Oscar Berglund har gjort lite av kometkarriär de senaste åren och ser fram emot att i framtiden plocka ut proffs-licensen. På lördag väntar en spännande start med Cobourg Hanover i Klass 1-finalen – hästen kommer med sju raka segrar.

25-årige Oscar Berglund, med licensen i Östersund, har på kort tid låtit höra tala om sig. Och i år har det gått bättre än någonsin. Med sitt lilla material har han skördat fina fram-gångar och har hittills i år en segerprocent på 38, något som förstås imponerar.

– Vi har väl hållit på några år nu, men i år har det verkligen gått fantastiskt bra. Jag tror att jag inte tränar annorlunda än någon annan egentligen, jag har min lilla rundbana här som vi använder. Men hästarna verkar trivas, är glada och håller sig fräscha. Sedan kanske konkurrensen inte är lika tuff här uppe som längre ned i landet, men det har gått bra det har det, säger Oscar Berglund till travnet.se.

Tretton hästar finns på amatörtränarens träningslista för närvarande. Men fler kan nog tänkas komma in vad det lider. Oscar smider planer på att ta ut proffslicens inom kort.

– Ja, det är tanken att gå kursen nu i höst och sedan ta ut licensen så snart som det är möjligt. Det är väl nu som vi börjat satsa lite mer på det här och det nya stallet står snart klart. Det ringer folk flera gånger i veckan och vill sätta häst i träning, men jag har fått tacka nej då jag ju ännu är amatör. Som proffs hoppas jag förstås att kunna få in lite mer hästar, men jag vill ändå fortsatt satsa på kvalitet framför kvantitet.

En häst som verkligen gjort god reklam för tränaren är den sexårige jänkaren Cobourg Hanover som inledde sin karriär hos Daniel Redén men i Berglunds regi verkligen tagit klivet fram.

– Han hade haft lite småskit mest hela tiden sedan han kom till mig, men peppar peppar, sedan i höstas verkar det ha börjat fungera för honom och han har varit bra varje gång.

Cobourg Hanover har som sagt imponerat. Han ståtar med sju raka segrar inför lördagens uppgift i Klass 1-finalen (V75-1). Årets fyra starter har samtliga slutat med seger och formen verkar inte direkt vara avtagande.

– Han kom precis in från sitt jobb och han är fantastiskt fin. Hästen är precis där jag vill ha honom och det kan nog inte kännas bättre. Jag var ute i ett banjobb med honom förra fredagen, och det är inget som jag brukar göra så ofta, men man får försöka vässa honom lite extra för det här är nog hans svåraste uppgift hittills.

Bricka två bakom bilen gick inte att klaga på direkt?

– Det blev ju helt perfekt för hans del. Erik Adielsson kör ju som han vill, men jag kan inte tänka mig att någon ska ta en längd på honom. Hästen är enormt effektiv i ledningen och det är klart vi hoppas att han får gå där. Sedan har han nog vunnit nästan lika många lopp bakifrån så jag tror att han ska ha vinstchans från alla positioner.

Och till den här gången plockar du av alla skorna?

– Ja, det blir barfota runt om nu, för första gången i år. Han brukar gå med rätt så tunga skor fram och det är en stor häst och då brukar det kunna ge en bra effekt. Vi har sparat på den här växeln inför det här loppet.

En seger i en V75-final, det skulle betyda en hel del?

– Jo, men visst är det så. Det skulle vara otroligt stort för mig. Det är ju de här gångerna som man får vara med i elitserien, när man får tävla mot de bästa i klassen. Det är klart det skulle betyda mycket, säger Oscar Berglund. (Foton: ALN).