Annandag jul var senaste gången som Global Trust startade men femåringen visade direkt i årsdebuten sin stora kapacitet då han i läcker stil vann på Solvalla.

Timo Nurmos-tränade Global Trust visade sitt kunnande redan i fjol med bland annat två segrar på V75 men inför onsdagens comeback på Solvalla hade Yankee Glide-sonen, som numera dessutom är valack, inte beträtt tävlingsbanan på nästan nio månader. Femåringen var dock direkt rejält på hugget.

Jorma Kontio lät Global Trust trava in sig, för att strax efter 600 meter passerade avancera fram till spets. Från piken var det ingen som kunde komma talangtravaren nära. Etablerade djur som Jairo och Qahar Q.C. jagade ledaren, men vad hjälpte det när Global Trust stack undan på pigga hovar över upploppet. 1.13,6/2140 meter var vinnartiden.

*En häst i toppform är onekligen Johan Untersteiners Dear Friend. Stoet kunde med Christoffer Eriksson i jollen på Åbytravet ta sin fjärde raka seger. Tempot i loppet var rejält uppskruvat och det skulle passa Dear Friend fint, placerad i femte utvändigt. Efter ryggar i sista sväng blev det full attack över upploppet – och en enkel viktoria. 1.11,8a/2140 var en fin vinnartid.

*Magnus Dahlén har fortsatt stor stallform. Försöket i Diamantstoet på Åby gick till en pigg Veiled körd av Carl Johan Jepson. Trots bricka åtta bakom bilen kom fyraåringen som tidigare i år var i final av Stochampionatet snart till ledningen och var därefter helt ohotad. På noteringen 1.13,6a över 2140 meter togs segern mycket enkelt.

*Allra lyckligast under onsdagskvällen, möjligen med undantag för den spelare som tog hela V86-potten på 22 miljoner kronor, var nog 20-åriga Alice Engström. Lärlingen noterades för sin karriärs första seger då hon körde Jim Oscarsson-tränade Stern till seger på Solvalla. Sist invändigt fortsatt i den sista kurvan, men efter en kraftfull avslutning i femtespår till slut blev segern faktiskt säker. Segergest som sig bör vid målgång. (Foton: ALN).