Bold Eagle var stor favorit och fick ett fint lopp i ryggar, men var ändå utan chans på segern i Prix de Bretagne. I stället var det Jean-Michel Bazires femårige snackhäst Davidson du Pont som avgjorde på styrka och härmed säkrade en plats i Prix d’Amérique.

Jean-Michel Bazire har en armé av topphästar i stallet, den som det kanske snackats mest om i höst är femårige Davidson du Pont som bland annat vunnit Critérium des 5 Ans. Nu är den högkapable Pacha du Pont-sonen med cirka sex miljoner kronor på segerkontot klar som en av årets stora utropstecken i Prix d’Amérique. Davidson du Pont stärkte sina aktier rejält när han efter en tung avslutning bland andra förvisade Bold Eagle till det slagna fältet i söndagens första B-lopp Prix de Bretagne.

Comebackade Bird Parker fick en tung inledning via tredjespår innan han kunde hitta ned i dödens och strax senare, efter drygt 1200 meter (som gick efter 13,7) också övertog ledningen. Carat Williams var den som kort därefter drog tåget i tredjespår, med Davidson du Pont i släptåg och med i dennes rygg 15 för 10-spelade Bold Eagle. Carat Williams hittade in i uppförsbacken ned i andraspår, vilket lämnade Davidson du Pont först i tredje.

Där skulle Bazire-travaren bli kvar med Bold Eagle tassande i rygg. Ur sista sväng styrde Franck Nivard favoriten till attack via fjärdespår men ganska snart syntes att ”Örnen” ännu inte funnit PdA-formen. I stället kopplade Davidson du Pont starkt greppet om tuffe Bird Parker kort före mål och gick mot en knapp men säker seger. Segertiden stannade vid 1.12,6 över 2700 meter, en tiondel över loppsrekordet.

Davidson du Pont var dock inte den enda femåringen som här kvalade in till sista söndagen i januari. Mellan hästar hittade stoet Délia du Pommereux (12,6) sent loss, sköt till vasst för sin kusk Damien Bonne och tog sig på linjen förbi Bird Parker (12,7) i kampen om andra-priset. Den sistnämnde därmed trea, i en lovande comeback och också med PdA-biljetten säkrad. Bold Eagle fick således nöja sig med fjärdepriset, på samma tid som trean och  Carat Williams som stod för en godkänd insats som femma.

För svenska hoppet Day or Night In uteblev succén. Johan Untersteiner fick en bra start och inledde i rygg ledaren, men hamnade successivt längre och längre bak. Genom sista sväng hittade ekipaget ut i andraspår men fick alla förhopp-ningar grusade när galoppen kom ur svängen. Svenskägde Cash Gamble gick däremot en snygg avslutning i vida spår som sjua. Tidig galopp blev det för Bazires andra häst i loppet, toppstoet Bélina Josselyn. (Foton: ALN).

Du kan se loppet här.

Läs även: Stor Westholm-succé – dubbel på Vincennes