Äntligen var det dags. I Jubileumspokalen stämde allt perfekt för Makethemark som efter en flygande finish fick sin efterlängtade storloppsseger.

Han har kämpat i toppen hela sin karriär, nu var det slutligen dags för en inteckning i ett riktigt stort lopp. Många gladdes när femårige Makethemark fick sätta pricken över i:et och spurta hem segern i Jubileumspokalen på Solvalla. En seger värd miljon kronor.

– Det har varit blandande känslor hela veckan, det har bubblat inombords. Vi har gjort vårt jobb de här senaste två månaderna, hästen har känts så fantastiskt fin, mer än så kan man inte göra. Men man kan lita på den här hästen, han var verkligen värd den här segern, berättade tränaren Petri Salmela i vinnarcirkeln.

Loppet kom att öppnas i ett fasligt tempo, Love Matters pressade sig förbi Pastore Bob efter 500 meter körda men då visade klockan på 07,2. I dödens blev det avlösning; först avancerades Diamanten fram men efter ett varv synade Cyber Lane positionen efter att ha rundat fältet från kön.

Makethemark och Ulf Ohlsson hade dock inte varit med i rusningen, men skulle kliva in i handlingen till slut. Mitt på den sista bortre stötte Milligan’s School ut i tredjespår och Maharajah-sonen kunde i ryggen tassa med. 250 meter från mål blev det full attack via fjärdespår – och nu såg Makethemark sin chans.

Petri Salmela-stjärnan har en patenterad slutrökare och den lämnade han inte hemma den här kvällen heller; femåringen avslutade sylvasst och hade avgjort loppet i säker tid före mål. Segertiden noterades till 1.10,8a över 2140 meter. Det här var första segern i loppet för såväl tränare som kusk.

– Han gjorde en kanon-värmning i dag, de har verkligen satt honom i form och det är tacksamt att köra. Det känns som han hittat en växel till i år, även om han gjort fantastiska lopp genom hela karriären. Han är så läcker hästen, när man vrider ut med honom då jäklar vet han vad som gäller. Jag tycker han verkligen var värd den här segern, sa Ulf Ohlsson.

Stefan Melander-jänkaren Milligan’s School, körd av Ulf Eriksson, gick en berömvärd långspurt och tog andrapriset före Cyber Lane som förvisso fick ge sig den sista biten men höll strålande efter sitt stentunga upplägg.

Fyra i mål inkom Double Exposure som gick en godkänd avslutning från tråkigt läge. Femma blev Handsome Brad som över upploppet kom loss efter att ha gjort loppet som tredje häst på innerspår. Prisplacerade också Evil Enok M.E. och Diamanten medan Love Matters mattades i spets. (Foton: ALN).

Läs även: V75: Segergest när Darling Mearas vann Sto-EM