På söndag körs Prix de Belgique, det sista B-loppet. Sedan ska startfältet till Prix d’Amérique två veckor senare bli klart. Vi listar vilka hästar som redan är klara och vilka som kan tillkomma.

Inför söndagens Prix de Belgique som är det sista loppet vilket kvalificerar till Prix d’Amérique är nio av arton platser redan belagda. I praktiken kan tre nya hästar bli klara efter söndagens uppgörelse på Vincennes. Anmälan till Prix d’Amérique stängs åtta dagar senare, den 21 januari, och startlistan blir definitiv följande torsdag. Vi går igenom vilka hästar som redan är PdA-säkra – och vilka som står på tur för att få en av de åtråvärda platserna i världens tuffaste travlopp.

Prix de Bretagne:
Davidson du Pont
Délia du Pommereux
Bird Parker

Bazires sexårige (då femårige) Davidson du Pont vann det första B-loppet och kvalificerade sig direkt. Har därefter varit tvåa i Prix Ténor de Baune och målet har sedan länge varit PdA. Ska starta i Prix de Belgique på söndag. Sexåriga Délia du Pommereux blev PdA-klar som tvåa och följde upp med att också vinna Prix du Bourbonnais för att galoppera i Prix Ténor de Baune. Har tillhört kullens bästa ston och ska slipa formen på söndag.

Prix du Bourbonnais:
Délia du Pommereux
Bélina Josselyn
Bird Parker

Bélina Josselyn, tvåa och fyra i PdA senaste åren, spurtade in som tvåa och gav där ett formbesked. Gick starkt i skymundan i Prix de Bourgogne och är anmäld till Prix de Belgique. Räknas som en av förhandsfavoriterna i PdA. Bird Parker har varit trea i de två första B-loppen och är med 20 miljoner på kontot given i vad som blir hästens fjärde raka Prix d’Amérique.

Prix de Bourgogne:
Bold Eagle
Readly Express
Uza Josselyn

Bold Eagle slog till med seger i Prix de Bourgogne och visade formen igen efter två tunga förluster i de första B-loppen. Kommer göra sin fjärde raka PdA-start och ska inte tävla innan det. Readly Express är titelförsvarare i PdA och var som tvåa mycket positiv efter ett uppehåll. Startar troligen i Prix de Belgique, men är oavsett förstås given i startlistan. Uza Josselyn säkrade PdA-plats som trea och är anmäld till söndagens sista B-lopp.

Prix de Ténor de Baune och Critérium Continental:
Looking Superb
Eridan

Norske nyblivne sexåringen Looking Superb vann Prix Ténor de Baune och ordnade därmed en given plats i Prix d’Amérique. Tränaren Jean-Michel Bazire har tydligt deklarerat att man avser starta i PdA men hästen galopperade från start i genrepet förra helgen. Stora fyraåringsloppet Critérium Continental ger en PdA-plats och segern bärgades av Eridan, tränad av Sébastien Guarato. Eridan aviserar en start i Prix de Belgique vilket också antyder att man ämnar gå ut i Prix d’Amérique.

Andra tänkbara Prix d’Amérique-hästar:

Propulsion (ca 27,7 milj.)har som uttalat mål en ny start i PdA och har efter sin sagolika säsong hållits som en av de hetaste vinnarkandidaterna. Är på prissumma given i loppet men har varit sjuk efter senaste starten som tvåa. Rapporterna är dock positiva, beslut om start tas senare. Lionel (ca 16,7 milj.)är på intjänade pengar också klar för PdA men insatsen i helgen som gick lämnade frågetecken. Carat Williams (ca 10 milj) har gått starkt i samtliga B-lopp men inte fått en säker plats, kan ta den på söndag. Lär oavsett vilket vara med. Valko Jenilat (ca 13 milj.) var med i PdA i fjol och borde ha en plats klar om man så önskar sett till prissumma, startar i Prix de Belgique. Billie de Montfort har tjänat drygt 18 miljoner och är given i PdA om man anmäler, startar i Prix de Belgique. Timone Ek (ca 12 milj.) har nämnts ha PdA i sikte, kan ge ett besked efter starten på Jägersro i helgen. Urlo dei Venti (ca 10 milj.) siktades mot Paris men efter en plattmatch hemma i Italien i söndags är det i dagsläget osäkert. Traders (ca 13 milj.) ska ut i Prix de Cornulier veckan före där han är titelförsvarare. Tränaren har menat att man också ska starta i PdA, en plats där borde i så fall vara gjuten. Briac Dark (ca 8,5 milj) har slutat femma i PdA de två senaste åren men har inte kvalat in i år och är inte helt säker att komma med. Kan bli aktuell även för Prix de Cornulier. Charly du Noyer (ca 9 milj) var med i PdA i fjol men ännu inte visat toppformen den här säsongen, anmäld till Prix de Belgique. Cash Gamble (ca 7 milj) har galopperat oturligt i två B-lopp men gör kanske ett nytt försök att kvala in på söndag.

Läs även: Davidson du Pont starkast – Bold Eagle föll
Läs även: Bold Eagle sexa – Delia du Pommereux vass
Läs även: Stor norsk glädje – Looking Super PdA-klar
Läs även: Han är tillbaka – Bold Eagle i Prix de Bourgogne