Nej, Bold Eagle är inte uträknad. Det var lika lättade som glada miner hos Sébastien Guarato sedan den franske kejsaren slagit Readly Express i Prix de Bourgogne.

Det har onekligen sett tveksamt ut kring Bold Eagle i de två tidigare B-loppen. Efter ett märkligt kört lopp som slutade i en sjätteplats i Prix du Bourbonnais senast var det ovisst var den franske fantomen egentligen stod inför söndagens viktiga genrep i Prix de Bourgogne. Men efter att ha släppt spets till Readly Express kunde ”Örnen” flyga lägst igen över upploppet. Den dubble PdA-mästaren visade att han nog är med i striden även den sista söndagen i januari.

Loppet handlade på förhand mycket om Readly Express och Bold Eagle och de båda kom också att ikläda sig huvudrollerna i loppet. Franck Nivard sände iväg Bold Eagle rejält från start och han kom också till spets in mot första kurvan. Björn Goop landade först i andraspår med Readly Express, men efter att ledaren öppnat första 600 efter 1.09 tryckte det svenska ekipaget på ordentligt. Nivard fann det för gott att släppa och Readly Express hade nu övertagit för att passera första 1100 efter underkant 1.11.

Nu blev det i stället Carat Williams som fick syna dödens. Men Readly Express såg fortsatt stark ut i denna sin första start sedan SM-segern i oktober, när man travade genom sista sväng. Björn Goop kikade sig över axeln för att se var han hade motståndarna och när man äntrade upploppet kunde han notera att Bold Eagle hittat loss. Nivard drog ut ”Örnen” i tredjespår och fransmannen svarade med en hastig avslutning. Readly Express kämpade emot storstilat men kunde inte värja sig i den snabba avslutningen.

Bold Eagle gjorde som för två år sedan, vann Prix de Bourgogne. Den här gången på sluttiden 1.11,8a över 2100 meter. Segern var värd 54 000 euro. Franck Nivard unnade sig en segergest vid målgång och lättnaden var påtaglig hos tränaren Sébastien Guarato och Bold Eagles entourage. Enligt den plan som tidigare presenterats blir nästa start nu Prix d’Amérique, även om möjligheten finns att också starta i Prix de Belgique om två veckor.

Readly Express föll med flaggan i topp. Den regerande PdA-mästaren fick en tung väg fram mot täten, noterades som tvåa för en tiondel långsammare tid och lär nog ta ett rejält kliv fram mot titelförsvaret om en månad. Tredjepriset och därmed också en PdA-biljett norpade schweiziskan Uza Josselyn (12,0) som av Alexandre Abrivard kördes snyggt invändigt bakom toppduon. Carat Williams höll bra från dödens, men tappade aktionen något den sista biten för att bli fyra, på linje med Uza Josselyn. Femma i mål, med krafter kvar invändigt, slutade Briac Dark.

Jean-Michel Bazires hopp Bélina Josselyn hamnade långt bak, som femma i andraspår, följde i rygg genom sista sväng men blev utskjutsad i vida spår ur svängen. Avslutningen var dock rejäl och stoet visade fortsatt god form som sexa på 12,1. Bird Parker travade hela loppet invändigt och blev kvar där med vad som såg ut som en hel del krafter sparade. Loppets olycksfågel var svenskägde Cash Gamble som bjöds ett fint lopp i andra utvändigt men trampade upp i vagn ur sista sväng i ett läge som då såg ut som att han slogs om topplaceringarna. (Foton: ALN).

Du kan se loppet här.