Ett perfekt genrep inför Derbyt? Alcoy stod för en häftig skräll för Peter Untersteiner då han tog första årssegern mot stenhårt motstånd i Ragnar Thorngrens Minne på Åbytravet.

Ready Cash-sonen Alcoy slutade fyra i Kriteriet i fjol, men såldes sedan till belgiska ägare och har i år tävlat i Frankrike. Sedan en kort tid är den svarte eleganten tillbaka i träning hos Peter Untersteiner – och i Ragnar Thorngrens Minne presenterade han sig på allvar. Spelad till 47 gånger pengarna slog han mycket meriterat motstånd.

– Vi fick ett perfekt lopp, men jag är ändå mycket positivt överraskad. Vi har bara haft honom i tre veckor och uppdraget har varit att få honom i form till Derbyt; vi ville mest se var vi hade honom.., sa Peter Untersteiner efter kupongrenset i ATG Live.

Erik Adielsson fick en pangstart med Givetitgasandgo som kunde tråckla sig ut från sitt bakspår och redan ur första sväng ta över taktpinnen från Lucifer Lane. Norskjänkaren blev dock het på kuppen, öppnade första 500 i underkant 1.10, och fortsatte några längder före fältet.

Alcoy däremot fick en prima resa i andra utvändigt, bakom Velvet Gio som kämpade på bra i dödens. Ur kurvan blev det full anfallsorder och Alcoy kunde avgöra mycket lätt den sista biten. Favoriten Perfect Spirit placerades i tredje invändigt av Örjan Kihlström, kom loss ur sista sväng och avslutade mycket kvickt – men inte tillräckligt för bättre än andrapriset. 1.12,2a på 2140 kom vinnaren i mål på.

*****

*Skön seger i Klass 1-finalen för Hagmyrens Mathias Andersson som med Doctor Doxey Zenz tog femte raka segern. Favoriten Cobourg Hanover travade i ledningen, men var slagen av den utvändige Vischio Holz vid utgången av sista sväng. Fast full attack i svängen fick också Doctor Doxey Zenz som avgjorde lätt över upploppet till seger på 1.12,5a/2140.

– Jag känner en väldig lättnad och väldig glädje att det gick vägen. Det blev inte det loppscenario som jag hade tänkt mig, men det löste sig ändå, sa Mathias Andersson i ATG Live.

*Praktskräll i Klass 2. Per Lennartsson skötte med den äran kuskuppgiften bakom Adiago Trot, tränad av Marcus Lindgren, som kunde följa med i ryggar på sista bortre och skaffade sig greppet då man gick in på upploppet. B.B.S. Jhonny avslutade mycket kvickt sista biten, men målfotot räddad Adiago Trot – fältets minst spelade. 1.13,0a/2140 var tiden.

– Först trodde man väl inte på så stor chans att vinna, men vi fick bra ryggar och kunde vila genom sista sväng. Allt stämde verkligen, sa Per Lennartsson.

*Skrällparaden fortsatte i Diamantstoet. Femåriga Ryssebo la Reine stod för en kanoninsats då hon började tåga i tredjespår efter ett varv, nådde så småningom fram i dödens och avgjorde därifrån säkert till slut. Pär Thole tränar vinnaren som kördes av Kaj Widell och klockades till 1.13,9a full väg. Favoriten Kindy Cane fick positionsproblem bakom tröttnade hästar och kom aldrig in i loppet.

– Det här är ju fan inte sant, hon bara krossade dem.., sa tränarsambon Ann-Christin Lingh.

*Åter en grym prestation av Timo Nurmos-tränade Globalsatisfaction. För Ulf Ohlsson kom hästen hastigt fram för att syna dödens med 900 meter kvar. Över upploppet kom hästar från alla håll och kanter med Kadabra-sonen visade styrkan hela vägen till mål och vann säkert på 1.12,8a/2140.

– Han var fantastiskt bra, vi fick köra en rejäl speed för att komma till dödens och det är tufft att göra det. Det är en stark och rejäl häst som nog aldrig gjort ett dåligt lopp, sa Ulf Ohlsson.

*Dansk viktoria i Brons-divisionen. Flemming Jensen körde resolut med sin tuffing Victory Kåsgård som efter 500 meter (på 09,2) övertog ledningen. Och därmed var loppet över, visade det sig. Valacken var sedan ohotad och sköt undan i riktigt fin stil över upploppet.

– Det blev ju önskescenario för oss, vi kom till spets och fick sedan bestämma lite själva. Det är kanske ingen kanonhäst men kan han hålla den här nivån är vi nöjda, sa Flemming.

*Dagen inleddes med Åby Stora Kallblodspris och även om Järvsöfaks världs-rekord inte gick att komma nära den här gången heller, blev det ändå ett fint lopp – med en stark segertid.

Odd Herakles var snabbast från början och höll ut ivrigt uppvaktande Lome Brage, något som betydde 1.17 de första 500. Tempot fick sedan bedarra något och efter ett varv lyfte Gunnar Melander ut Månprinsen A.M. i dödens. Efter massiv press genom sista sväng fick ledaren motvilligt ge sig. ”Prinsen” gick undan säkert sista biten till seger på 1.19,0a/1640, en tangering av hästens personbästa. 200 000 kronor var förstapriset.

– Han är lite flegmatisk första biten, men i övrigt kändes han fantastiskt fin. 1100 meter kvar lät jag honom bara gå, vi ville visa upp honom på bästa sätt i ett sådant här lopp. Men jag kunde inte släppa honom helt ändå, då hade han nog krupit ur selen, sa Gunnar Melander.

*Uppvisning hade franska montéspecialisten Be Mine de Houelle i Åby Stora Montépris, som för sin ryttarinna Marie Bacsich var helt överlägsen. Redan efter 500 meter vinkade stoet sitt motstånd adjö och avståndet minskade aldrig nämnvärt. 1.11,9a/1640 noterade Franck Leblanc-träningen. (Foton: ALN).

Läs även: Åby Stora: Propulsion vann duellen – på målfoto