I femårige Makethemark har Petri Salmela sin reklam-häst. Årets säsong har varit riktigt stark med segern i Jubileumspokalen som kronan på verket. Nu på lördag drar man mot Eskilstuna för att försöka addera en seger i Gulddivisionen till meritlistan.

Maharajah-sonen Makethe-mark har stuckit ut i sin kull från första början. Hästen inledde med 13 segrar på sina 18 första starter som två- och treåring men hade verkligen stolpe ut när det drog ihop sig i de stora årgångsloppen. Kriterie-finalen missades, i Kungapokalen blev det galopp och Derbyt fick man stå över på grund av en anmälningsmiss. Därför var det nog tämligen förlösande när Makethemark fick vinna miljonen i Jubileumspokalen tidigare i somras.

Under säsongen som femåring har Makethemark tagit ännu ett kliv fram och utvecklats till en häst för den yttersta eliten. I år har också tagit andrapriset i Norrbottens Stora Pris på hemmabanan Bodentravet och tvåa var han också senast i Gulddivisionens final. Ett sista varv i underkant 1.09 räckte dock inte för att ta sig förbi Heavy Sound.

– Han gick ett jättestarkt lopp, han går ju alltid bra till slut, men mot Heavy Sound fanns det ju inget som vi kunde göra den gången. Vi tror att han ska vara lika bra nu som han varit tidigare i år även om vi inte på något vis vässat honom inför det här, säger tränaren Petri Salmela till travnet.se.

Det är sex veckor sedan den starten, vad har hänt sedan senast?

– Allt är bara bra med honom. Han blev behandlad efter senast och fick ta det lite lugnt första veckan, men efter det har han tränat på bra och gått sina vanliga jobb hemma. Jag tycker att han känns precis lika fin, om kanske inte bättre, som han gjort nu hela året egentligen.

För Makethemark väntar lördagens Gulddivisionen (V75-3) som också är Smedträffen. Elitloppstrean Nadal Broline, Sundsvall Open Trot-vinnaren Milligan’s School och vinterstjärnan Zenit Brick är några av motståndarna. Något av ett adelsmärke för Makethemark har varit hans tunga av-slutningar, så frågan är vad han kan hitta på från perfekta bricka två?

– Det blev ett bra läge. Makethemark är mycket snabb ut, absolut, men det här med taktiken överlåter jag helt till Ulf Ohlsson och det brukar gå ju gå bra. Det är onödigt för mig att spekulera i det, men visst är det så att man alltid tror på en bra vinstchans med den här hästen, så är det. Sedan är det alltid mycket som måste stämma och det är otroligt fina hästar emot.

Hur ser planerna ut för Makethemark framöver?

– Om allt känns bra efter loppet på lördag så siktar vi mot finalen på Solvalla om två veckor, men det blir i så fall den sista starten för året för honom. Sedan siktar vi mot våren igen och det kommer förstås att bli spännande.

Petri Salmelas stall har ytterligare en häst till start på V75 till lördagen. Tomi Haapio sitter upp bakom Lady Zappa i lärlingsloppet (V75-2). En häst som är lågt streckad på spelet men som kommer till loppet med toppform enligt tränaren.

– Hon håller toppform och har gjort flera bra lopp. Senaste insatsen var ett oerhört starkt lopp. Hästen är snabb ur volten och hon brukar växa en klass när hon får vara med där framme. Bra form som sagt, men sedan kanske det kan bli svårt att vinna ett sådant här lopp, en liten skrällchans kan hon vara. (Foton: ALN).