Han kanske helt enkelt är för bra på ren hårdhet och han har segrat 6 av 10 gånger efter längre vila, men det är inget jag vill gissa på, dessutom lite dunkel form på Berghs hästar i Sverige. Samt spår 4 i volten på 1640 meter.

Draget är helt klart 1 Wake Up America som känns stekhet på spets och kort distans till en bit under 10% vid publicering! Gav upp i senaste spetsloppet och har inte körts där på länge, men före det tog han flera spetssegrar (tre närmare bestämt). Kanske får hållas som man vill där framme då de mer betrodda har tillägg och är inga som vill göra allt grovjobb längre? Han har visat smygform senaste loppen och det är en riktigt spelintressant chansspik!

4 Highspeed Call gav upp mentalt senast menar Pettersson då han inte gillar tunga/dåliga banor. Före det har han visat nyttig form och gick inte tom i guldloppet Lionel vann näst senast som låg utanför V75. 

V64-2

A: 2 B: 1-3-6-7 C: 4-5

Spetsstrid: Guilty Pleasure har varit bra med i Finland och var snabb i volt senast och jag tror att Jorma kör till ledningen och stannar där. Invändigt tror jag inte favoriten är snabb nog, men utmana kommer Bear My Dream att göra som varit snabb utan att spetsa med några framspår.

Loppanalys: Oerhört ihåligt lopp där 1 Why Not Blanche är storfavorit. Hästen har inlett bra, och kördes offensivt till ledningen efter en bit senast. Såg ut att ha loppet i sin hand, men kusken spräckte fältet i slutsvängen och man blev nedspeedade. Trampade sig tydligen efter det, men det verkar okej. Jag tror inte man håller upp någon ledningen, sedan tror Jörgen att han får överta – men det hoppas jag inte blir fallet och spelar utgång emot. Det är ju trots allt så att Jörgen inte vinner lopp varje dag heller och som favorit är värdet lågt.

Finske 2 Guilty Pleasure var snabb senast och spetsade, men kunde inte stå emot en fin häst som gått med bakom i Enrico Trot. Ändå fullgod insats, för den han fick ge sig mot är bra. Jag har kollat hästen från Finland och han öppnar rätt bra, och med Jorma och perfekt spår ser jag det som spets. Sedan är inte Jorma den som släpper ledningen i första taget, inte till sämre kusk i varje fall och det vore nog vettigt att ha favoriten på utsidan. Utgång.

3 Bear My Dream utmanar om ledningen och kan vara vinnaren, inte minst om den taktiken lyckas. Betalar även för 6 Metallica I.R. som var positiv senast då man kom fram invändigt till slut och kan skrälla och ta första segern.

V64-3
A: 2-11-5 B: 11-4-3-1-9-7 C: 12-6-8-10

Spetsstrid: Lurigt bland dåliga hästar och med lärlingar. Felfri No April Fool är tänkbar i både första- och andraläget. Annars är det lite av att kasta pil…

Loppanalys: 5 No April Fool är favorit l lärlingsloppet och fartmässigt är han klart bäst, för det är lite konstigt att han inte vann lopp under 2018. Flera gånger spurtade han riktigt bra, bland annat flög han fram upploppet ner som knappt slagen av Roofparty i våras, och var trea bakom kapabla Caligula höstas då han åter gick bra. Han gjorde det bra efter att ha tappat mark på galopp i första kurvan senast, och sköter han sig hela loppet är det bra segerchans och han är alltså bäst, MEN det är en knepig häst och han är ute för lärling över stressiga 1640 meter och här spelas för skräll.

Tipset till 2 St No More War som speedade till seger i samma lopp som favoriten var med i senast och det var bra intryck då. Hängde med okej senast, men det var inte jättebra rapporter då och jag tror på bättre insats nu och Tom Fromell är nog trots allt lite kuskplus. Chanstippas med bra läge.

En annan skräll jag varnar för är 11 Edwin Henna som gjorde comeback senast i första starten sedan augusti. Fick visserligen fint lopp i ledarryggen, men sättet han följde i rygg på Mex Första och mer eller mindre knuffade den i mål gillade jag. Inte minst som han skulle vara tunt jobbad och verkligen behöva loppet.

V64-4

A: 5 B: 2-6-1-9-8-7 C: 3-11-4-12

Spetsstrid: Exit Angot är inte osnabb, och går bra i spets och då man står ensam på start hoppas jag att Lars kör från ledningen så länge lampan lyser. Dock risk för favoritsläpp…

Loppanalys: Ny storfavorit för Jörgen S Eriksson och visst står 5 Global Tailwind för klassen i gänget. Jag vill ändå gardera då han har 50% av spelet på sig, och han ska ut i V75-final efter detta så han kanske inte är helt på topp redan nu. Man växlar ner från jänkarvagn till vanlig vagn, inga plus det heller även om han vann med vanlig vagn näst senast. Kan han forceras till ledningen så vinner han säkert, men det är värde i att gardera då alla andra rensar duktigt! Från ledningen har han segrat 5/9 försök och har även två andrapris.

Jag tar chansen och betalar för ytterligare tre med chans. 2 Alexander U.R. räcker inte riktigt då man spänner bågen mot V75, men i vanliga lopp duger han bättre. Senast höll han positivt i spåren sista varvet där duktige Perfect King vann.

6 Vidivici C.C. har form för att vinna då han gått starkt i monté där de tre senaste vinsterna är tagna. Gick bra för sulky senast som tvåa och har chans.

1 Exit Angot trodde jag skulle bli bättre under förra året då jag gillade hur han borrade ner sig vid segern i somras och vann från dödens. Efter det blev det tre raka nollor, men senast visade han lite form igen då jag hade 13 sista 700 på honom i spåren och han höll bra. Kul uppgift då han är ensam på start och bord eköras i spets där han har segrar båda försöken.

V64-5

A: 10 B: 1-12-11 C: 5-2-8-4-3-6-9-7

Spetsstrid: Syria A.T. öppnade bra senast och var näst snabbast, men Valsa Lavec flög förbi. Möter snabba hästar nu med, felfri Lotusathena är snabb och Min Stormvind är riktigt snabb och borde blåsa förbi favoriten. Även Smile of Mine är snabb i benen och borde laddas.

Loppanalys: 1 Syria A.T. är megafavorit spelad till runt 60% av insatserna, och hon är bra. Senast var hon chanslös att svara Valsa Lavec från start, fick knalla i dödens på denne och höll bra som tvåa och försökte verkligen gå i närkamp. Håller hon ledningen är det säkert över, men det är alltid lurigt med spår 1 bakom bilen på jättefavoriter och värdet ligger i att hon bränner. Lennartsson har jättefin stallform, men det är brutalt överspelad favorit trots allt mot flera startsnabba hästar.

En häst sticker ut bakom och det är 10 Saga Doc som det blev helgalet för senast då hon hängde i tredjespår hela loppet på V75 och det gick såklart inte. Nu får hon Oskar J Andersson bakom och det är kraftigt kuskplus i min bok och hon känns klart aktuell. Hon har visat form länge, och spurtade piggt näst senast och har två snabba startryggar och kan rinna igenom bra för vass kusk. Intressant och klart mest DD-spel med henne!

Jag betalar för 12 Ultimate Goal som är en fin typ och det är spännande debut i ny regi hos Kylin-Blom och Emilia Leo är bra kusk. Även streck för ”ospelade” 11 Even Smaller Plum som hoppade senast, men kommer fälla många med rygglopp.

V64-6

A: 6 B: 7-12-11-5-2-8-4-9 C: 3-1-10

Spetsstrid: Oneofthosedays är snabb och brukar laddas iväg. Blytung Am, Simb Murdoch och Balto d’Huon är alla snabba och det kommer gå undan mot första kurvan!

Loppanalys: 6 Blytung Am är min vinnare i jämnspelat lopp och som strecken sitter väljer jag att spika honom på DD och spela utgång på V64. Han var inte frisk i debuten för Nicklas Westerholm, och var borta några månader. Gjorde comeback senast och övertygade så smått även om det var i uppsamlingslopp. Öppnade snabbt från bakspår bakom bilen och kördes till spets redan i första sväng, och sedan stack han undan på bra vis upploppet ner och lämnade övriga långt bakom sig. Det är klart uppåtform hos Westerholm nu är känslan efter ett struligt 2018 och detta kan vara ny vinnare från stallet! Öppnar bra, och kör säkert om ledningen. Från spets har han varit 2-1-1-1 på fyra försök.

5 Deux En Un är favoritspelad, men det känns inte korrekt. Hästen har haft svårt att orka hela loppen, och även om det blev seger senast så var det otroligt bra klaff den gången. Brutalt överspelad och rankas ner!

Comeback gör 11 Gogo di Quattro då han varit ifrån efter att han inte var som bäst senast då han hoppade 750 kvar. Det finns bra fart i hästen som sprang 14,4 som tvåa näst senast och det räcker bra här. Vann enda gången man testade 1640 meter kan nämnas, efter lugn start.

Ganska mycket spel är det även på 7 Simb Murdoch som kommer från tre raka starter på V75 och senast var han positiv tvåa efter ett inte alltför snällt upplägg. Han är startsnabb och skulle ledningen nås kan det vara svårt att slå honom och jag lägger tvåa.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Hästgalan: Björn Goop har chans på två titlar
Nästa nyhet
Hästgalan: Björn Goop har chans på två titlar

Hästgalan: Björn Goop har chans på två titlar

Björn Goop är nominerad till Jerringpriset – och har också möjlighet att ta hem både Årets tränare och Årets kusk. Här nomineringarna till de två sista klasserna i Hästgalan.

På söndagen meddelade Svenska Hästsportjournalisters klubb (SHK) kandidaterna för de två sista kategorierna till Hästgalan den 8 februari. Björn Goop finns bland de som är nominerade i både Årets kusk och Årets tränare.

I kampen om titeln Årets tränare står PdA-vinnaren Timo Nurmos, Elitlopps-tränaren Jerry Riordan och succémannen Daniel Redén för motståndet. Bland de som kan utses till Årets kusk finns förutom Björn Goop också Örjan Kihlström som slog nytt vinstrekord, landets segerrikaste kusk Ulf Ohlsson samt Carl Johan Jepson som under året tagit klivet in bland de allra största.

Här är de nominerade:

Årets tränare:
Björn Goop
Timo Nurmos
Daniel Redén
Jerry Riordan

Årets kusk:
Björn Goop
Carl Johan Jepson
Örjan Kihlström
Ulf Ohlsson

Läs även: Årets Häst – de nominerade – så röstar du
Läs även: Hästgalan: Nomineringar klara i sju kategorier

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Prix de Belgique: Bird Parker när Bélina diskades
Nästa nyhet
Prix de Belgique: Bird Parker när Bélina diskades

Prix de Belgique: Bird Parker när Bélina diskades

Favoriten Bélina Josselyn var först i mål men snart kom domarnas besked om diskning. För andra året i rad stod Bird Parker som vinnare i Prix de Belgique efter en dramatisk upplösning.

Jean-Michel Bazire hade laddat sitt toppsto Bélina Josselyn för seger i söndagens genrep i Paris, det sista B-loppet Prix de Belgique. Fuxstoet som varit tvåa och fyra i de senaste upplagorna av Prix d’Amérique passerade också mållinjen först men efter en ”enquete” kom domarnas besked – Bélina Josselyn diskades på grund av en trängning strax före upploppet. I stället var det Philippe Allaires hedersman Bird Parker körd av Jean-Philippe Monclin, som precis som i fjol stod som vinnare av Prix de Belgique.

Hur kördes då loppet? Jo, Cash Gamble tog tidigt spets men snart sände David Thomain fram Carat Williams för att ta över täten efter cirka 800 meter. Bazire lät dock inte vila på hanen länge utan var direkt framme för att kort senare överta. Första 1350 avverkades efter 12,6 och med favoriten Bélina Josselyn i ledningen såg loppet låst ut. Fast mitt på den bortre långsidan bytte Bird Parker tredje utvändigt mot tredjespår och sändes kraftigt framåt mot ledarinnan och kunde klämma sig före Bélina Josselyn för att gå in i den sista svängen i spets.

Vid utgången av sista sväng inträffade situationen som avgjorde loppet. Jean-Michel Bazire trängde sig ut mot den utvändige Valko Jenilat som galopperade. Bélina Josselyn kopplade ett säkert grepp om Bird Parker, såg lysande fin ut för dagen och gick över mål som etta – men det var alltså en seger som man inte fick behålla. Bird Parker korades till vinnare på segertiden 1.13,2/2850 meter, två tiondelar från löpningsrekordet.

Gladast på Vincennes var dock Junior Guelpa som bakom egentränade Bahia Quesnot som avslutade starkt och knep vad som efter diskningen därmed blev ett andrapris och en plats bland de arton i Prix d’Amérique om två veckor. Trea slutade således Carat Williams som här också fick en PdA-plats garanterad efter flera fina insatser i de tidigare B-loppen. Båda klockades till 1.13,3.

Readly Express då? Björn Goop tog en mycket lugn start med PdA-mästaren som inledde loppet som sista häst. Readly Express fick emellertid följa med i ryggar i tredjespår in genom den sista svängen och sändes ut i fjärdespår över upploppet. Det svenska hoppet avslutade bra utan att vara nära segerstriden och slutade som femma på tiden 1.13,4 på linje med fyran, Critérium Continental-vinnaren Eridan.

Day or Night In började loppet invändigt långt bak i kön men lotsades ut i rygg på Readly Express genom sista sväng. Johan Untersteiners häst sändes på i vida spår in mot upploppet men svarade med en galopp med diskning som följd. Svenskägde Cash Gamble hamnade allt eftersom längre bak i fältet och kom i mål på tionde plats. (Foton: ALN).

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Pigg Dante Boko var ohotad från ledningen

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson