Det verkar inte gå att slå Propulsion. Readly Express gjorde förvisso ett femstjärnigt försök men Daniel Redéns superstjärna förvisade allt motstånd från dödens när han också adderade finalen i UET Trotting Masters till segersamlingen.

Tvåa i Elitloppet, sedan raka segrar i Norrbottens Stora Pris, Årjängs Stora Sprinterlopp, Hugo Åbergs Memorial och Åby Stora Pris. Nu också UET Trotting Masters-finalen. Propulsions framfart de senaste månaderna har varit monumental. Efter söndagens storseger i Östersund passerade han tio miljoner kronor intravat i år.

– Det har varit en sådan utveckling i honom, det är enormt att ha den här hästen i stallet. Han har en sådan styrka i sig också, det spelar ingen roll var i loppen han befinner sig, sa tränaren Daniel Redén i segerintervjun.

Trotting Masters-finalen blev inte helt otippat en rafflande tillställning. Snabbast ut var förstås Pastore Bob från innern, men vid ingången av första sväng kunde stall-kompanjonen Cyber Lane ta sig förbi och ta hand om täten. Denne fick dock knappast sitta i fred. Efter 09,2 första 500 tog Örjan Kihlström sats och synade dödens med Propulsion.

Där var loppet låst, tänkte kanske många. Men nej, kort senare sände Björn Goop Readly Express till anfall via tredjespår. Förhoppningen var förstås att avlösa i dödens, men så ville inte Kihlström. Han svarade ut med Propulsion. Följden av manövern blev att Readly Express fick vandra återstoden av loppet i spåren.

Drygt 1300 meter i tredjespår utan rygg skulle kanske ha knäckt de flesta, men inte en PdA-vinnare; när man tog sig ur sista kurvan fick Cyber Lane förklarligt kasta handduken efter att ha stått emot pressen i 10,2-tempo första 1500. Readly Express kramade dock fram ytterligare krafter och närmade sig sista biten, problemet var bara att Propulsion fanns däremellan. Till synes outröttlig skaffade sig Propulsion greppet – och gick ifrån till en säker seger.

– Det blev ju ett tufft lopp för oss båda. Men man ska vara fantastiskt bra för att slå Propulsion från utvändigt, men sedan kan man ju bädda för andra, sa segerkusken Örjan Kihlström.

Vinnartiden stannade vid strålande 1.10,4a/2140 meter. Förstapriset var två miljoner kronor. Efter en resa i rygg på vinnaren fick Milligan’s School fritt invändigt den sista biten och sköt till snabbt för att nypa silvret framför den urtappre Readly Express. För Propulsion var det här den sista starten för en tid, nu väntar avelsbestyr i höst.

– Det här var det sista loppet för honom på ett tag, kanske var det sista gången han startade. Vad som händer i framtiden är inget bestämt. Vi har ett stort tryck på oss från stoägarna och nu ska han hem och betäcka lite, så får vi se vad som händer framöver, sa Daniel Redén.

Bakom topptrion var det vinnarens stallkamrat Sorbet som gick en fin avslutning och tog hand om fjärdepriset. Franske kämpen Up And Quick tog femtepriset efter en invändig resa. Lionel gick starkt i vida spår för att nå sista prisplatsen. Ledande Cyber Lane tröttnade till slut och blev oplacerad. För Diamanten slutade det i galopp in på upploppet, då utanför toppstriden.

Du kan se loppet här.

*Stoeliten såg bara fem hästar i fältet och fanns det någon dramatik i loppet så var det i början; den stora favoriten In Toto Sund kunde inte hålla ut Ginny Weasley från start, men fick å andra sidan ta över täten efter 400 meter. Sedan man varvat på 16,4 var det bara för Örjan Kihlström att ”sätta straffen” bakom In Toto Sund som lätt gick undan till seger på 1.12,5a/2140 meter.

*Örjan Kihlström även i efterföljande stayerlopp. Den av Håkan Skoglund tränade Heading Reference var segervapnet nu och vinsten kom efter väl beprövade receptet spets och slut. Fyraåringen gick till tät direkt på start och när favoriten Mr Golden Quick felade på frammarsch i sista sväng, var loppet avgjort. Heading Reference tog första årssegern på 1.14,0/2640.

*Johan Untersteiner hade favoriten med Com Milton – men segern gick till stallkamraten. Peter Ingves fick låna stallets andra häst Can Lane som såg till att hålla upp ledningen från innerspåret och sedan hålla den positionen utan problem hela vägen till mål. Vinnaren kom dit på 1.12,0a/1640.

*Ledningen var populärt att vinna från. Så gjorde även Rikard N Skoglund med Fender i loppet för kallbloden. Sjuåringen stack direkt till spets, utmanades till slut av Pave Faks men när denne rullade över i galopp med 100 meter kvar blev uppgiften enkel. Fender runt om på 1.23,2a på 2140. Peter Grundmann tränar vinnaren.

*Johan Untersteiner själv körde in vinnaren i Klass 2-försöket. Fyraåringen Harvey visade riktigt fin stil då han trots dödens kunde ta en seger som får beskrivas som överlägsen. Ledande Quite Right fick ge sig för den massiva pressen i sista sväng – Harvey bara länsade undan. 1.13,2a på 2140 meter var vinnartiden.

*En avslutning av bästa märke stod Under the Counter för i Diamantstoets försök. Rikard N Skoglund slog till igen, nu bakom den Joakim Elfving-tränade femåringen. Vinnaren befann sig i de bakre regionerna med halvvarvet kvar men efter en monstruös avslutning via femtespår i sista sväng, blev segern faktiskt säker. 1.13,9a på 2140 var segertiden. (Foton: ALN).