Lördagens Silverörnen på Solänget håller riktigt hög klass och ser bland annat ett spännande möte mellan de båda femåriga stjärnorna Makethemark och Diamanten.

Det är Solänget som den här helgen står för V75-fiolerna och banans huvudnummer är Silverörnen. Det här blir näst uppgift för Petri Salmelas slagskepp Makethemark, som ju kommer från segern i Jubileumspokalen.

Då liksom nu blir det ett möte med Stig H:s Diamanten, den senare drog ett fint andraspår bakom bilen. Ett intressant inslag i loppet utgör även fransktränade Dreammoko som fortsätter sin turné i Norrland; han kommer närmast från deltagande i Sundsvall Open Trot. Två andra väletablerade kort är Muscle Hustle och Zenit Brick. (Foto: ALN).

Här är startlistan:

2140 auto

1 Nappa Scar – Per Lennartsson
2 Diamanten – Erik Adielsson
3 Poochai – Per Linderoth
4 Montdore – Ulf Eriksson
5 Makethemark – Ulf Ohlsson
6 Dreammoko – Peter Ingves
7 Speed Delicious – Nicklas Westerholm
8 Spitcam Jubb – Kaj Widell
9 Muscle Hustle – Jan Norberg
10 Special Promise – Claes Sjöström
11 Explosive de Vie – Kevin Oscarsson
12 Zenit Brick – Örjan Kihlström

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Derbyt: Who’s Who var i sin egen klass – vann på världsrekord

Derbyt: Who’s Who var i sin egen klass – vann på världsrekord

För nio år sedan krossade Maharajah motståndet i Derbyt. Nu var det dags för hans första seger i loppet som avelshingst. Favoriten Who’s Who infriade favorit-skapet med råge. Med tårar i ögonen fick tränaren Pasi Aikio sätta på sig den gula kavajen efter att hans häst gjort mos av motståndet i kullens främsta löpning.

Who’s Who hade blickarna på sig redan för början, inte minst på grund av sin stora likhet med sin far Maharajah. På Jägersro klev Who’s Who själv in i historieböckerna då han upprepade farsan bedrift från nio år sedan. Och sättet han gjorde det på var inte heller det helt olikt – fyraåringen förvandlade motståndet till statister.

Lyckan var påtaglig hos tränaren Pasi Aikio efter loppet. Svenskt Travderby var målet man haft i sikte sedan säsongens början. Efter att flera av de stora förhandsfavoriterna fallit bort redan i uttagningen hade Who’s Who sin stora chans – och den tog han. Tränaren kunde inte hålla tårarna tillbaka efteråt.

– Jag har inga ord alltså…fan vilken häst…Det är bara att njuta. Det är en fantastisk häst, underbar på alla sätt och vis, det är så kul att han får visa det här. Jag känner bara glädje nu, det här betyder så mycket för mig, så sjukt mycket…, sa Pasi Aikio i ATG Live efter att ha samlat sig en smula.

Örjan Kihlström är en mer van Derby-vinnare. Som kusk var det här hans fjärde. Senast det begav sig var med Poochai för fyra år sedan, innan det har han vunnit med just Maharajah och From Above – den senare är ju morfar till årets vinnare.

– Det är jättestort att vinna Derbyt hur man än vrider och vänder på det, men nu blir det nästan ännu större med allt omkring, Maharajahs första och den första för Pasi, sa Örjan vid prisutdelningen.

Loppet såg Mellby Fire som ledare. Med Mika Forss i vagnen öppnade han 10,2 de första 500 men tempot skulle fortsätta upp-skruvat. Robert Bergh sände Transcendence efter en vid kurva och landade i dödens efter 700 meter. Efter att ha gett ledaren en liten tryckare kom man till det första varvet efter 11,2.

Upplägget passade perfekt för favoriten, placerad i tredje utvändigt. Men Kihlström fann det bästa att ta det säkra före det osäkra och lyfta ut Who’s Who i tredjespår redan 1100 meter kvar när det började stötas bakifrån. Efter att lugnt jobbat sig framåt i tredjespår genom svängen, blev det full fart när man gick in på sista bortre. På några få meter klev Who’s Who in i huvudrollen.

Favoriten forsade fram mot ledande Mellby Fire som inte hade någon chans att värja sig, med 600 meter kvar satt Who’s Who i ledningen – och loppet var redan över. Maharajah-sonen lämnade sina konkurrenter med åtskilliga längder och kunde möta publiken ovationer över upploppet utan att någon gång befinna sig i förlustfara.

– Det löste sig bra för oss med resan, även om han fick göra jobbet själv sista 1100 meterna. Man kände redan på sista bortre att han hade avgjort loppet om inget konstigt skulle hända, det gällde mest för mig att hålla i mig och se till att inte ramla ur vagnen..,sa Örjan Kihlström.

Segertiden blev som sig bör strålande. 1.12,0a/2640 meter betydde en putsning av det svenska rekordet med en tiondel, en notering som för övrigt även gäller som världsrekord i disciplinen. Who’s Who som är premiechansad förbättrade sitt segerkonto med fyra miljoner kronor. Det här var hästens nionde vinst i femtonde starten. Sköter vinnaren gör Jennie Ek, ägare är Travkompaniet och uppfödare Menhammar Stuteri.

– Han ser ut som sin pappa, det är sjukt egentligen att en häst kan bli så lik. Han kanske inte är snabbast på hundra meter, men han kan hålla farten länge i gengäld. Han har samma underbara psyke som Maharajah, fortsatte Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

I skuggan av de överlägsna vinnaren var det Björn Goop som med Chianti lade beslag på andrapriset. Han gick en fin avslutning efter en resa i andra paret utvändigt och snöt silvret före Son of God som sköt till fint invändigt sedan han travat loppet i rygg på ledande Mellby Fire som felade mitt i den sista kurvan. Stark i skymundan var även Speedy Face som fick backa sig sist i början av loppet men kom med en mycket bra avslutning till slut som fyra, inte långt från pallplatserna. (Foton: ALN).

Du kan se loppet här.

Läs även: Derbystoet: Triumf från spets för Run Chica Run
Läs även: Derby-V75: Femstjärnig insats av Racing Mange

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Derby-V75: Femstjärnig insats av Racing Mange
Nästa nyhet
Derby-V75: Femstjärnig insats av Racing Mange

Derby-V75: Femstjärnig insats av Racing Mange

Racing Mange är på väg in i eliten. Prestationen som Joakim Lövgrens femåring stod för i Good as Golds Derbyminne var en verklig delikatess.

Orlando Vici-sonen Racing Mange har tillhört kullens bästa hela karriären men i år som femåring har han tagit ytterligare ett kliv uppåt på stegen. I ett ramlopp vid Jägersros Derby-dag bjöd hästen på en insats i den högre skolan.

– Mange han är cool på alla sätt, han tycker det här är lika kul som vi gör. Han verkar bara bli bättre, han är mer komplett i år och tål sporten bättre. Det är fortsatt utveckling i honom, sa Joakim Lövgren vid segerceremonin.

Favorit var Platon Face, men denne galopperade bort sina möjligheter kort efter start. Loppet kom ändå att avverkas i hårt tempo från början med Re Doc i spets. Denne öppnade 07,7 första 500 för att varva på 11,7. Joakim Lövgren hade tempot till trots tagit dödens och så fort man gick in på den sista bortre långsidan övertog Racing Mange taktpinnen. Femåringen stack sedan undan med flera längder och tog segern i bländande fin stil på 1.11,1a/2140 meter.

*En närmast bragdartad insats stod La Diva Rossi för i K.G. Bertmarks Minne. Med Linda Pulkkinen, som också tränar, i sulkyn bombade hon till spets och gasade stenhårt i spets. Första varvet gick efter 1.10. Favoriten Lord Flax kom snabbt över upploppet, men den tappra ledaren höll undan till seger på målfoto. 1.11,8a/2140 meter var vinnartiden.

*Derbystayern blev en lätt uppgift för Peter Untersteiners sköning Carabinieri. Det här var hästens andra raka över den långa distansen. Carabinieri kunde avvakta till först 300 meter kvar innan han via fjärdespår gick till full attack och avgjorde på direkten. Segern mycket enkel på 1.13,9/3180 meter före en positivt avslutande Monark Newmen.

*Conrad Lugauer presenterade en trevlig sort i Nolimitjimmit som vann utan att direkt förta sig. Den fyraårige valacken anförde loppet från start till mål, lättade undan ur sista sväng på retfullt enkelt vis och kom i mål på 1.13,7a/2140.

*Bengt Simberg-tränade Wild Love var nära final i Derbystoet senast, men fick en skön revansch i Diamantstoets försök i stället. Kevin Oscarsson körde Love You-dottern till smått överlägsen seger efter att ha avgjort hur lätt som helst in på upploppet. 1.11,8a/2140 visade klockorna. (Foton: ALN).

Läs även: Derbyt: Who’s Who var i sin egen klass
Läs även: Derbystoet: Triumf från spets för Run Chica Run

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Derbystoet: Triumf från spets för Run Chica Run
Nästa nyhet
Derbystoet: Triumf från spets för Run Chica Run

Derbystoet: Triumf från spets för Run Chica Run

Peter Untersteiner hade hela fem hästar i finalen av Derbystoet och valde själv att ratta Run Chica Run. Ett alldeles korrekt val, visade det sig. Det blev ledningen från start till mål.

Peter Untersteiner har närmast blivit synonym med Derbystoet de senaste åren. Halmstadstränaren hade kvalat in en kvintett till årets final på Jägersro och därmed låg det på lut att det skulle kunna bli en ny triumf i loppet.

Med Run Chica Run ordnade han själv sin tredje seger de senaste fem åren i Derbystoet.

– Det är så att man får nypa sig i armen, det såg bra ut på förhand för oss men det gäller att det ska klaffa i loppet också. Det gick vägen, vi hade prickat formen och hela teamet har gjort jobbet, sa Peter Untersteiner efter segern som för Run Chica Run var värd två miljoner kronor.

Vägen mot segern var den närmaste för Run Chica Run. Scarlet Knight-stoet hade inga problem med att svara upp ledningen och kom till första 500 efter 08,6. Redan in i första sväng hade den enligt toton tuffaste motståndaren Dibaba försvunnit i en galopp och när kilometern passerades efter 13,1 landade Vamp Kronos i dödens.

Christoffer Eriksson försökte lägga press på ledaren över sista bortre, men när fältet klev in i den sista kurvan stod det klart att Vamp Kronos inte skulle kunna utmana om segern. I stället var det Run Chica Run som tog i och nådde upploppet med händelserna helt under kontroll.

– Hon är värd den här segern, för hon är så här bra. När de andra började smacka på sina hästar i sista sväng så började det knaka i selen och tog i, då är det gott att vara kusk…, sa Untersteiner.

Hela vägen i rygg på ledaren gick Europhile Am körd av Jorma Kontio och denna fick fritt de sista 100 meterna för att säkert knipa andrapriset för att därmed fastställa en dubbelseger för Untersteiner. Det var förresten nära att det blev en trippel; Global Upper Style gick en stark avslutning men fick ge sig på linjen i kampen om bronsmedaljen mot Mellby Free som spurtade sylvasst i vida spår för Björn Goop.

Segertiden för Run Chica Run noterades till 1.12,0a över 2140 meter. Den här segern var hästens åttonde i den artonde starten. Vinnarens skötare heter Linnéa Ragnarsson, Run Chica Run ägs av Pallexperten i Malmö AB som också är uppfödare. (Foton: ALN).

Läs även: Derbyt: Who’s Who i en klass för sig
Läs även: Derby-V75: Femstjärnig insats av Racing Mange

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Six Pack fick revansch - överlägsen i Yonkers Trot
Nästa nyhet
Six Pack fick revansch – överlägsen i Yonkers Trot

Six Pack fick revansch – överlägsen i Yonkers Trot

Efter strulet i Hambletonian fick Six Pack upprättelse i Yonkers Trot. För Åke Svanstedt var treåringen helt överlägsen.

Six Pack var favoriten inför Hambletonian, men missade finalen i ett kaotiskt försök. På lördagen tog dock Åke Svanstedts kulltopp sin revansch när han i överlägsen stil tog segern värd en kvarts miljon dollar i Yonkers Trot på halvmilebanan Yonkers Raceway.

Six Pack var storfavorit och segern var heller aldrig i någon fara. Efter att ha inlett som första häst i andraspår körde Svanstedt sig till ledningen efter cirka 500 meter.

In mot sista sväng stack Six Pack undan och motståndet lämnades att slåss om övriga prisplatser. Muscle Mass-sonen var överlägsen på noteringen 1.10,9a över en engelsk mil.

Triumfen blev för Åke Svanstedt än större då han strax före också vunnit Hudson Trot för treåriga ston med vassa Plunge Blue Chip. Det efter att ha gjort loppet i ledningen och hållit undan för den ivrigt uppvaktande Supergirl Riley den sista biten. Klockorna visade på starka 1.10,3a/1609, en tangering av världsrekordet för treåriga ston på 800-metersbana. (Foto: ALN).

Du kan se Yonkers Trot här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Mantorp

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson