Ett förstapris på knappt fem miljoner kronor väntar i lördagens International Trot på Yonkers i USA. Sverige representeras i VM-loppet av Pastore Bob och Cruzado dela Noche.

Efter att ha legat i träda i tjugo år väcktes VM-loppet till liv igen 2015 och på lördag är det åter dags att kora årets vinnare på New York-banan Yonkers Raceway. Vinnaren berikas med en halv miljon dollar.

Vilken nation som hästarna representerar avgörs av ägarnas nationalitet. För svensk flagg tävlar Pastore Bob som ska köras av sin tränare Johan Untersteiner. Femåringen som varit ett flitigt bi i de storloppen i år har bland annat vunnit Finlandia Ajo och gör här sitt första USA-besök. På plats i USA sedan en tid har redan Sveriges andra häst Cruzado dela Noche varit. Hästen återfinns ”over there” numera i regi Marcus Melander.

Svensktränade är såväl Ringostarr Treb och Lionel men de tävlar för Italien respektive Norge. För Ringostarr Treb blir det här hästens andra start sedan den stora triumfen i Elitloppet i våras. För ägaren Göran Antonsen väntar ett nytt äventyr bakom Lionel – han kör den tuffe fuxen själv. Född i Sverige, men numera hemmahörande i Italien är Arazi Boko som ska köras av succétränaren Alessandro Gocciadoro.

Hemmafärgerna försvaras av superstoet Ariana G. – som ju tränas av Jimmy Takter. Kanada får två hästar med i fältet sedan tidigare klare Dreammoko fått dra sig ur på grund av sjukdom. Tim Tetrick kör Will Take Charge medan Scott Zeron som vanligt styr Marion Marauder. Den senare är dessutom den ende som har tidigare erfarenhet av VM-loppet – i fjol var han tvåa.

Tävlar för den franska trikoloren gör Up And Quick. Tioåringen som vann Prix d’Amérique 2015 och i år bland annat deltagit i Elitloppet hoppas få kröna sin karriär med en ny storloppsseger. Han får i sulkyn Yonkers ledande kusk Jason Bartlett. Fältet kompletteras med det danska bidraget Slide So Easy som ska köras av sin tränare Flemming Jensen.

International Trot körs över distansen en och en fjärdedels mile, eller 2011 meter, över Yonkers Raceways 800-meters-bana. Löpningsrekordet, tillika gällande världsrekordet, på 1.10,7a innehas av Twister Bi som vann loppet i fjol. VM-loppet beräknas att köras klockan 21.40, svensk tid. (Foton: ALN).

Här är startlistan:

2011 auto

1 Marion Marauder – Scott Zeron (Kanada)
2 Up And Quick – Jason Bartlett (Frankrike)
3 Ariana G. – Yannick Gingras (USA)
4 Ringostarr Treb – Wilhelm Paal (Italien)
5 Pastore Bob – Johan Untersteiner (Sverige)
6 Cruzado dela Noche – Brian Sears (Sverige)
7 Will Take Charge – Tim Tetrick (Kanada)
8 Arazi Boko – Alessandro Gocciadoro (Italien)
9 Lionel – Göran Antonsen (Norge)
10 Slide So Easy – Flemming Jensen (Danmark)

Senaste vinnarna:

2017: Twister Bi – Christoffer Eriksson
2016: Resolve – Åke Svanstedt
2015: Papagayo E. – Ulf Ohlsson
1995: His Majesty – Stefan Melander
1993: Giant Force – John Patterson J:r

Läs även: Dreammoko ej i VM – Will Take Charge ersätter
Läs även: Kvalloppet fixat för Ringostarr Treb – nu mot USA
Läs även: Blogg: Ideal du Gazeau och de tre VM-segrarna