På måndagskvällen skrev Björn Goop historia. Genom att ta sin karriärs seger 6746 passerade han sin far Olle Goop som den segerrikaste svenska kusken.

En januarikväll på Axevalla 1994 tog Björn Goop sin första kuskseger i en karriär som därefter pekat spikrakt uppåt. Vid Mantorps tävlingar på måndagen, 24 år och nästan 9 månader senare, skrev han in sig i historieböckerna som den segerrikaste svenskfödde kusken genom tiderna.

Mannen som haft rekordet innan var förstås inte vem som helst – utan hans egen pappa Olle Goop. Inför måndagens tävlingar hade Björn en seger färre än Olle, men efter att först vunnit med stallets Fanny Chenal togs senare den historiska segern med Catch My Love, tränad av Tomasz Wisniewski.

– Det har inte varit lätt att nå upp till Olles mål och resultat, men jag har alltid eftersträvat att bli så duktig som möjligt, att lyckas så bra som möjligt. På den resan har jag haft världens snällaste pappa som varit ett stort stöd, inspirerat och alltid gett mig fria händer att prova mig fram som kusk och tränare, säger Björn Goop på travsport.se.

Björn Goop har på sina 6746 segrar vunnit det mesta som går att vinna. På meritlistan finns segrar i såväl Derbyt som Kriteriet, tre triumfer i Elitloppet och inte minst årets seger i Prix d’Amérique.

Av i Sverige verksamma kuskar har i Finland födde Jorma Kontio flest segrar, med cirka 10 600. Över 6000 segrar har förutom Björn och Olle Goop också Stig H Johansson, Örjan Kihlström och Åke Svanstedt.