För två år sedan stod Jorma Kontio och Timo Nurmos som segrare i Grand Prix de l’UET. Nu var duon tillbaka på Vincennes – för att göra repris med Villiam. Efter en trevande inledning av säsongen visade förra årets Kriterie-vinnare sin rätta sida igen.

Efter sin utskåpning i Derbyt var Who’s Who stor favorit att ta hem också Europaderbyt som avgjordes under fredagskvällen på Vincennes lilla banan. Men segern skulle gå till en annan svensk. Förra årets kung i kullen var tillbaka. Villiam avgjorde efter en mäktig sista långsidan och höll undan för en ettrigt avslutande Mellby Free.

– Det är en mycket bra häst, det visade han ju i fjol. I år har det blivit galopper och vi har inte haft turen med oss. Men han håller samma klass som Readly Express gjorde, Villiam kan absolut vara en häst för Prix d’Amérique i framtiden, sa kusken Jorma Kontio kort efter segern till de franska medierna.

Det var Vincennesvane Björn Goop som kom att anföra fältet med Chianti. Favoriten Who’s Who fick en tuff start via tredjespår i första kurvan för att landa i dödens. Där blev den svenske Derby-ettan kvar resten av loppet. Villiam å sin sida hade inlett som sista häst i andraspår men efter att det första 1100 meterna avverkats på 11,2 började Jorma Kontio styra på via spåren.

Villiam svarade med en kraftfull sista bortre, där han snabbt tog sig fram via tredjespår utvändigt om tätparet. När upploppet kvarstod var tanken tom för Chianti och inte heller Who’s Who hade kraft att stå emot anstormningen. I stället var det Björn Goops andra häst, Stochampionats-vinnaren Mellby Free som bjöd upp till en sista virvlande dans över kolstybben. De båda svenskarna stred sida mot sida men förbi Villiam kom aldrig stoet.

Villiam var tillbaka. Det här var hästens första seger sedan världsrekordet i Kriteriet för drygt ett år sedan. Tiden för vinnaren, och tvåan Mellby Free, skrevs till 1.11,3a över 2100 meter. Villiam bättrade på sitt segerkonto med 200 000 euro. Trea i mål slutade Jarmo Niskanens Earl Simon efter att ha invändigt tagit sig förbi Who’s Who i de sista stegen. Båda klockades till 1.11,7. Favoriten Who’s Who fick således nöja sig med ett fjärdepris, värt 24 000 euro.

– Hästen fick ett tufft lopp och jag tycker att han gjorde det bra. Samtidigt var han inte fullt lika bra som han varit tidigare, kanske hade han sin peak i Derbyt, menade Örjan Kihlström. (Du kan se loppet här).

*****

*Sébastien Guarato har en jättetalang i Face Time Bourbon. Med Björn Goop i sulkyn imponerade han i Europeiskt treårings-championat (45 000 euro). Trots att treåringen fick göra hela loppet i dödens på norske Catherine’s Chevy kunde han avgöra säkert till segern. Bakom avslutade svenska hoppet Holy Water och Christoffer Eriksson piggt till andrapriset. Vinnaren noterade 1.12,3a/2100 över lilla banan och tog här sjunde segern i åttonde starten.

*Europeiskt femårings-championat (45 000 euro) gick till favoriten Dijon, tränad och körd av Romain Derieux. Loppet avverkades i krypcasino-tempo; första 1100 gick i 1.17-tempo och då var det förstås omöjligt att plocka ned ledaren. Orlando Jet blev fast i vinnarhålet med alla krafter kvar och tog andrapriset i kamp med Django Riff som gjorde loppet i dödens. Moni Viking med krafter kvar som fyra, Super Nice femma efter en kraftig rush på sista bortre. 1.14,0a/2100 på lilla banan klockades vinnaren till.

*Björn Goop fick också låna Balfour av Robert Bergh och sjuåringen är i faslig form för dagen. Det var nu femte raka segern som han tog i kvällens quinté-lopp. Balfour bidade sin tid som femte häst i andra spår men formligen forsade fram när attacken sattes in. Loppet var avgjort redan in i sista sväng och fuxen bärgade förstapriset på 27 000 euro genom att gå i mål på 1.12,0 över 2875 meter. (Foton: ALN).