Darling Mearas har haft en ny stark säsong och efter segern i Sto-EM är man nu ute efter en titel även i SM. Hon är en av fyra hästar från Stefan Persson stall när V75 körs på Åby i helgen – tyvärr är den gemensamma nämnaren för alla att de samtliga fått dåliga lägen.

Darling Mearas har tillhört sin kulls tuffaste genom hela karriären och kan på sin meritlista skryta med seger i Oaks som treåring och andraplatsen i Stochampionatet förra året.

I år som femåring har utvecklingen fortsatt och för två starter sedan segrade hon i Sto-EM efter en kvick avslutning. Målet därefter har varit Sto-SM och på lördag tar hon upp kampen mot bland andra Cash Crowe – som hon besegrade vid deras senaste möte.

– Hon var jättefin senast och jag var väldigt nöjd med henne, bättre än hon är nu kan hon nog inte vara. Vi har siktat mot det här loppet en tid så det var tråkigt med läget. Det är omöjligt att köra några lopp på förhand, vi får bestämma det under vägen men vi är ju utelämnade till vad andra gör här, särskilt från elftespår. Men det är klart att man tror alltid på chans med den här hästen. Hon går barfota bak och med jänkarvagn som senast, säger tränaren Stefan Persson till travnet.se.

Vad finns det för planer för henne i framtiden?

– Vi tar det här loppet först så får vi se sedan. Hon är inbjuden till ett lopp i Nederländerna längre fram och så kan Frankrike bli aktuellt. Samtidigt är det tufft där nere; det finns inga stolopp direkt så i så fall får hon gå ut och möta hingstarna. Men någon start i Frankrike i höst eller vinter är i alla fall jag lite sugen på.

Halmstadstränaren har ytterligare en trojka med sig till Åbys SM-dag.

I stayerloppet som inleder V75 gäller He’s A Diffacolt. En åttaåring som kom till Perssons regi i somras och som nu kör femte starten för tränaren. Motståndet nu är dock av en annan kaliber än han mött på sistone.

– Han har gjort det bra i alla starter för oss, men nu möter vi ett tuffare motstånd så jag tror det blir att smyga med och hoppas på en peng i första hand. Det är en allround häst annars och vilken distans som det är känns inte som om det spelar någon roll. Vi kör med vanlig vagn nu igen då det är voltstart.

Mycket spännande att se blir förstås Bonnies Celebrity i Monté-SM (V75-3) som verkligen hittat sin grej med att tävla under sadel. Tillsammans med duktiga Tova Bengtsson har valacken tagit sex raka segrar i monté och skapat rubriker. I SM väntar också för honom ett motstånd som man tidigare inte har ställts emot.

– Hästen har verkligen varit på topp men nu möter vi ett annat motstånd, mycket tuffare. Vi fick också nästan det sämsta spåret. Jag är aldrig uppgiven på förhand med mina hästar men man ska inte ha allt för stora förväntningar på honom den här gången.

Stall Persson har också en kandidat i Lärlings-SM (V75-4) där Magnus A Djuse fått uppdraget att köra Wingait Erik. Femåringen galopperade in mot upploppet senast med en framskjuten placering på gaffeln.

– Vi provade att lätta honom senast och funkade inte, därav galoppen. Vi återgår till hästens ordinarie balans till den här gången. Formen är bra annars och jag tror inte att han gör bort sig, men alla mina fyra hästar har tyvärr fått dåliga lägen och sjundespåret är inte bra för honom då han dessutom inte är så snabb ut, säger Stefan Persson. (Foton: ALN).