Det hade gått tre starter utan seger för Readly Express men i Svenskt Mästerskap på Åby gjorde världsartisten processen kort med motståndet. Titeln försvarades utan bekymmer.

Det har varit stolpe ut och blytunga resor på sistone i de största loppen för Readly Express, men när det drog ihop sig till titelförsvar i Svenskt Mästerskap på Åbytravet hade den regerande Prix d’Amérique-mästaren inga som helst problem att bättra på det digra segerkontot med en halv miljon kronor.

– Han har många saker som han är bra på, han är enormt stark i huvudet, har jättebra lungor och ett effektivt steg. Och det är väl sådant som krävs också för att vara en av de bästa i världen. Han är ett år äldre nu, ett år mer med rutin och god tid på sig att träna så det känns klart att han ska försvara sin titel i Prix d’Amérique, sa Björn Goop som vann sitt första SM på självaste födelsedagen.

Readly Express började från tolftespåret efter bilen men Björn Goop körde direkt rakt fram och efter att ha vandrat första halvvarvet i tredjespår kunde storfavoriten lugnt komma ned och överta spets från den tidiga ledaren Cyber Lane. Ungefär där var egentligen loppet över.

Carabineri gjorde en rush fram mot dödens på sista bortre, Racing Mange letade sig loss och attackerade genom sista sväng och Cyber Lane fick fritt på open stretch. Men vad gjorde det för Readly Express – ledaren tänjde lite lätt på stegen över upploppet och säkrade i obesvärad stil andra raka i loppet för sin tränare Timo Nurmos. Segertiden stannade vid 1.11,9a över 2640 meter.

*****

*Heter Sveriges bästa sto Cash Crowe? Hennes framgångssaga fortsatte i vilket fall med en säker seger i Sto-SM med en halv miljon kronor i förstapris. På blott fjorton starter hittills i sin karriär har hon nu tjänat nästan fyra miljoner.

Christoffer Eriksson satt i sulkyn bakom Petri Puros sto(r)stjärna som trots en öppning under 1.09 första 500 kördes fram mot ledningen efter ett drygt halvvarv. Darling Mearas fick lov att kliva fram i dödens, Dear Friend gjorde sitt bästa från vinnarhålet över open stretch, men mot Cash Crowe bet motståndet samtliga i gräset. 1.11,6a över 2140 meter var ett nytt löpningsrekord.

– Det är en riktigt, riktigt bra häst det här. Hon är så mentalt stark också, man känner sig själv tuff när man sitter bakom henne, menade Christoffer Eriksson i ATG Live.

*Umåkers Malin Viklund är en skicklig driver och det fick hon visa i Amatör-SM. Bakom Mellby Entre, tränad av Markus Pihlström, körde hon resolut från start och övertog spets ur den första kurvan. Där skulle femåringen bli kvar. Everest Sisu och Elisabeth Lundholm klev fram i dödens varvet kvar, satte press över sista bortre, men kunde aldrig ta sig förbi. 1.14,4a/2140 visade vinnaren i mål.

– Det är bara så jättehärligt att man äntligen får sätta dit den i en sådan här stor final, jag har varit med i några nu ändå. Det är klart det är största segern för mig, sa Malin Viklund.

*Jenni H Åsberg hade en häftig dag på Åby. Med Order to Fly tog hon segern i Monté-SM. Åttaåringen tränad av Per Lennartsson visade att han trivs ypperligt under sadel och avgjorde med lätthet till slut. Order to Fly inledde som sista häst invändigt, men kunde smyga med ut i ryggar över sista bortre och efter full attack i femtespår ur sista sväng, gick ekipaget inte att stoppa. Även favoriten Julio de Luxe fick sträcka vapen den sista biten, efter ett tungt sista varv i spåren. 1.13,3a/2140 var segertiden.

– Jag tror inte jag fattat det här än, det är väl nästan för bra för att vara sant det här. Vilka djur jag fått chansen att rida i dag, jag hade inte väntat mig det här, sa Jenni H Åsberg som upplevde dubbel lycka…

…För tidigare hade hon nämligen bärgat titeln även i Monteryttar-SM reds utanför kupongen. Sitt segervapen här hade hon i hemmahästen Robin Hood som bytte dödens mot ledningen efter ett halvvarv travat och därefter aldrig var särskilt hotad. Mats Olsson tränar vinnare som här tog sin fjärde raka seger och under sadel fortsatt är obesegrad. 1.13,9a/2140 var vinnartiden.

*Lärlings-SM till favoriten. Micael Lindblom fixade snyggt uppgiften bakom Åke Lindbloms Athos Race. Valacken var kvick ut och tog direkt hand om ledningen. Global Raceway kom snart fram för att syna dödens och satte rejäl mangel över den sista bortre, men ledaren höll uppvaktningen stången och kunde säkert hålla hela vägen till mål på 1.13,1a över 2140 meter.

– Det var jätteroligt. Fantastiskt. Svensk mästare, det låter något det. Blir väl att suga på den här karamellen till nästa år, sa Micael Lindblom i ATG Live.

*Familjen Djuse skördar allt större framgångar och i Ungdoms-SM var det 20-årige Mats E Djuse som fick visa körhänderna. Han gav Robert Bergh-tränade Hakon von Haithabu en delikat resa i det hårt uppdrivna tempot. Vinnaren kunde följa snyggt i ryggar över sista bortre för att vridas på till fullt anfall ur den sista svängen – och avgjorde väldigt lätt. 1.12,6a/2140 noterade vinnaren.

– Allt löste sig så bra som det kunde, tycker jag. Hästen var väldigt fin, så det var kanske inte så mycket min förtjänst det här men det är det största jag vunnit, sa Mats E Djuse.

*Örjan Kihlström inledde V75-spelet med hjälp av Reijo Liljendahl-tränade Xanthis Coktail som kom att leda stayerloppet från start till mål. Fyraåringen som stod start tog taktpinnen direkt och då Örjan disponerade tempot perfekt, kunde motståndet aldrig komma förbi. Favoriten Velvet Gio gick ett tufft slutvarv i spåren och blev mycket närgången till slut, men mållinjen frälste ledaren. 1.14,8/2640 var vinnartiden. (Foton: ALN).