Favoriten Nadal Broline orkade inte från spets i tufft tempo. Något som bäddade för Joakim Lövgrens fine Jairo att ta tredje raka segern i en händelserik final av Gulddivisionen på Solvalla.

Hur Gulddivisionens final, Gert Lindbergs lopp, skulle utvecklas på Solvalla under annandagen var det nog få som hade kalkylerat rätt. Men efter ett händelserikt race, var det något överraskande tyske Jairo som stod som segrare. Sjuåringen visade att han på allvar växt in i den högsta klassen när han härmed noterades för sin tredje raka seger, men kusken och tränaren kände sig aldrig särskilt segerviss.

– Han var egentligen inte i stöten i dag, jag hade inget att köra med under hela loppet och jag tycker inte travet flöt helt. Men det var naturligtvis bra att vinna, det är en helt underbar häst det här, menade Joakim Lövgren i ATG Live.

 Västerboonthenews var det som blixtrade till spets. Favoriten Nadal Broline var direkt framme för att försöka överta men fick pressa ned till 1.08/500 för att strax senare komma till täten. Efter 1.12 det första varvet tog Zenit Brick sats i spåren, men blev utsvarad av en stekhet Turno di Azzurra som tagit hand om dödens. Det tuffa tempot satte spår hos ledaren, Nadal Broline var tidigt ett slaget byte. Turno di Azzurra höll dock farten hela vägen berömvärt, men kunde inte värja sig till slut. Jairo hade kommit ut i andra utvändigt och fick full marschorder mitt i sista sväng – segergreppet kopplades knappt men säkert kort före mål. 1.12,6a/2140 visade klockan i loppet med ett förstapris på 400 000 kronor.

*****

*Double Exposure har varit huvudet högre i stoeliten i år och i Baroness Karsks lopp visade hon det stora kunnandet återigen. Det var dock stallkompisen In Toto Sund som fick anföra fältet med favoriten utvändigt om sig och efter 1.15 första varvet kanske man trodde att det skulle bli klurigt för Double Exposure att ta årets sjunde seger. Men nej, det var det inte. Örjan Kihlström hade full koll och måttade in en säker seger på 1.13,6a/2140. En dubbel för stall Redén.

– Det blev ju jättebra. De var ju grymma båda två, det är inte lätt att ha Double Exposure utvändigt om sig. Vi var ju inne på att starta henne i Frankrike, men nu fick det bli det här loppet i stället, så får vi se sedan, det blir kanske vila nu, sa Daniel Redén i ATG Live.

*Dramatisk upplösning i Bronsdivisionen. Favoriten Hawk Cliff flög i galopp i dödens mitt på bortre långsidan. I stället såg nu Pacific Face ut att gå mot en säker seger efter ett snabbt avancemang genom sista sväng och grepp om ledande Legend Brodde. Men hundra meter kvar rullade även Pacific Face över i galopp, varför segern nu gick till den i spåren virvlande avslutande Importedfromdetroit, körd av Daniel Wäjersten. Den av Markus Pihlström tränade valacken tog segern på 1.13,7a/2140.

*Klass 2-finalen blev avverkad i stenhårt tempo, uppsatt av Enzo Am framme i spets. Ledaren höll med den tuffa farten i beaktan starkt men var slagen i sista sväng. En häst som profiterat på tempot och av sin driver Oskar J Andersson getts ett perfekt lopp i tredje utvändigt var välstammade Je t’Aime Explosiv som nu kom till starkt angrepp – och redan in på upploppet avgjort. Segern för femåringen tränad av Ruth J Andersson blev till slut över-lägsen på 1.13,9a full väg.

*Mats Rånlunds fine Olle Rols klättrade genom klasserna i våras och efter ett par månaders uppehåll var han nu redo för vinnarcirklarna igen. Och det var inte den enkla vägen som Ready Cash-sonen tog sin seger i Silverdivisionens final. Efter en inledning i tredjespår landande han för sin kusk Peter Ingves i dödens efter 600 meter. Trots det hade valacken krafter kvar för att säkert avgöra före den ledande Disco Volante över upploppet. Stark insats på segertiden 1.13,6a/2140.

*Hästägarkannan avgjordes över mastiga 3140 meter – starkast var Mattias Djuses rejäle Farouk B.R. som här fick full utdelning på fin form. Ulf Ohlsson satt i sulkyn och sökte sig så småningom fram mot dödens. Mitt på bortre långsidan övertog Ready Ribb ledningen och i spåren kastade Sorbet loss, men mellan de båda klev Farouk B.R. fram – och var den tuffaste till slut. Segern blev till slut mycket lätt på 1.15,4 över 3180 meter. En kvarts miljon var segern värd.

*Hästarna från Petri Puros stall vinner i parti och minut och den senaste att göra det är Martin de Bos som imponerade rejält i Klass 1-finalen. Kim Eriksson satt återigen i sulkyn, hamnade som trea i andra spår men 850 meter kvar fick det räcka. Martin de Bos sändes iväg till attack och tog som fram utvändigt om Visitor som övertagit ledningen. Den senare stretade emot tappert, men hade ingen chans att värja sig över upploppet. Martin de Bos gick starkt undan till viktoria på 1.14,3a/2140 meter. (Foton: ALN).