En av världens bästa travhästar i fjol, men efter ett år fyllt av motgångar kom beskedet att Twister Bi slutar tävla. Förre tränaren Jerry Riordan är nu starkt kritisk.

Förra årets hade Twister Bi en fenomenal säsong på tävlingsbanan vilken bland annat inkluderade segrar i Oslo Grand Prix och VM-loppet. Totalt travade hästen in nästan tio miljoner kronor och var en av världens hetaste. Men hästen drabbades av problem med lungorna och efter årets säsong, kantad av bakslag, kom tidigare i veckan beskedet att sexåringen slutar för att i stället ägna sig åt en avelskarriär.

Hästen tränades under det framgångsrika 2017 av Jerry Riordan, men i somras flyttades Twister Bi till Timo Nurmos regi. I en intervju med norska Trav og Galopp-Nytt är den förre tränaren nu öppen med sin kritik kring det som hänt stjärnhästen.

– Jag sa till ägarna redan i vintras att Twister Bi var lungblödare och att det bästa vore att sända honom till USA, där hade han kunnat tävla med medicinen Lasix som motverkar att det blöder från lungorna. Jag sa att han med rätt behandling, och i träning hos Svanstedt eller Takter, skulle springa runt den amerikanska eliten och i tillägg tjäna miljoner som avelshingst, säger han till tgn.no.

Riordan menar att han och de italienska ägarna då var överens om framtiden, men i stället valde man att byta tränare och prova Twister Bi hos Timo Nurmos. I hans regi gjorde hästen comeback i höst, men gjorde bara en start. Lungproblemen konstaterades vara tillbaka.

– Så de flyttade hästen bara till Timo Nurmos. Det får ägare göra, det är deras rätt och egendom. Men jag blev besviken när Nurmos i intervjuer berättade i vilket dåligt skick han var, och hur mycket bättre han blivit efter att ha varit hos honom. Nonsens, Nurmos visste hela tiden att hästen var lungblödare, han berättade det bara inte. När han sedan gjorde comeback var hästen värre än någonsin. Jag vill gärna vara lojal mot alla mina kollegor, men sättet som Nurmos behandlat mig och Twister Bi-fallet på är jag förbannad över, säger Jerry Riordan. (Foton: ALN).

Läs även: Fortsatta problem – nu slutar Twister Bi tävla

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Inför V75: Fler än Nadal har chans från Reijos stall

Inför V75: Fler än Nadal har chans från Reijos stall

Det var en efterlängtad seger som Nadal Broline tog senast då han besegrade Propulsion i Silverhästen. På lördag är siktet inställt mot ny seger på Åby – men Nadal är inte den enda vinstmöjligheten från stall Reijo Liljendahl.

Åttaårige Nadal Broline har haft sin bästa säsong på banan i år. På elva starter har hästen travat in över två miljoner och på meritlistan finns en bronspeng från Elitloppet, andrapris i Årjängs Stora Sprinterlopp och en fjärdeplats i Sundsvall Open Trot för att nämna ett urval.

Fast segrarna hade uteblivit under en lång tid, när han i sin senaste start tog en förlösande sådan i Silver-hästen på Solvalla. Efter spets runt om förpassade valacken bland andra PdA-satsande Propulsion till det slagna fältet. Nadal Broline är en av flera chanser som Reijo Liljendahl har när V75 körs på Åby.

– Ja, men det tycker jag att det ser positivt ut igen. Hästarna är i bra form, sedan är det höst och man vet aldrig; det är ju infektioner och sådant som kan sätta käppar i hjulen, säger Reijo Liljendahl till travnet.se.

När Nadal Broline vann senast, var det hästens andra seger i år; den första kom i Algot Scotts Minne på just Åby i mitten av maj. Nu återvänder han till Mölndalsovalen och måste ses med goda chanser till att upprepa bedriften, den här gången är det Legolas Minne på menyn.

– Hästen gick ju fint senast, han är i bra form och som det känns i jobben är han lika fin som han var inför senaste starten. Det var en bra insats, hästen fick ändå göra jobbet själv i ledningen, men han fick ett gynnsamt utgångsläge då för en gångs skull och det hjälpte oss.

En välförtjänt seger, som det heter?

– Det kan man säga, men du vet hur det brukar vara i den här branschen; travet är inte alltid rättvist.., säger Reijo.

Erik Adielsson återtar tömmarna bakom Nadal Broline på lördag, då Ulf Ohlsson befinner sig på semester. Ekipaget lottades till innerspåret bakom bilen i det relativt lilla fältet, ett läge som tränaren ser som det bästa. Förhoppningen är nog att kunna göra en repris på det senaste loppet.

– Ja, det är ett perfekt läge för vår del. Det är där han ska vara. Sen om det är någon som är snabbare från början och tar en längd på honom så får kusken hitta på något annat helt enkelt. Det är inget som oroar oss direkt och hästen har ju visat att han går lika bra bakifrån. Det är klart att man måste tro på en vettig vinstchans den här gången också.

Nadal Broline lär bli klar favorit i Gulddivisionen, men Solvallatränaren har fler ess i rockärmen. I Bronsdivisionen (V75-7) selar han ut Exclamation Mark som varit ett flitigt bi på V75 den senaste tiden och nu ser ut att ha ett fint läge för en fullträff på rikstoton.

– Jo, men han var bra senast. Hästen hade inte startat på ett tag inför det och det var nog ett formhöjande lopp som han fick då. Han hade haft en lätt förkylning efter loppet före det, men det släppte fort, han tappade inte så mycket på det och har gått bra i jobben.

Du tror på bra chans här också?

– Jag tycker att han ska ses med en bra chans, eftersom han fått ett vettigt utgångsläge här. Hästen är snabb från start, även om det är kusken som får lägga upp taktiken och inte jag.

Exclamation Mark är dock bara en av två Liljendahl-träningar i loppet. På utsidan av honom startar Mellby Emeralds som senast gjorde en avstickare till Bjerke. Femåringen lär nog få färre streck på sig än sin ett år yngre stallkollega, men tränaren tycker inte heller att han är borträknad ur leken.

– Han gör det också bra, men jag tror inte riktigt att han gillade de snäva svängarna i Norge senast. Hästen gick ändå ett bra lopp och hade nog lite sparat i mål också. Jag tror nog inte Mellby Emeralds är borta här han heller, det är också en häst som är snabb ut och som fått ett bra läge. Jag tycker att han var klart bra när han vann i Sundsvall för tre starter sedan och det är nog positioner som avgör mycket mellan våra två i loppet. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Björn Goop bakom favoriten i franska klassikern
Nästa nyhet
Björn Goop bakom favoriten i franska klassikern

Björn Goop bakom favoriten i franska klassikern

På söndag är det examensdags för de franska treåringarna när Critérium des 3 Ans körs på Vincennes. I rollen som favorit finns Sébastien Guaratos superlöfte Face Time Bourbon. I sulkyn: Björn Goop.

Med ett förstapris motsvarande cirka en miljon kronor är det på söndag dags för årets största drabbning för morgon-dagens stjärnor i fransk travsport. Critérium des 3 Ans har för treåringarna körts på Vincennes sedan 1924 och blott vid Ulf Nordins skräll med Destin de Busset 1994 har loppet sett en svensk kusk som segrare. På söndag har Björn Goop goda möjligheter att bryta ny mark.

Björn är kusk bakom Sébastien Guaratos nya kanon Face Time Bourbon, en häst som redan fått bära epitet ”den nya Bold Eagle”, och samarbetet med den svenske kusken har varit fläckfritt. Björn Goop har kört hästen vid de fyra senaste starterna, vilka alla slutat i seger och dit kan räknas de i EM för treåringar och senast Prix Abel Bassigny. Ready Cash-sonen kommer till loppet med totalt åtta segrar på nio starter.

Philippe Allaire har tre tidigare vinster i Critérium des 3 Ans och han har nog bästa chansen att sätta käppar i hjulen för Face Time Bourbons framfart. Stall Allaire har två hästar med i loppet; Fly With Us (e. Ready Cash), ett sto som redan tjänat 3,5 miljoner och som inför den här uppgiften tagit två raka Grupp 2-segrar. Från samma stall även Feliciano (e. Ready Cash) som vunnit tre av sina fyra senaste race. (Foton: ALN).

Här är startlistan:

2700 volt

1 Fresneaux – Christophe Martens
2 Fun Quick – Pierre Vercruysse
3 Faithful – Matthieu Abrivard
4 Falcao de Laruma – Anthony Barrier
5 Favorite Fligny – Sylvain Dieudonné
6 Fanina des Racques – Franck Nivard
7 Fakir du Lorault – Francois Leacanu
8 Fabrize du Gîte – Franck Ouvrie
9 Fighter Smart – Mathieu Mottier
10 File Gin – Guillermo Roig-Balaguer
11 Feliciano – Eric Raffin
12 Fric du Chêne – Gabriele Gelormini
13 Face Time Bourbon – Björn Goop
14 Fend la Bise – Franck Anne
15 Folelli – Alexandre Abrivard
16 Fly With Us – Yoann Lebourgeois

Senaste vinnarna:

2017: Erminig d’Olivérie – Franck Nivard
2016: Diego du Guelier – Mathieu Mottier  
2015: Charly du Noyer – Yoann Lebourgeois   
2014: Bold Eagle – Franck Nivard
2013: Aladin d’Ecajeul – Eric Raffin

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Franska sparkrav: Sänkta priser i Prix d'Amérique
Nästa nyhet
Franska sparkrav: Sänkta priser i Prix d’Amérique

Franska sparkrav: Sänkta priser i Prix d’Amérique

När Readly Express vann Prix d’Amérique belönades ägarna med ett förstapris på 450 000 euro. Om han upprepar den bedriften i januari blir förtjänsten 45 000 euro lägre.

Det franska travförbundet stramar åt sin budget rejält under nästa år och det är något som i första hand kommer att avspegla sig i prissummorna. Totalt planerar man att skära ned sina kostnader med 32 miljoner euro under 2019, merparten av de pengarna ska hämtas genom lägre priser i loppen. Och inga lopp går säkra – den totala prissumman i Prix d’Amérique minskas med tio procent, skriver Equidia.

Sedan 2004 har prispotten i Prix d’Amérique varit en miljon euro, fram till 2013 var förstapriset en halv miljon och har de fem senaste åren legat på 450 000 euro. Men i 2019 års upplaga devalveras såväl totalsumman som förstapriset med tio procent, vinnaren erhåller med andra ord 405 000 euro vilket är det lägsta i loppet sedan 2003.

De lägre prissummorna ”drabbar” som sagt samtliga lopp och även andra klassiker får under nästa år finna sig med minskade förstapris. Vinnaren i montédrabbningen Prix de Cornulier får i januari 50 000 euro lägre än i år, likaså vinnarna av Prix de France och Prix de Paris. I de senare nämnda loppen handlar minskningen om 13 procent.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Perfect Spirit får behålla Hambletonian-segern
Nästa nyhet
Perfect Spirit får behålla Hambletonian-segern

Perfect Spirit får behålla Hambletonian-segern

Det var förra sommaren som Perfect Spirit tilldömdes segern i Hambletonian för sin dåvarande tränare Åke Svanstedt. Nu, sexton månader senare, är segern också avgjord i domstol.

Segrar i Sprintermästaren och Kungapokalen i år och över tre miljoner kronor plus på kontot. Nu har Perfect Spirit också definitivt vunnit Hambletonian – förra sommaren. Turerna kring vem som verkligen var vinnaren  det stora tre-åringsloppet i USA i augusti 2017 har varit många. Nu har saken definitivt avgjorts i civil domstol, kungörs på ustrotting.com.

Bakgrunden till historien var att Perfect Spirit, då i träning hos Åke Svanstedt, passerade mål som tvåa i Hambletonian men att måldomarna bedömde att målettan What the Hill körts snävt av David Miller och flyttades ned i resultatlistan. Ärendet har därefter behandlats av New Jersey Racing Commission och drivits vidare till ett civilrättsligt mål. Nu meddelar dock New Jersey Office of Administrative Law att man går på samma linje som den ursprungliga. Därmed får Perfect Spirit och ägaren Srf Stable (Lennart Ågren) behålla Hambletonian-segern värd en halv miljon dollar. (Foto: ALN).

Här kan du se Hambletonian 2017.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Umåker

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson