Det var menat som årets duell på förhand och publiken behövde inte bli besviken. Propulsion och Readly Express bjöd upp till en sanslös tvekamp till slut i Åby Stora Pris och det var målfotot som fick avgöra vem som vann. Svaret: Propulsion.

Åby Stora Pris, den första upplagan över nya premisserna 3140 meter med bilstart, blev en att verkligen minnas. Readly Express fanns i den ena ringhörnan, Propulsion stod i den andra. De båda världsstjärnorna gjorde upp i två dueller – en i starten och en över mållinjen.

När krutröken sedermera skingrats dröjde det dock ett tag innan vinnaren kunde utropas. Det fick till ett uppförstorat målfoto för att avgöra – att Propulsion hade fått segern med minsta tänkbara marginal. Det på segertiden 1.13,2a över 3140 meter, en notering som betydde nytt världsrekord över distansen på tusenmetersbana.

– Det är otroligt. Hur mycket en centimeter hit eller dit kan betyda. Det är förstås jättekul att vi kunde ha den på vår sida. Det är två helt fenomenala hästar det här, hade det varit en annan häst i ledningen så hade vi nog vunnit med trettio meter…, sa Örjan Kihlström i ATG Live.

Hur gick det då till? Jo, Muscle Hustle var kvickast från start och frontade. Men bakom fick Örjan Kihlström snabbt ut Propulsion i andraspår och såg ut att kunna gå mot täten. Men Jorma Kontio ville annat, lade direkt rejäl press, tryckte på och fick efter första 500 meterna på 09,5 överta från sin duellant. Readly Express hade vunnit den första ronden, men Propulsion hade inte sagt sista ordet.

När Prix d’Amérique-vinnaren väl nått till spets, bedarrade tempot. Den andra femhundringen gick i 1.16-tempo och loppet kan egentligen snabbspolats fram till sista sväng. Här hade Propulsion nu fått fritt spelrum och över upploppet skulle en kamp som direkt hamnade högt på topplistan av svenska klassiker utspelas.

Readly Express, efter eftermiddagens myckna regnande utrustad med skor runt om, försvarade sig helhjärtat när Propulsion vreds ut i andraspår för att i en våldsam speed-avslutning göra upp om titeln. Båda vägrade ge sig, kanske var det rent av dött lopp – men målfotot fick alltså avgöra.

– Jag hoppas alla förstår att njuta, det här var kanske världens två bästa hästar, det var kul att det blev en sådan duell, sa Örjan Kihlström.

Segerkavalkaden tog en fortsättning för Daniel Redéns superhäst. Propulsion förbättrade här sitt segerkonto med två miljoner kronor och passerade därmed tjugo miljoner kronor totalt. Segern var hästens fjärde raka i en segersvit som tidigare innehållit Norrbottens Stora, Årjängs Stora och Hugo Åbergs Memorial.

– Vad konstigt det blev. Inget tempo och sedan en speed-uppgörelse. Det gick undan till slut. Bägge hästarna var fantastiska. Jag ville ju att de skulle köra i ledningen, men Örjan vet ju vad han gör, sa tränaren Daniel Redén.

Readly Express, noterades som tvåa, vilket gjorde honom en miljon rikare, för samma tid som ettan. Bakom var det en bit ned till de övriga men det var Reckless som efter en fin avslutning som knep tredjepriset i en kamp mot Sorbet, båda efter invändiga resor. Muscle Hustle kirrade sista prisplats.

Rajesh Face blev den som fick ta hand om dödens. Efter 1500 meter avverkade tog han den position, behöll den efter en kort galopp, men tröttnade till slut. Platon Face gjorde loppet som sista häst i andra spår men kunde aldrig ta sig in i tätstriden och blev oplacerad. (Foton: ALN).

Här kan du se loppet.

Läs även: V75: Alcoy skrällvann mot meriterat motstånd