Svensk Uppfödningslöpning och Svante Båth har i alla fall på förhand huvudrollen med en kvartett i final. Fast motståndare saknas inte. Veteranen Sören Norberg kommer med obesegrade Trix on Line som hoppas upp-repa vad mamma Fascination gjorde för sju år sedan.

När V75 på lördag ska utspelas på Jägersro är det med tvååringarnas toppnummer Uppfödningslöpning som huvud-akt. 1,4 miljoner kronor som kan ge en flygande start på karriären väntar på vinnaren. En flygande start har redan Trix on Line fått – hästen som tränas av Jägersros Sören Norberg kommer till finalen som ännu obesegrad i sina tre starter.

– Ja, så här långt har allt gått bra. Hästen har gjort det vi begärt av honom och han har tränat på i sina vanliga jobb sedan senaste starten, allt är frid och fröjd. Han har lite fått tävla sig i form i de här starterna han gjort och det verkar ju som att han bara blir bättre och bättre, säger Sören Norberg till travnet.se.

Kusken Christoffer Eriksson körde båda vinnarna i de två uttagningar som avverkades på Jägersro, hans val i finalen föll på Trix on Line. Och det kanske inte vara att undra på, insatsen senast var riktigt bra. Trots en tuff spetskörning mot Grande Diva Sisu där man nådde första halvvarvet strax över 1.09, kunde Trixton-sonen avgöra mycket lätt till slut.

– Jag var absolut inte överraskad av insatsen. Hästen har ju bara gjort tre starter så här långt, motståndarna har kanske gjort fler starter men samtidigt har vår häst mest lekt sig till det här och han har helt fått bestämma själv när han varit redo, det har blivit ett steg i taget. Men han visade ju hur bra han är i försöket och nu får vi förstås prova i finalen också.

Trix on Lines stam är spännande. Han är den förstfödda avkomman efter Fascination. Stoet som i regi Lars I Nilsson var dominant som unghäst och sprang in nästan sex miljoner. Fascination har därefter fått ytterligare två avkommor och till våren väntar den fjärde, med Bold Eagle som far. Sören Norberg är själv uppfödare till Trix on Line – liksom morsan. Han ser stora likheter mellan mor och son.

– Han är väldigt välmusklad, en häst med mycket lugnt temperament, nästan på gränsen till lat och sävlig men han gör alltid det han ska när vi begär något. Trix on Line har stora likheter med sin mamma; samma lugn och de är lika i kroppen. De är inte klonade, för de har inte riktigt samma färg men annars väldigt lika. Han har haft lätt för det här sedan dag ett i princip.

Loppet på lördag då, ni valde innerspåret?

– Vi hade att välja mellan innerspåret och spår fyra, Christoffer Eriksson som kört honom i varje start ville ha det här spåret för hästen är mycket kvick i benen. Vi får se hur det blir från start men han ska nog inte bli över i alla fall. Han höll ju ledningen senast men det blev kanske en onödigt hård öppning, vi vill ju tävla med honom i många säsonger, så Christoffer fick ta upp. Sedan tog han ju ledningen från innerspåret i debuten, förvisso i voltstart då, hur lätt som helst. Det är ett perfekt läge för oss.

Hur fort tror du han kan trava på lördag?

– Jag vill inte spekulera i tider, men han gick 13,9 senast och då var det så blöt bana att vi fick köra med stänkskärmar. Jag tror inte man kan gå så mycket snabbare en november-kväll på Jägersro i kallt Skåne-väder och ändå var han totalt oberörd efter det. Han stod mest och gäspade i stallet…

Jägersrotränaren Sören Norberg, som fyllde 70 tidigare i år, har förstås varit med länge i branschen. Han vann faktiskt själv Uppfödningslöpning som tränare och kusk 1984 med stoet Brooklet Valley. På lördag har han chansen igen – och han önskar inte att byta häst med någon annan i fältet, vad de än heter.

– Jag säger till alla som frågar, att jag vill i vilket fall inte byta häst med någon. Sådana här lopp när de bara är tvååringar är mest som en bonus, men vi tror på vinstchans. Sedan vet man såklart aldrig exakt hur bra de andra hästarna är när det gäller tvååringslopp. Det enda minuset jag kan komma på är det att han inte gjort lika många starter som några av de andra och flera är kanske mer matchade än vår häst är, men de ska i alla fall få kämpa om det, avslutar Sören Norberg. (Foton: ALN).