Det första året som tränare är inte ens nära att ha tagit slut, men Oskar Kylin-Blom har redan låtit höra tala om sig ordentligt. Med reklamhästen Antonio Tabac har det blivit två segrar i Silverdivisionen på kort tid – och nu på lördag är man ute efter en tredje.

Oskar Kylin-Blom startade upp sin egen tränarrörelse i början av året och fram-gångarna har inte dröjt särskilt länge. Tillsammans med sambon Emilia Leo har paret synts flitigt i vinnarcirklarna under året, inte minst inom rikstoton. Stallet har kört in över en miljon kronor hittills i år och snart expanderar man ytterligare.

– Det har börjat bra, det har det och det är verkligen roligt att allt fungerar. Samtidigt är det mycket jobb och planerade från vår sida för att allt ska stämma, men vi är verkligen nöjda, säger Oskar Kylin-Blom till travnet.se.

Inom kort söker sig den 25-årige Gävletränaren sig också nya domäner. Man ska flytta till en ny anläggning, Hedesunda, belägen några mil utanför Gävle. Där kommer finnas möjligheter att utöka rörelsen med mer hästar under fina förhållanden.

– Det blir helt nytt där ute och vi ska flytta delar av rörelsen dit. Det är såklart något som man ser mycket positivt på. Vi har en hel del ettåringar som är på väg in men också ytterligare starthästar. Vi fick in Claes Boko (dubbelmiljonär, tidigare hos Stig H, reds.anm) för två veckor sedan och det är kul, men det är en bit kvar till han kan starta ännu.

Hästen som hittills gjort bäst reklam för Kylin-Blom är sexårige Crazed-sonen Antonio Tabac. En häst som tidigare tränats av Stig H Johansson men sedan i våras leasas av Oskar. I sin nya regi har svartskimmeln verkligen tagit klivet fram. På sju starter för sin nya tränare har det blivit fyra segrar och två andrapris. Senast var hästen mäktig när han imponerade stort på Jägersro.

– Det kändes mäktigt att sitta bakom också, kan jag säga. Han var jättefin och det blev ju faktiskt en enklare seger än jag trodde. Allt verkar bara positivt med honom efteråt, han känns fortsatt fin i jobben här hemma.

Antonio Tabac har verkligen utvecklats senaste tiden, finns det någon hemlighet?

– Nej, han tränar precis som alla andra och jobbar på samma sätt. Hästen trivs väl helt enkelt här hos oss, han får vara kung här i stallet och det verkar fungera. Jag hoppas att han ska fortsätta på det här sättet och utvecklas vidare.

Antonio Tabac har varit ett flitigt bi på V75 senaste tiden. Faktum är att han redan hunnit med två segrar i Silver-divisionen; hemma i Gävle i mitten av augusti och senast som sagt för två veckor sedan på Jägersro. På lördag gäller samma klass på Hagmyren (V75-5) innan finalerna väntar på Solvalla i slutet av september.

– Det kändes lite roligt nu att vi fick ett bra läge också för en gångs skull. Det gör ju att det ser än mer spännande ut. Antonio Tabac kan absolut öppna bra, även om han kanske inte är lika kvick ut som flera andra topphästar i klassen, men han är inte direkt dålig. Någonstans räknar jag väl med att hitta till ledningen här, men vet inte riktigt hur. Samtidigt har han ju visat att han knappast behöver gå i spets för att vinna. Det är klart att jag måste tro på bra chans så som han sett ut på sistone.

Nu är förstås Antonio Tabac inte den enda som Oskar Kylin-Blom är involverad i på V75. I Klass 2 (V75-1) har stallet Maracanazo som nog också kan bli aktuell för streck.

– Han gjorde första starten för mig senast efter ett långt uppehåll och han gjorde ett bra lopp. Han var inte tom i mål även om han inte kunde haka på ledaren till slut, det hade jag heller inte räknat med. Han gick med tunga järnskor runt om då och vi ville mest ge honom tempo i kroppen. Han ska ha gått framåt det loppet, det är i alla fall vad jag tror. Vi planerar barfota fram och rycktussar nu och tar man ett par tre, fyra streck här så kan han vara en outsider.

Oskar kör också Linda’s Girl (V75-2) som tränas av Lena Norin. En häst som han är ordinarie kusk på och som nog ska kunna strida i stoloppet.

– Hon håller bra form även om det kanske inte såg ut så senast. Hon surnade till efter att det blivit flera omstarter, det gillar hon inte. Hästen är bra i ordning och kommer göra ett väldigt bra lopp. Distansen tror jag inte heller är någon nackdel. Hon är stark och rejäl och har bra rutin för det här loppet, att jag vunnit flera lopp med henne är knappast en slump. Jag tycker det ser väldigt positivt ut på förhand och hästen ska nog streckas.

Henrik Larsson-tränade In Line Tooma går ut i Klass 1 (V75-3) och har körts av Oskar i de senaste starterna. Formen är god, men läget tråkigt.

– Han har också väldigt bra form, senast på Solvalla satt vi fast med alla krafter kvar. Samtidigt blir det nog svårt att vinna härifrån, det är en häst som ska vara med där framme för att vara som bäst, avslutar Oskar Kylin-Blom. (Foton: ALN).