Peter Untersteiner hade hela fem hästar i finalen av Derbystoet och valde själv att ratta Run Chica Run. Ett alldeles korrekt val, visade det sig. Det blev ledningen från start till mål.

Peter Untersteiner har närmast blivit synonym med Derbystoet de senaste åren. Halmstadstränaren hade kvalat in en kvintett till årets final på Jägersro och därmed låg det på lut att det skulle kunna bli en ny triumf i loppet.

Med Run Chica Run ordnade han själv sin tredje seger de senaste fem åren i Derbystoet.

– Det är så att man får nypa sig i armen, det såg bra ut på förhand för oss men det gäller att det ska klaffa i loppet också. Det gick vägen, vi hade prickat formen och hela teamet har gjort jobbet, sa Peter Untersteiner efter segern som för Run Chica Run var värd två miljoner kronor.

Vägen mot segern var den närmaste för Run Chica Run. Scarlet Knight-stoet hade inga problem med att svara upp ledningen och kom till första 500 efter 08,6. Redan in i första sväng hade den enligt toton tuffaste motståndaren Dibaba försvunnit i en galopp och när kilometern passerades efter 13,1 landade Vamp Kronos i dödens.

Christoffer Eriksson försökte lägga press på ledaren över sista bortre, men när fältet klev in i den sista kurvan stod det klart att Vamp Kronos inte skulle kunna utmana om segern. I stället var det Run Chica Run som tog i och nådde upploppet med händelserna helt under kontroll.

– Hon är värd den här segern, för hon är så här bra. När de andra började smacka på sina hästar i sista sväng så började det knaka i selen och tog i, då är det gott att vara kusk…, sa Untersteiner.

Hela vägen i rygg på ledaren gick Europhile Am körd av Jorma Kontio och denna fick fritt de sista 100 meterna för att säkert knipa andrapriset för att därmed fastställa en dubbelseger för Untersteiner. Det var förresten nära att det blev en trippel; Global Upper Style gick en stark avslutning men fick ge sig på linjen i kampen om bronsmedaljen mot Mellby Free som spurtade sylvasst i vida spår för Björn Goop.

Segertiden för Run Chica Run noterades till 1.12,0a över 2140 meter. Den här segern var hästens åttonde i den artonde starten. Vinnarens skötare heter Linnéa Ragnarsson, Run Chica Run ägs av Pallexperten i Malmö AB som också är uppfödare. (Foton: ALN).

Läs även: Derbyt: Who’s Who i en klass för sig
Läs även: Derby-V75: Femstjärnig insats av Racing Mange