Den norska glädjen var stor sedan Looking Superb grejat segern i Prix Ténor de Baune. En stund senare spurtade Eridan hem Critérium Continental. Den svenska lyckan uteblev dock när två biljetter till Prix d’Amérique delades ut på Vincennes.

Norske doldisen Looking Superb gjorde andra starten i regi Jean-Michel Bazire. Nu är femåringen klar för en start i Prix d’Amérique. Norrmännens glädje var påtaglig på Vincennes under söndagen sedan det blivit triumf i Prix Ténor de Baune – ett lopp som förutom 54 000 euro i förstapris även ger en direkt plats i den stora bataljen sista söndagen i januari.

Looking Superb höll ledningen men fick snart ordentlig press av Global Trustworthy som här i sin debut på Vincennes kördes av Björn Goop. Timo Nurmos-hästen hade den hårda öppningen till trots fortsatt greppet när man travade in på upploppet. Men samtidigt som favoritspelade Délia du Pommereux, som gått i dödens, gick över i galopp infann sig luckan för Looking Superb. Med Bazire själv i sulkyn sköt norrmannen till kvickt och kopplade segergreppet. Klockorna visade 1.13,3/2700 meter i mål.

Global Trustworthy stod för en stark insats, var tvåa i mål, men efteråt meddelade domarna att den svenske travaren diskats – för orent trav. Det gav som resultat i stället en trippelseger åt stall Bazire. Redan PdA-klare Davidson du Pont knep andrapriset efter en invändig spurt, medan Dark Night Love slutade trea. Det andra svenska bidraget i loppet, Unique Juni, tog hand om fjärdepriset. Senare på kvällen berättade Jean-Michel Bazire att man också ämnar att nu satsa mot Prix d’Amérique med Looking Superb.

Du kan se loppet här.

*Hela 108 000 euro och en till PdA-plats fick vinnaren av Critérium Continental, för fyraåringarna, hämta ut. Något som tillföll Sébastien Guaratos Eridan (e. Ready Cash) som tillsammans med David Thomain spurtade vasst till segern. Efter en invändig resa genom den sista svängen, kunde Eridan perfekt leta sig loss in på upploppet för att i en snabb avslutning plocka ned länge ledande italienaren Vitruvio. Segertiden blev strålande 1.10,3a/2100 meter – en tangering av löpningsrekordet.

Här slutade Jarmo Niskanens kulltopp Earl Simon trea, efter att ha hållit starkt från dödens. För de blågula hästarna blev det dock föga utdelning; Vamp Kronos galopperade efter att i loppets inledning pressats i ledningen, Tomas Malmqvists trio Ethien du Vivier, Calle Crown och Flying Fortuna slutade samtliga i det slagna fältet medan Hard Times aldrig kom till start. (Foton: ALN).

Du kan se loppet här.