Dags igen för Svenskt Travderby och Derbystoet. Fyra-åringarna ska göra upp om miljoner och evig ära på Jägersro i helgen. Startlistorna är nu kompletta.

Derby-finalerna avgörs på söndag. Utfallet i förra veckans uttagningar var något oväntat, då flera av de förhandstippade föll och missade finalen. I vad som nu får räknas som en öppen final sticker Who’s Who ut som i gengäld imponerade stort i sitt kval. Han kan ge tränaren Pasi Aikio sin första titel och kusken Örjan Kihlström den fjärde.

Robert Bergh har sedan tidigare tre titlar som tränare i Svenskt Travderby och han är den ende i år som har två hästar i finalen. Själv väljer han att köra Transcendence medan det blir Christoffer Eriksson som får förtroendet bakom Spickleback Face.

Peter Untersteiner var mannen som gällde i försöken till Derbystoet – hela fem av de tolv finalisterna kommer från hans stall. Nu har han också hittat kuskar till samtliga i kvintetten, varav han själv sitter upp bakom innerspårets Run Chica Run. Hon ska bland andra tampas med ständiga kulltoppar som Dibaba och Vamp Kronos, liksom Stochampionats-vinnaren Mellby Free och Oaks-ettan Candy la Marc.

Två miljoner, respektive en miljon kronor, är förstaprisen i de båda finalerna. Dubbla summan har de som valt premie-chansen möjlighet att kvittera ut. Av årets finalister är i Derbyt sju sådana, medan det i Derbystoet är åtta. Hästarna som ingår i premiechansen är listade med (p) i startlistorna nedan:

Svenskt Travderby, 2640 auto

1 Chianti – Björn Goop (p)
2 Transcendence – Robert Bergh
3 Mellby Fire – Mika Forss (p)
4 Son of God – Johan Untersteiner (p)
5 Who’s Who – Örjan Kihlström (p)
6 Spickleback Face – Christoffer Eriksson (p)
7 The Bucket List F. – Tobias O Eriksson (p)
8 Speedy Face – Adrian Kolgjini (p)
9 Output Pressure – Per Lennartsson
10 Bo C. – Kim Eriksson
11 Peakadilly – Steen Juul
12 Alcoy – Peter Untersteiner

Derbystoet, 2140 auto

1 Run Chica Run – Peter Untersteiner (p)
2 Vamp Kronos – Christoffer Eriksson (p)
3 Maharani de Baroda – Carl Johan Jepson (p)
4 Mily – Johan Untersteiner (p)
5 Catch my Love – Oskar J Andersson
6 Dibaba – Örjan Kihlström (p)
7 Candy la Marc – Erik Adielsson
8 Mellby Fashion – Jörgen Westholm(p)
9 Europhile Am – Jorma Kontio
10 Global Upper Style – Ulf Ohlsson (p)
11 Mellby Free – Björn Goop (p)
12 Veroni – Peter Ingves

Läs även: Favoriterna föll – men Who’s Who höll 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Milstolpe för Brian Sears – vann 10 000:e segern

Milstolpe för Brian Sears – vann 10 000:e segern

En av Nordamerikas mest välrenommerade kuskar jubilerade stort på söndagen. Brian Sears passerade 10 000 segrar i sulkyn.

Vid tävlingarna på Yonkers Raceway på söndagen fanns givetvis Brian Sears på plats – och under dagen tog han tillfället i akt att göra en högst celeber skara kuskar sällskap. Den 10 000:e kusksegern kom då han vann det nionde loppet med Chasin’ Dreams.

50-årige Brian Sears har länge tillhört Nordamerikas högst skattade kuskar och bland den Florida-födde sulkygigantens åtskilliga meriter, kan räknas tre segrar i Hambletonian. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Cyber Lane från det sämsta läget i Gulddivisionen
Nästa nyhet
Cyber Lane från det sämsta läget i Gulddivisionen

Cyber Lane från det sämsta läget i Gulddivisionen

Efter bronset i Jubileumspokalen är Cyber Lane tillbaka i startlistan igen – men fick sämsta läget i lördagens Gulddivisionen på Jägersro.

Birger Bengtssons Minne över sprinterdistans utgör Gulddivisionen på lördag när Derby-helgen stundar på Jägersro. Cyber Lane är ett av namnen som sticker ut i startlistan. Johan Untersteiner tar ut stallets stora stjärna igen, efter att senast ha slutat på bronsplats i Jubileumspokalen.

Femåringen hade emellertid ingen lycka med lotten – och får börja från spåret längst ut bakom bilen. Bland motståndet finns tuffa lekkamrater som jämnårige Love Matters, hemmahoppet Dante Boko och formstarke Poet Broline. (Foto: ALN).

Här är startlistan:

1640 auto

1 French Laundry – Peter Ingves
2 Poet Broline – Peter Untersteiner
3 Dante Boko – Adrian Kolgjini
4 Love Matters – Örjan Kihlström
5 Global Money – Robert Bergh
6 Harry Haythrow – Björn Goop
7 Pythagoras Face – Ulf Ohlsson
8 Cyber Lane – Johan Untersteiner

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Halmstad
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Halmstad

Måndag: V64-tips till Halmstad

V64 Halmstad 27 augusti

Omgången: V64-Jackpot på Halmstad med 507 866 kr extra i potten. Mycket av vilken utdelning vi ska landa på hänger på hur Peter Untersteiners hästar presterar – för det ser bra ut på den kanten. Jag spikar en av hans hästar och chansspiken är rolig!  

Spikarna: 6 Happy Steel (V64-1) tror jag vinner hur de än kör loppet, och det borde bli tidig ledning. 4 Angie Simoni (V64-4) är draget i loppet mot en storfavorit och jag tror hon fäller alla sista 700!

V6-förslaget är på 1620 kronor (V6).

6 Happy Steel (9-10)
5-6-7-3-10-1-2-8-11 (4-12)
4 Angie Simoni (9-7)
3-1-2-5 (9-10)
9-5-6-4-7 (1-3)
3-14-5-13-8-10-7-9-12 (6-1)

1x9x1x4x5x9 = 1620 kronor

DD-förslaget på 950 kronor:
9 – 3 x 500 kr
9 – 14 x 300 kr
9 – 5 x 150 kr

V64-1

A: 6 B: 9-10-7-3-2-12 C: 1-4-5-8-11

Spetsstrid: Dreamlover G.D. borde vara först till plankan, men jag tror nog att Peter Untersteiner pressar sig till ledningen innan de kört 500 meter. Hon var bra med senast Happy Steel mot bättre hästar och är bra rygg fr de andra.

Loppanalys: 6 Happy Steel har haft otroligt dåligt glid i de senaste tre starterna! Först var hon draghäst på V75, och klev iväg bra från innerspår i volt, men för första gången på 45 år prickade Jorma Kontio från springspår och det blev ledarryggen för Untersteiner och där sitter han fast än idag med vinstkrafter. Sedan var det hästar i vägen hela loppet, men intrycket då det blev fritt mellan hästar var otroligt bra då hon formligen fog fram i skymundan. Jag trodde massor på henne senast, och trodde nog hon skulle sätta klorna i ledande Mrs Lindy trots dödens, men ledarinnan visade sig hittat nya växlar och svarade i frän duell med 50 meter till resten. Hon var åter bra i fredags Lindy och det var ingen skam ge sig där. Nu möter man inget och jag tror hon vinner hur de än kör, och det troliga är att Peter vinkas fram till ledningen. Visst, 80% är i princip aldrig befogat, men jag tror hon är överlägsen och spikar och jagar skrällar i andra lopp. 

V64-2

A: 5 B: 6-7-3-10-1-2-8-11 C: 4-12-9

Spetsstrid: 2640 meter och voltstart gör spetsstriden lurig. Cocktail Abb har klivit iväg bra och tagit ledningen med spår 3, även om det var enda voltloppet och redan 2016. Från springspår kommer två som vill framåt.

Loppanalys: 5 Global Warrior är en fin sort som är skönt flegmatisk ännu, men då Johan tävlade med honom på Axevalla och tog dödens visade hästen fin kapacitet och inställning. Det finns mycket att göra med hästen som springer med armbågsskydd och tung balans så han är trampig ännu. Han var lite seg bakifrån senast och trivs säkert bättre utan rygg, och kanske tar man dödens nu och reglerar dem? Dock treåring på lång distans mot äldre och garderas matte.

2 Little Old Man hänger med och nöter på men han ska inte vara 16%-are – det är han bara på spår och kusk/tränare.

6 Yaganashi har gjort det bra utan att vinna loppen, och både senast (dödens) och för tre starter sedan (bra avslutning från typ femtonde ytter…) var han bra. Det blev galopp då springspår testades, men Veijo låter inte så orolig för det.

7 Magna Carta är helt bortglömd, men det finns spetschans då hästen varit snabb från springspår tidigare.

Måste nämna 3 Cocktail Abb som inte är så tokig och det är intressant med första starten i ny regi och dessutom startsnabb häst och kusk.

V64-3
A: 4 B: 9-7-8-1-2-5 C: 3-12-11-10-6

Spetsstrid: Angie Simoni är absolut snabb nog för att spetsa, men nu verkar Bo inte inne på att ladda och då kan det bli Cool Bella till ledningen för det är inte snabba med bra spår här.

Loppanalys: 9 Joyride Cane måste jag testa att syna som klar favorit. Visst, det var bra insats senast då hon plockade ner ledande Bo Kenneth via spåren sista 800. Nu är det bakspår och Veijo från bakspår blir väldigt ofta fel, han kan vara väl passiv då och hamna på vingel och dessutom är detta enligt mig en sprinter och hon har tre senaste segrarna över kort.

4 Angie Simoni borde kunna vinna detta och det är min chansspik i omgången. Hon var klart bra då hon vann för Nivard, och inte helt oväntat att hon skulle prestera bättre då kanske. Senast löste det sig aldrig för Thorson och det var inte tomt vid målgång. Hon öppnar bra, men Falsig sparar nog på krutet men jag tror hon spurtar ner dessa sista 700 och det är fräck spik till runt 13%.

8 Batman Godiva har inte startat sedan maj och Lövgren från spår 8 känns då inte jättehett.

2 Tahays Blue Amber var riktigt bra som etta och tvåa på V75 tidigare i år och tog den segern från dödens. Nu var hon inte bra i comebacken och formen verkar dunkel.

V64-4

A: 3-1-2-5 B: 9-10-7-11-4 C: 12-6-8

Spetsstrid: Global Wellness gör bildebut och det från spår 1 och det är alltid mycket lurigt! iCloud var riktigt rapp senast och spetsade enkelt och jag tror han tar sig förbi favoriten. Släpper sedan till Dallas As? Denne var snabb från innerspår och att hon då inte kunde svara startblixten Flash Am är förlåtet.

Loppanalys: 1 Global Wellness har inlett bra, men kanske inte som ett jättelöfte ändå? Var fin senast då han speedade till seger och hade nog segrat även om inte Terminator Face strulat till det med galopp från ledningen. Nu är det bildebut och från spår 1 är det lurigt att göra debut och jag spelar på att han blir över. Klart han kan vinna om det klaffar sedan, vann från ledarryggen senast alltså men han är allt för mycket spelad och kom bara med på nåder…

Jag tror faktiskt att 3 Dallas As vinner detta och det var nära att jag spikade den spelad till under 10%. Galopperade då hon höll på att leta sig loss 250 kvar senast och de vann det loppet på 15,1 och hon hade varit med i striden felfri. Höll tappert från dödens före det och det är helt rätt kurva på hästen. Bergh visar fortsatt form och får man överta av min spetsfavorit 2 iCloud så bör det vara över. Utgång!

Nu är ju inte det givet, och den hängde med b ra från ledarryggen senast och Icloud och streckas liksom 5 Borups Syren som ska vara tillfixad och öppnar bra. Inte startat sedan 10/7, men kommer säkert vara bra direkt som det verkar.

V64-5

A: 9 B: 5-6-4-7 C: 1-3-10-8

Spetsstrid: Snabba hästar och 1600 meter så det lär bli 08 första 500! Mitos Gold tror jag inte kan hålla ut för den kusken, Demolition Man F. är snabb och lär tryckas av men frågan är om inte Friend of Nature an spetsa nu nere på spår 5? Dock öppnar de bättre för pappa Lutfi de flesta och det är ändå risk för solfjäder.

Loppanalys: Rivigt sprinterlopp där jag faktiskt spelar med knappa favoriten 9 Wingait C.H. trots bakspår på korta häcken. Jag kan köpa att han är bäst där framme, men han såg för läcker ut senast då han från dödens var helt överlägsen och bara joggade undan med 20-30 meter ner till övriga. Det kommer gå undan värre första 500 och jag tror han kan rinna igenom ett så bra, och kanske kan kusken till och med nå dödens om de tar upp efter 400-500 meter. Han är tuffare än dessa och jag tror han vinner och spikar på DD. 

5 Stonewashd Diamant var jättebra vid segern på 11-tid med sparade krafter, men inte alls att känna igen sedan. Det var klart bättre igen senast då hästen spurtade med bra kliv över upploppet. 

6 Friend of Nature vore spännande om Adrian kunde skicka till ledningen. Det finns viss chans till det, även om det också kan bli vingel men som skräll streckas han. 

4 Twigs Briard verkar det bli jänkarvagn på nu och formen har vässats i Danmark. 7 Smevikens Cruiser gick riktigt bra senast på open då det var som att springa rakt in i en vägg då hästarna gick ner där. De hade glömt preparera de spåren såg det ut som i regnet. Det var V75 och hästen duger.  

V64-6:

A: 3-14-5 B: 13-8-10-7-9-12 C: 6-1-4-2

Spetsstrid: Floalts Clouseau är solklar spetsfavorit.

Loppanalys: Jag spelar mest DD med 3 Floalts Clouseau trots att jag inte tycker det är något extra till häst. Fyraåringen har varit 1-2-1 på tre spetslopp och fick stryk av Kindy Lane vid andraplatsen. Svarade säkert senaste försöket, och nu blir det spets och sedan ska han slås.

14 Mr Jäger har stångats mot mycket hårdare hästar de senaste starterna och kanske är för tuff om han kommer till från sina tillägg. Han var fyra och trea mot tuffa långskubbare och helt okej senast då han var chanslös där Carabinieri vann.

Favorit är 8 Vento Oro, men den är inget extra tycker jag. Ramlade mer eller mindre undan från ledningen och var seg i loppet senast, innan den framför stannade och hästen drogs sist – men intrycket var inte bländande före det direkt. Bara en i mängden.

13 The Muffin Man är andrahandare, en häst med bra kapacitet men han är väldigt knepig och ojämn. Han kan vinna om han har bra dag.

Skrällen kan vara 5 Mucho Flax som fullföljde bra senast då han fick dra tåget 700 kvar och formhästen Can Lane vann.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Björn Goop och Chock Nock skräll i danska Derbyt
Nästa nyhet
Björn Goop och Chock Nock skräll i danska Derbyt

Björn Goop och Chock Nock skräll i danska Derbyt

Steen Juul tränar och Björn Goop satt i sulkyn. Ändå var Chock Nock en oväntad vinnare när Danskt Travderby utspelade sig på Charlottenlund.

För fyra år sedan vann Björn Goop det danska Derbyt med Tumble Dust. När det anrika loppet i år kördes på söndagen var den svenske toppdrivern tillbaka – men den här gången med en skräll. Björn styrde Chock Nock åt nestor Steen Juul som fått tolfte spåret bakom bilen.

Täten hade Johan Untersteiner tagit med betrodde Cuba Libre Ice sedan favoriten Come on Hugo felat in i den första svängen. Efter ett varv tog Goop ett initiativ och körde fram Chock Nock mot dödens. S.J.’s Photo-sonen skulle därifrån visa sin råstyrka.

När man vred in mot upploppet var Kriterie-vinnare Cuba Libre Ice ett slaget rov, men bakifrån kom nu Cool Shadow och invändigt sköt Confidence till. Chock Nock höll dock urstarkt hela vägen till mål och kunde vinna knappt men säkert på 1.15,1a/3000 meter. Segern var värd 605 000 danska kronor.

Det här var alltså Björn Goops andra danska Derby-seger, men för tränaren Steen Juul har det blivit några fler. Chock Nock ordnade hans nionde tränarseger i det klassiska loppet. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lätt för Un Mec - Tredje raka för Usain Henna

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson