Lillebror ville inte vara sämre. Ett år efter att Tekno Eld vunnit Kriteriet – gjorde Eld Rask repris. För Ulf Ohlsson bärgade han de treåriga kallblodens största slag på ett nytt prydligt svenskt rekord.

Mamma Eldsiri har all anledning att vara stolt. Eld Rask upprepade vad den ett år äldre brodern Tekno Eld gjorde i fjol – vann Svenskt Kallblodskriterium på Dannero. Förutom uppfödare, ägare och skötare var också laguppställningen i övrigt den samma; Jan-Olov Persson tog sin femte tränarseger i loppet och Ulf Ohlsson tredje i jollen.

Det blev ordentlig fart på finalen, det såg Jan-Olov Persson till. Med B.W. Prinsen blixtrade han till spets, och svarade när Rappstjernen ställde frågan om att få komma förbi. Första halvvarvet gick efter snabba 22,5. Favoritspelade Eld Rask bidade sin tid som trea i andraspår.

Med 600 meter kvar kom attacken, Eld Rask jobbade sig snabbt fram men ledande stallkamraten B.W. Prinsen, som stod i drygt 40 gånger på oddstavlan, fajtade emot enormt. Första hundra meter från mål fick favoriten segergreppet. Förstapriset var 600 000 kronor.

– Det blev bra tryck på loppet och det var fantastiska hästar. Jag trodde före att det skulle behövas en 1.25-tid i dag för att vinna och så var det, sa Ulf Ohlsson i vinnarcirkeln och fortsatte om loppet:

– Jag hade jätteproblem med honom i dag, han skyggade för lamporna på innerplan och rumplade till 1200 meter kvar. Det var faktiskt lite oroligt innan vi fick honom över mål. Men det är en fantastisk häst det här, stark och rejäl och jag har nog aldrig känt honom trött ännu.

Segertiden blev läcker, 1.25,7a över 2140 meter var en hyvling av Eld Rask eget svenska rekord med hela nio tiondelar. B.W. Prinsen höll andrapriset vilket resulterade i en dubbelseger för stallet. Bronset gick till en mycket stark Ängsborken, som försatte sina chanser i en startgalopp men återkom lysande i spurten och var som trea inte långt efter vinnaren.

*****

*Kriterietstoet blev en uppgörelse mellan Öystein Tjomslands båda i loppet. Favoriten Voje Maren hade Lars Anvar Kolle i sulkyn och fann andra par utvändigt, bakom i ryggen stallkamraten Brenne Blesa som här faktiskt gjorde sin karriärs blott andra start.

Loppet anfördes av Jeksa, men 700 meter kvar fick Voje Maren full marschorder, kom raskt fram och såg till att ha kopplat greppet in på upploppet. Men då ville förstås Brenne Blesa ha några ord att säga också – stallkompisarna kämpade sida vid sida fram till mål, men Voje Maren höll sitt knappa grepp.

– Det var nervöst, jag höll nästan på att gå ned för räkning men nu är jag glad. Det var kul det här, sa tränaren Öystein Tjomsland som själv efter en avstängning fick se loppet från sidan.

Voje Maren tog segern på 1.29,2a/2140 meter, en seger värd 350 000 kronor. Det här var hästens fjärde seger i den sjunde starten och för såväl tränaren som kusken, den andra triumfen i loppet. Stort plus också till Vindpärla som spurtade kvickt och var trea, inte  långt från toppduon.

*ST:s Guldtäcke gick till skrällen Skaffer Adrian, tränad av Linn Hellström. Ulf Eriksson satte allt på ett kort, svepte fram till spets in mot sista sväng och ryckte undan med flera längder. U.R. Faxe tog in snabbt på den undflyende ledaren. Men tappre Skaffer Adrian höll hela vägen till seger på 1.26,4/2140. (Foton: ALN).