Förra vintern staplade Zenit Brick segrarna. Det verkar som om Timo Nurmos tuffe valack har hittat till den formen igen. Efter en häftig slutstrid kontrade han ut Nadal Broline till segern i Smedträffen vid Eskilstunas V75-omgång med multijackpot.

Omsättningen klev strax över 200 miljoner kronor när tidernas jackpot skulle delas ut då lördagens V75-övningar utspelade sig i Eskilstuna. De lyckliga spelare som prickade in sju rätt belönades med lite mer än 122 000 kronor som lön för mödan. Zenit Brick tycks trivas förträffligt när det blir kallare i luften. I Gulddivisionen, också Smedträffen, tog Timo Nurmos tuffe travare andra raka segern i snygg stil och passade också på att kliva över fyra miljoner kronor intravat. Zenit Brick började som trea i andraspår men Björn Goop i vagnen tog snart initiativet och styrde efter ett drygt halvvarv fram i dödens på anföraren Makethemark.

Första varvet klockades efter moderata 14,6 men sista varvet skulle avverkas betydligt snabbare. Det såg bland andra Nadal Broline till som redan 950 meter från mål kastade loss från kön och arbetade sig fort framåt mot tätparet. Makethemark började bli mör i sista sväng varför segerfajten i stället skulle utspelas mellan Zenit Brick och Nadal, den senare hade greppet in på upploppet men Nurmos-travaren vägrade att ge sig. Kort före mål kontrade sig Zenit Brick förbi för att kasta fram huvudet först över mål. Segertiden stannade vid 1.13,1a/2140 meter. Nadal Broline återigen stor i nederlaget som tvåa.

– Jag hade nog inget upplägg på förhand, men det gick sakta där framme och jag hade Nadal Broline i rygg så jag blev tvungen att gå fram. Men hästen höll sig lugn och fin, han var verkligen jättefin i dag och minst lika bra som han var förra gången, menade segerkusken Björn Goop i ATG Live.

*****

*Björn Goop inledde V75-kalaset med att säkert sätta dit favoriten Rajah Silvio som här återupptog sin segerrad. Rajah Silvio som stod med tjugo meters tillägg tog hastig sats i andraspår efter ett halvvarv och kunde strax senare köra sig till ledningen. Därefter hade Goop fullständig koll på händelserna; Copitex avslutade kvickt när luckan kom från vinnarhålet, men det var allt för sent. Schack och matt – lätt för favoriten på 1.14,3/2160 meter.

*Flinka Sandra Eriksson i segersulkyn i lärlingsloppet. Det bakom Daniel Redén-tränade Kabanoss som fick en angenäm resa som trea på innerspår och som sedan kunde hitta ut i andra utvändigt mitt på den sista bortre. Full attack och ryckt norsk in mot upploppet och Kabanoss kopplade enkelt greppet. Bakom gick Mr Perfect och Blue Star Champion starkt, men kunde inte ta sig förbi vinnaren. 1.14,8/2160 meter klockades segraren till.

*Pär Hedberg-tränade Gun Palema kunde återvända till vinnarcirkeln efter att ha jobbat i sin egen klass i stoloppet. Fyraåringen stod för en riktigt läcker insats. Mikael J Andersson körde resolut framåt tidigt och kunde trots tillägg sätta sig till rätta i ledningen efter 600 meter. Sedan hölls tempot uppe hela vägen och motståndet kom aldrig i någon farlig närhet. 1.14,0 på 2160 var vinnartiden.

*Fint formbesked i Klass 1 från Derby-finalisten Bo C. För Jorma Kontio tog den av Bo E Nilsson tränade Maharajah-sonen en rejäl seger efter att ha kört sig fram till ledningen ur den första svängen. Skrällen Ramon Dekkers hittade loss till slut och uppvaktade ettrigt, men ”Bosse” höll säkert ifrån sig utmanaren och skar mål-linjen på 1.14,4a/2640 meter.

*Tredje V75-fullträffen för dagen för Björn Goop tog han med Timo Nurmos-tränade Hawk Cliff. Valacken gjorde ett starkt lopp då han fick lämna tredje utvändigt för tredje-spår redan med lite mindre än varvet från mål. Hawk Cliff tog det dock kallt, fortsatte jobba i spåren för att sätta in över-växeln ur sista sväng. Greppet om täthästarna kopplades säkert och Track Angles avslutning var inte tillräcklig för att ta sig förbi. 1.13,3a/2140 var vinnartiden.

*David Källgrens läckra sto Speedy Foxy Vicane är i kuslig form för dagen och gjorde repris på förra veckan – med segern i Silverdivisionen. Kim Eriksson spetsade men släppte strax till Disco Volante. Det blev ett vinnande drag. Dear Friend gick en tung avslutning och fick greppet om ledaren, men när Speedy Foxy Vicane fick fritt från vinnarhålet bjöd hon på en snärtig spurt och sköt till sylvasst för att sätta segern kort före linjen. 1.12,9a/2140 var tiden för vinnaren. (Foton: ALN).