Nio år gammal men fortfarande på segerhumör. Dante Boko blixtrade till spets och gjorde processen kort med motståndet i Arvid Stjernswärds Minne på hemmabanan Jägersro.

Han börjar bli lite till åren nu Dante Boko, men nioåringen med över åtta miljoner kronor på kontot gav ett riktigt piggt intryck när han lattjade med mot-ståndet i lördagens huvud-lopp Arvid Stjernswärds Minne på hemmaovalen Jägersro. En skön seger för Kolgjini och ett fint avslut för skötaren Linda Sundberg som nu ska sluta i stallet.

– Det är en häst som betytt mycket för oss. Han närmar sig hundra starter nu, men han gillar det fortfarande. Samtidigt är det blandade känslor i dag, det här var sista starten han gjorde för Linda, hon har varit hos oss i elva år och det är nog nittio procent hennes förtjänst att den här gamle valack-en är i det här skicket, menade Adrian Kolgjini i ATG Live.

Dante Boko var riktigt laddad då bilen släppte gänget, smackade direkt till spets men behövde heller inte förta sig för att komma dit; 13,5 första 500 visade klockorna. Därmed var halva segern redan i hamn för hemmahästen och när tempot skärpets över sista bortre visade det sig strax att det här racet redan var avgjort. Shadow Gar kom men en fin slutrökare, men utgjorde inget hot mot Dante Boko som passerade mållinjen på 1.12,1a/1640 för att därmed utöka segerkontot med 200 000 kronor. Timone Ek var hårt betrodd i debuten för Jerry Riordan men kom aldrig riktigt in i matchen, inte heller danske Elitlopps-finalisten Takethem eller tufft streckade Turno di Azzurra.

*****

*Helena Burmans Dolan Spring hade inte startat på några veckor men den klassige valacken hade ändå styrka för att infria favoritskapet i Bronsdivisionen. Dolan Spring lyckades hålla upp ledningen och fick sedan anföra loppet ohindrad. Via ett litet ryck ur sista sväng var saken också avgjord – för Stefan Söderkvist gick sjuåringen säkert undan sista biten till seger på 1.14,8/2140.

*Joakim Lövgrens elegante Sevilla blev spelarnas val i stayerloppet och den tuffe Ready Cash-sonen såg också till att hemföra segern. Lövgren lotsade fram sin häst perfekt i andra paret utvändigt för att med varvet från mål snabbt sända fram för att överta ledningen. Sevilla drog hårt över sista bortre och var i loppets slutskede aldrig särskilt hotad. 1.16,4 på 3160 meter visade klockorna.

*Peter Untersteiner är en ofta sedd gäst i Jägersros vinnarcirkel och i stoloppet var det dags igen. Segervapnet var tyskan Ofelia O.E. som här ökade på sin segerrad till tre raka. Ofelia O.E. hittade från sitt innerspår ut i tredje utvändigt, följde i ryggar 800 kvar och satte in sin egen attack in mot den sista svängen. Love You-dottern kopplade ett säkert grepp och höll undan för sista uppvaktningen på 1.14,7a/2140 meter.

*För sin tränare René Jonassen har femårige Cody segrat flitigt i Danmark och i Klass 2 visade valacken att han räcker långt även i svensk rikstoto. Cody fick kliva fram för att syna dödens utanpå favoriten Callipygian som gasat till spets ur första svängen. Den uppgiften var dock inte övermäktig för den dansk-tränade hästen – som säkert slog klorna i ledaren till slut. 1.13,4a/1640 var en fin notering på det plaskiga underlaget.

*Välförtjänt vinnare i Silver-divisionen. Roger Perssons härlige Västerbo Exact drog programenligt direkt till spets och efter drygt 700 meter avverkade fick man loppets tunga favorit Olle Rolls utanpå sig. Den senare såg ut att ha ett litet grepp i sista sväng, men ledaren hade mer att ge sista biten. För Thomas Uhrberg sträckte Västerbo Exact på sig över upploppet, avfärdade favoriten och vann slutligen säkert på 1.13,3a full distans.

*Jocke Lövgren var i stöten – andra segern kom i avslutande Klass 1. Med Staro Leonardo kom han till piken men valde att överlämna när Conrad Lugauer sände Harran Boko framåt efter ett halv-varv. Den senare såg ut att ha händelserna under kontroll när man travade genom sista sväng, men luckan kom i god tid från vinnarhålet och sista biten var Staro Leonardo den starkaste. Lätt till slut på 1.14,0 över 2140 meter. Dubbla galopper blev det tyvärr för favoriten Da Pepperboy. (Foton: ALN).