Bara två veckor återstår till Prix d’Amérique. Den regerande mästaren Readly Express är en av hästarna som finns med i det sista testet Prix de Belgique på Vincennes i helgen.

Fjorton hästar finns med i den slutliga startlistan till Prix de Belgique som blev definitiv på torsdagen. Som i de tidigare tre B-loppen är det, förutom 49 500 euro till vinnaren, tre biljetter till Prix d’Amérique på spel. Loppet är det sista gen-repet inför den stora dansen på Vincennes om två veckor och merparten av söndagens startfält har redan en PdA-plats säkrad.

En av dem är Readly Express. Timo Nurmos regerande PdA-champion återkom senast efter en paus och var då stark tvåa i Prix de Bourgogne men fick se sig slagen i spurten av Bold Eagle. För svensken, körd av Björn Goop, väntar här alltså ytterligare ett lopp för att sätta hästen i toppform till Prix d’Amérique. Två svenskhästar till provar lyckan i Prix de Belgique; Johan Untersteiner-tränade Day or Night In samt den av Philippe Billard tränade, svenskägde Cash Gamble.

Bland Readly Express huvudkonkurrenter räknas förstås Bird Parker, som varit trea i de båda första B-loppen och Jean-Michel Bazires toppkandidat stoet Bélina Josselyn som redan har en plats klar. Det har också stallets andra häst Davidson du Pont samt Prix du Bourbonnais-ettan Délia du Pommereux.

Bold Eagle finns inte med i Prix de Belgique, den stora franska stjärnan laddar upp inför sitt fjärde raka Prix d’Amérique på hemmaplan efter segern senast. Tränaren Sébastien Guarato är dock rikligt representerad och selar ut en kvartett i söndagens race. Critérium Continental-vinnaren Eridan får sällskap av form-starke Carat Williams samt Valko Jenilat och hedersstoet Billie de Montfort. (Foton: ALN).

Här är startlistan:

2850 volt

1 Day or Night In – Matthieu Abrivard
2 Bahia Quesnot – Junior Guelpa
3 Eridan – Eric Raffin
4 Cash Gamble – Franck Nivard
5 Davidson du Pont – Franck Ouvrie
6 Délia du Pommereux – Damien Bonne
7 Charly du Noyer – Yoann Lebourgeois
8 Uza Josselyn – Gabriele Gelormini
9 Carat Williams – David Thomain
10 Valko Jenilat – Francois Lagadeuc
11 Bélina Josselyn – Jean-Michel Bazire
12 Billie de Montfort – Pierre-Yves Verva
13 Readly Express – Björn Goop
14 Bird Parker – Jean-Philippe Monclin

Senaste vinnarna:

2018: Bird Parker – Jean-Philippe Monclin
2017: Briac Dark – David Thomain
2016: Bold Eagle – Franck Nivard
2015: Uhlan du Val – Céderic Mégissier
2014: Yarrah Boko – Pierre Vercruysse

Vägen till Prix d’Amérique:

18 november: Prix de Bretagne (Davidson du Pont)
9 december: Prix du Bourbonnais (Délia du Pommereux)
23 december: Critérium Continental (Eridan)
23 december: Prix Ténor de Baune (Looking Superb)
30 december: Prix de Bourgogne (Bold Eagle)
13 januari: Prix de Belgique (1-3 till PdA)
27 januari: Prix d’Amérique

Läs även: Prix de Bretagne: Davidson du Pont starkast
Läs även: Bold Eagle sexa – Délia du Pommereux vass
Läs även: Stor norsk glädje – Looking Superb till PdA
Läs även: Han är tillbaka – Bold Eagle i Prix de Bourgogne
Läs även: PdA: Hästarna som är klara – och de som vill in