Favoriten Bélina Josselyn var först i mål men snart kom domarnas besked om diskning. För andra året i rad stod Bird Parker som vinnare i Prix de Belgique efter en dramatisk upplösning.

Jean-Michel Bazire hade laddat sitt toppsto Bélina Josselyn för seger i söndagens genrep i Paris, det sista B-loppet Prix de Belgique. Fuxstoet som varit tvåa och fyra i de senaste upplagorna av Prix d’Amérique passerade också mållinjen först men efter en ”enquete” kom domarnas besked – Bélina Josselyn diskades på grund av en trängning strax före upploppet. I stället var det Philippe Allaires hedersman Bird Parker körd av Jean-Philippe Monclin, som precis som i fjol stod som vinnare av Prix de Belgique.

Hur kördes då loppet? Jo, Cash Gamble tog tidigt spets men snart sände David Thomain fram Carat Williams för att ta över täten efter cirka 800 meter. Bazire lät dock inte vila på hanen länge utan var direkt framme för att kort senare överta. Första 1350 avverkades efter 12,6 och med favoriten Bélina Josselyn i ledningen såg loppet låst ut. Fast mitt på den bortre långsidan bytte Bird Parker tredje utvändigt mot tredjespår och sändes kraftigt framåt mot ledarinnan och kunde klämma sig före Bélina Josselyn för att gå in i den sista svängen i spets.

Vid utgången av sista sväng inträffade situationen som avgjorde loppet. Jean-Michel Bazire trängde sig ut mot den utvändige Valko Jenilat som galopperade. Bélina Josselyn kopplade ett säkert grepp om Bird Parker, såg lysande fin ut för dagen och gick över mål som etta – men det var alltså en seger som man inte fick behålla. Bird Parker korades till vinnare på segertiden 1.13,2/2850 meter, två tiondelar från löpningsrekordet.

Gladast på Vincennes var dock Junior Guelpa som bakom egentränade Bahia Quesnot som avslutade starkt och knep vad som efter diskningen därmed blev ett andrapris och en plats bland de arton i Prix d’Amérique om två veckor. Trea slutade således Carat Williams som här också fick en PdA-plats garanterad efter flera fina insatser i de tidigare B-loppen. Båda klockades till 1.13,3.

Readly Express då? Björn Goop tog en mycket lugn start med PdA-mästaren som inledde loppet som sista häst. Readly Express fick emellertid följa med i ryggar i tredjespår in genom den sista svängen och sändes ut i fjärdespår över upploppet. Det svenska hoppet avslutade bra utan att vara nära segerstriden och slutade som femma på tiden 1.13,4 på linje med fyran, Critérium Continental-vinnaren Eridan.

Day or Night In började loppet invändigt långt bak i kön men lotsades ut i rygg på Readly Express genom sista sväng. Johan Untersteiners häst sändes på i vida spår in mot upploppet men svarade med en galopp med diskning som följd. Svenskägde Cash Gamble hamnade allt eftersom längre bak i fältet och kom i mål på tionde plats. (Foton: ALN).

Du kan se loppet här.