Två makalösa karriärer men nu får också Raja Mirchi och Maharajah ett rejält erkännande i aveln.

Fem hingstar granskades av nämnden i förra veckan och resultatet blev de första svenskfödda Elithingstarna någonsin. Viking Kronos-avkommorna Raja Mirchi och Maharajah fick omdömet utomordentlig god förärvning och blev därmed historiska.

– Det är väldigt roligt att få utse två svenskfödda Elithingstar i Maharajah och Raja Mirchi. De blir historiska som de första svenskfödda hingstarna som har fått värdeomdöme Elit för utomordentlig förärvning. Båda hingstarna har samma far i Viking Kronos, som själv är Elithingst. Ytterligare en gemensam nämnare är att båda hingstarna fick mycket högt skattat avelsvärde vid respektive avelsvärdering och i dessa fall har hingstarna verkligen levererat i paritet med sin skattning, säger nämndens ordförande Håkan Persson till travsport.se.

Bland Maharajahs avkommor märks bland annat årets Derbyvinnare Who’s Who och Makethemark medan Raja Mirchi kan stoltsera att vara pappa till  bland annat niofaldige miljonären Cyber Lane.